LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Galeriji SKC

Drča negira sigurnu antropocentričku liniju u sklopu "Zvučnog zida"

Projektom "Zvučni zid" postavljaju se samostalne izložbe manje poznatih mladih umjetnika. Idući je na redu Stanislav Drča.

Projektom "Zvučni zid" postavljaju se samostalne izložbe manje poznatih mladih umjetnika. Idući je na redu Stanislav Drča.

Nakon Mirne Pokorić, Verene Jakuš i Neže Knez Zvučni zid će zatvoriti Stanislav Drča, student Akademije umetnosti u Novom Sadu. Iako bježi od toga da se definira jednim stilom, tematikom ili medijem, može se reći da njegove radove najčešće srećemo u vidu interaktivnih instalacija, hepeninga i skulptura u domeni socijalno angažiranog vizualnog stvaralaštva. Iza sebe ima preko četrdeset grupnih izložbi.

Njegova samostalna izložba u sklopu Zvučnog zida – Sinapsa, otvorit će se u ponedjeljak, 21. studenoga u 20 sati, u Galeriji SKC (Kružna 8, Rijeka – iza Palacha). Moći će se pogledati do četvrtka 24. studenoga.

Nakon više od pola stoljeća teorijske misli u kojoj primat zauzimaju subjekt i kvaliteta njegova iskustva, postalo je upitno na koji je način kulturalni pokret do kojega dolazi nakon Drugog svjetskog rata, uistinu uspio razviti i empatičnoga agenta čije je polazište mnogostrukost drugih. Umjesto demokratizacije, dakle, pluralizama svijesti i kolektivnog svjedočenja u korist intersubjektivnosti, takav je status subjekta postao temelj paradoksa u kojem se istovremeno visoko vrednuje fenomenološka vrijednost specifičnih predodžbi svijeta, ali i zaboravlja onaj svijet koji postoji izvan granice određenog selfa.

Rad Stanislava Drče, Sinapsa, u tom je smislu kritika, negiranje sigurne antropocentričke linije: putem izoliranja kategorije boli, osjeta kojem se najčešće pridaje privatan i privilegiran pristup nad kojim ovlast ima tek onaj tko je osjeća. Umjetnik je-ne-sais-quoi introspekciju smješta u interaktivnu audio-vizualnu instalaciju i pretvara je u krajnje asubjektivan entitet – informaciju. Tehnokratski univerzum, kojim se poigrava rad, percepciju boli izokreće svođenjem na signal, sustav u kojem je bol tek još jedan od mogućih sadržaja koji se neuronski prenose, a sve u okvirima još širega sustava koji sadržaje tumači kao dimenziju kontakta i protoka. Subjekt, instanciran recipijentom/sudionikom instalacije, postaje još jedno tijelo koje, s obzirom na odluku o kontaktu ili o izmicanju, djeluje u mreži mogućih informacijskih klastera.

Ovaj projekt Galerije SKC održava se već drugu godinu u programskoj organizaciji studentica i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na provedenom natječaju za Zvučni zid, odabrano je četvero diplomanata i diplomantica umjetničkih akademija u 2014. i 2015. godini, a u studenome se postavljaju njihove samostalne izložbe. Probijanje zvučnog zida, napuštanje sigurne zone obrazovanja, težak je početak mladih umjetnica i umjetnika koji su još uvijek nepoznati sceni. Projekt podržava Ministarstvo kulture i Sveučilište u Rijeci.

FOTO: GALERIJA SKC