Jugoslavenska kinematografija

Dubrovčani će gledati izgubljeni dokumentarac na otvorenju festivala „Tišina molim“

Tišina molim! 2017.

Tijekom sedam dana multimedijalnog festivala „Tišina molim! – Film i Grad od 1919.“ posjetitelji će imati priliku pogledati projekcije filmova snimljenih u Dubrovniku. Na otvorenju ih očekuje kratkometražni dokumentarac „Dubrovnik“.

Filmska manifestacija Tišina molim! – Film i Grad od 1919. svečano će se otvoriti u ponedjeljak, 24. travnja u Kazalištu Marina Držića s početkom u 20 sati. Na otvaranju festivala prikazat će se kratkometražni film Dubrovnik snimljen 1939. godine Ovaj dokumentarac redatalja Maksa Kalmića smatrao se izgubljenim sve do prije nekoliko godina kada je pronađen u arhivi Jugoslavenske kinoteke u Beogradu, a nakon skoro 80 godina od nastanka filma dubrovačka će ga publika imati prilike pogledati. Ujedno je jedan od posljednjih filmova snimljenih u Kraljevini Jugoslaviji, ali i jedan od redateljevih posljednjih filmova.

Fokus unutar zadane teme ovogodišnje manifestacije usmjeren je na razdoblje jugoslaveske kinematografije, koje je za Dubrovnik kao lokaciju snimanja bilo vrlo značajno. Predavanje na temu Filmski Dubrovnik i povijesni horizonti: od represije do ekonomije održat će poznati hrvatski filmski kritičar, profesor povijesti i v. d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić. Posebna je gošća ovogodišnje manifestacije predsjednica španjolske filmske komisije, Pilar Querol Fernandez, od koje ćemo čuti iskustva Španjolske kao filmske destinacije u panel diskusiji o filmskom turizmu. Uz nju će na panelu sudjelovati Daniel Rafaelić, predstavnik festivala Kinookus Ivan Viđen i predstavnica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Tijekom sedam dana festivala posjetitelji će imati priliku pogledati projekcije filmova snimljenih u Dubrovniku, među kojima se posebno ističe nacionalna premijera indijskog akcijskog hita Fan iz 2015. Program nudi i besplatnu filmsku turu Tragom Oscara po gradu uz pratnju licenciranog vodiča, dječju utrku, filmski kviz u suradnji s udrugom Bonsai i Art radionicom Lazareti, slušaonicu filmske muzike, radionicu za djecu Set dizajn, a druga lađa u Lazaretima bit će posebno preuređena, u suradnji s gastroshopom Pomalo, za potrebe festivala u kinokavanu.

Komentari na članak

Vezani članci

8. FMFS

Glavne lokacije: ljetno kino "Bačvice" i kinoteka "Zlata vrata"

8. izdanje Festivala mediteranskog filma Split

Online prodaja ulaznica za pojedine filmove, ostvarena u suradnji s AgentCASH-om, počinje 25. svibnja, kada će biti objavljen i kompletan program.

Open'er, Poljska

Glazbeni festival u Poljskoj

Open'er slavi 16. rođendan

Gdinija je 16. godinu za redom domaćin jednom od najvećih poljskih glazbenih festivala. Ove godine posjetitelje će zabavljati Radiohead, Foo Fightersi, Prophets of Rage, G-Eazy, James Blake, Mac Miller, The Weeknd i mnogi drugi.

Svjetski dan zaštite životinja, naslovna

Na današnji dan

Svjetski dan zaštite životinja

4. listopada obilježavamo Međunarodni dan životinja!

Glumačka postava Midsummer Scene

Midsummer Scene postava u Hrvatskoj

Svjetski glumci oduševljeni dubrovačkim ljepotama

U razgledavanju Dubrovnika i njegove kulturne baštine uživalo je deveteročlano veselo glumačko društvo festivala Midsummer Scene.

Andrea Pirjać

Dvodnevna potraga

Pronađena studentica Andrea Pirjać

Potraga je nakon dva dana dobila sretan završetak