26. nagrada hrvatskog glumišta

Dodijeljeni hrvatski Oscari

foto

Nagrada hrvatskog glumišta iliti hrvatski Oscar 2018. otišao je ove godine onim najboljim umjetnicima u subotu na svečanoj dodijeli u HNK u Zagrebu.

Hrvatski Oscari dodjeljuju se već 26 godina umjetnicima za glumačka, radijska, televizijska, redateljska, plesna, kostimografska, scenografska ostvarenja. Jednako kao i za operete i mjuzikle. Nagrađuju se i oni za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti i sveukupno ostvarenje u njoj. Posebno je to priznanje umjetnicima za dugotrajni rad i pripremu kazališnih djela koje svake godine Hrvatsko društvo umjetnika nagrađuje i pozorno prati što se radilo protekle kazališne sezone. 

– Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti i govoriti samo hrvatskim jezikom. – izrekao je glumac Vilim Lesić na daskama HNK u Zagrebu. 

Bilo je to davne 1860. godine, 24. studenog na nagovor Dimitrija Demetera te se zbog toga na taj datum, svake godine održavaju dodjele Nagrade hrvatskog glumišta.

Ove je godine, na svečanoj dodjeli u HNK u Zagrebu održanoj prošle subote, Zoranu Mihanoviću pripala nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti jer već 40 godina pazi na oblikovanje svjetala koja pomažu u podizanju kvalitete kazališnih komada. Blaženka Milić i Mustafa Nadarević nagrađeni su za sveukupno ostvarenje na kazališnim daskama HNK Zagreb. Božidar Šnajder dobio je nagradu za izniman doprinos promicanju opere, operete i mjuzikla.

Tko pjeva, zlo ne misli predstava je koja je Zrinki Cvitešić i Ivani Boban osigurala nagradu za najbolje ženske uloge. Cvitešić za glavnu ulogu Ane Šafranek, a Boban za sporednu ulogu tete Mine. Petra Svrtan dobila je nagradu za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za predstavu Govori glasnije Satiričkog kazališta Kerempuh, dok je Antonija Teskara za umjetnike do 30 godina. U opereti ili mjuziklu nagradu za žensku ulogu dobila je Hana Hegedušić za predstavu Prošlih pet godina. Za umjetničko ostvarenje u plesu nagradu za žensku ulogu dobila je Sonja Pregrad u predstavi Tamo vani i ovdje unutra. Petri Cicvarić pripala je nagrada za glumačko ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu.

Najbolja muška glavna uloga pripala je Draženu Čučeku koji je igrao Hitlera u predstavu Opet onDomagoj Mrkonjić za sporednu mušku ulogu za predstavu Osječki long, long play. U opereti ili mjuziklu Bože Jurić Pešić za Malu FloramyeMatija Đigir dobitnik je nagrade za glumačko ostvarenje u predstavi za djecu. Za ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina, Marjan Nejašmić Banić. Predstava Staging a Play: Tartuffe, osigurala je Matiji Ferlinu nagradu za najbolju plesnu koreografiju, a Darku Japelju za umjetničko ostvarenje u plesu. Trpimir Jurkić, ulogom u seriji Novine, dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u TV-drami.

Najbolju kazališnu scenografiju napravila je Irena Kraljić, dok je Mladen Radovniković dobio nagradu za najbolju kazališnu kostimografiju.

Za najbolje redateljsko ostvarenje u radiodrami nagrada je pripala Vedranu Vrhovniku. Nagrada za najboljeg dramskog redatelja otišla je Igoru Vuku Torbici za predstavu Tit Andronik, a Nini Kleflin za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u mjuziklu Čarobnjak iz Oza. Za najbolju dramaturšku obradu teksta Ozren Prohić dobio je zahvaljujući Pjerinu.

Najbolji mjuzikl je Byron, Zagrebačkog kazališta Komedija. Najbolja plesna predstava je Tamo vani i ovdje unutra, a najbolja lutkarska predstava ili predstava za djecu je Nikomu pravo. Najbolja dramska predstava je Orestija HNK u Splitu. 

Problem je ovakvih i sličnih nagrada što neke umjetnike doživotno zaobiđu, a da su na kazališnim daskama mnogo toga ostavili. Zrinka Cvitešić jasno je u govoru ukazala na potrebu Hrvatskog dramskog društva da ubuduće promisli koga trebaju ovjenčati ovom nagradom prije nego li nas napuste. 

Ova država, ljudi, to je nenormalno koliko mi po glavi stanovnika imamo vrhunskog talenta, to stvarno nije normalno. Ali nam se nešto dogodilo što mislim da se ne bi smjelo događati, a to je da smo pustili neke velike i najveće da zauvijek odu, a da im ovo ne damo…

Komentari na članak

Vezani članci

Vidikovac

Sveučilište u Splitu

Prvi Dan Studentskog zbora u splitskoj Studentuši

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu je donio odluku o financiranju studentskih projekata, a na posebnoj svečanosti 16. svibnja će proslaviti svoj dan.

https://www.facebook.com/GavellaHR/photos/p.1682231408500009/1682231408500009/?type=1&opaqueCursor=AbqK1vndpSAwoOVT6V4fVnPwBqXzY0lDuR8Mn52Dw-WT1OziVm5DIG-Ul5OeUTQCV1fjPgkoRdx2DAco_0jY8KdLr7iZhKy7CFOhcj_cw3AcNp03XB9lQWPaEBsuog70oK5tRp93TaRBzP4nLjLclzIZcoC73J0pqemxGaqE5n6CBuHH-1eM3JOH8X5-EKetrxhrfjKxiLaRCgT8DUdeuFEY6Tuc8XZMpkRHMlkqXiqafQcp7pv_daWq_ccTwZfcmogMR8DiKKyG1huW32H5HFhVr2i2u__BF0IQQCsxDYCHz1HXWxXaaik5vFU_rGkdl74cdzTD_InyKex8yT4A4ny6RZwODbOBieck3thjchHnwVhQ_M3CTWvxvnKZu1Mf2gJTC3u2oVWBcRJqOT5e1xQ6h3kkQ6Z2ClxxV8u3Ud3aN6f46DAUy7u4czpFt2ozrp-hFof2gWigeB0IiYGE8rB2&theater

Recenzija humorne drame

Šteta što „Sjećanje vode” nije na stalnom Gavellinom repertoaru

Veljača u Gavellu dolazi u obliku humorne drame. Donosimo osvrt na „Sjećanje vode”, a samu predstavu prokomentirao je i glumac Goran Grgić.

Kazalište

Zagrebačka kazališna jesen

Popularne predstave u zagrebačkim kazalištima koje ne smijete propustiti

Stigli su hladni jesenski dani, a znamo da je njih najljepše provesti u toplom i udobnom pa smo „prošvrljali“ internetskim bespućima i saznali čime će nas brojne zagrebačke kazališne kuće iznenaditi u sezoni na čijem smo pragu.

Trg Ante Starčevića po mraku

Priprema, pozor, vikend

Osijek nudi bogati kulturni vikend

Kratak pregled gdje ići i što raditi u Osijeku od 16. do 22. svibnja.

Predstava "Raspad sistema"

Kazališna premijera

„Raspad sistema” u Kerempuhu

Komedija koju su napisali glumci i dramatičari londonskoga Mischief Theatra svoju praizvedbu na West Endu doživjela je 2014. godine, a od tada kontinuirano igra. Kerempuh ju na svoje daske postavlja 27. siječnja.