LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru

Dragutin Lalović: Stari i novi fašizam

Ovaj utorak u Gradskoj knjižnici Zadar poslušajte prvo javno predavanje o fašizmu koje organizira Odjel za sociologiju.

Ovaj utorak u Gradskoj knjižnici Zadar poslušajte prvo javno predavanje o fašizmu koje organizira Odjel za sociologiju.

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru već četvrtu akademsku godinu organizira ciklus javnih predavanja i tribina u Gradskoj knjižnici Zadar. Prvo predavanje u sklopu ovogodišnjeg ciklusa održat će prof. dr. sc. Dragutin Lalović, umirovljeni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom „Stari i novi fašizam“ održat će se u utorak, 27. listopada u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar s početkom u 18 sati.

Diljem Europe prisustvujemo spektakularnom usponu radikalne ili ekstremne desnice kao pokreta koji otvoreno i agresivno negira temeljne vrednote liberalizma i demokracije. Premda je ekstremna desnica šarolika, zajedničke su joj značajke šovinistički nacionalizam, kult nasilja, autoritarnost, ksenofobija, rasizam, mržnja prema imigrantima i izbjeglicama, eurofobija, islamofobija i antikomunizam.

Je li u tome smeđem valu riječ upravo o novom fašizmu, kao ideologiji i pokretu, a ne o prolaznoj ekstremističkoj patologiji? Na tu se spoznajnu dvojbu može odgovoriti samo teorijski odgovornim suočavanjem s klasičnim likom fašizma. Takvo suočavanje podrazumijeva odbacivanje zdravorazumske samorazumljivosti (sve je jasno, može se biti ili za ili protiv), a prije svega preispitivanje ideološkog poistovjećivanja fašizma s nacizmom, u tzv. „nacifašizmu“. Zaključno: bez primjerenog poimanja (novog) fašizma nema, niti može biti, smislenog i djelotvornog (novog) antifašizma.

 

Javna sociologija - prvo predavanje; FOTO: unizd.hr

 
FOTO: UNIZD.HR