Otvorenje izložbe

„Dizajnom tekstila 01“ studenata TTF-a zatvara se sezona Galerije SC

Izložba "Dizajn tekstila 01"

Različitosti u izboru tema, različitih tehnika i načina realizacije glavne su karakteristike studentske izložbe prema riječima Koraljke Kovač Dugandžić, a studenti TTF-a svoje će različitosti prikazati izložbom kojom se zatvara tekuća sezona u Galeriji SC.

U sklopu projekta Oni dolaze... predstavit će se studenti TTF-a izložbom Dizajn tekstila 01. Izložba će se otvoriti 6. srpnja u Galeriji SC u 20 sati, a moći će se pogledati do 14. srpnja radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Studenti Tekstilno tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu već na preddiplomskom studiju u području kreativnosti istražuju osnovne likovne elemente u različitim tehnikama realizacije sve do razvijanja kreativnosti kroz dizajniranje kolekcija dizajna tekstila i različitih realizacija u tekstilu na diplomskom studiju.

– Autorski tekstili u formatu 300x100 cm i kreativne bilježnice / sketchbook koji ih prate ono je što je svaki student dobio kao zadatak prije ulaska u kreativno-istraživački proces. Prezentacijom aktualnih dizajnera tekstila studentima je dan uvod u problemski zadatak izrade osobnoga tekstila bez ograničenja unutar tehnika i materijala. Poticaj su za ovu izložbu studenti dobili kroz studijski odlazak u Veneciju na Venecijanski bijenale gdje su vidjeli nekolicinu radova koji problematiziraju povezivanje unutar područja tekstila, dizajna i umjetnosti kroz različite pristupe tekstilu – od tekstilnih bilježnica, tekstilnih objekata na bazi minimalizma do velikih tekstilnih instalacija na principu višeslojnosti.

Različitosti u izboru tema, različitih tehnika i načina realizacije glavne su karakteristike studentske izložbe. Ovisno o interesima, afinitetima, senzibilitetu, osobnosti i kreativnosti unutar područja dizajna tekstila mentorskim praćenjem nastaju tekstilne površine / osobni tekstili i kolekcije ručno, računalno i digitalno rađenih radova. Aktualizacija dizajna tekstila kao važnoga područja u umjetničkom i dizajnerskom kontekstu te kao segmenta unutar modnoga dizajna razine su o kojima promišlja i koje propituje ta studentska izložba.

Aktualizacija dizajna tekstila i stavljanje u kontekst današnjega vremena kao važnoga segmenta unutar umjetničkoga područja kreativnoga izražavanja cilj je i poticaj u realizaciji ovakvih i sličnih projekata i izložbi. Neadekvatan položaj Dizajna tekstila u kontekstu udruženja i društava vezanih za dizajn i njegovo problematiziranje poticaj su za ostvarivanje ovakvih i sličnih projekata sa studentima, a da bi se umjetničkom području dizajna tekstila i studentima koji ga studiraju dalo na važnosti i vidljivosti. – stoji u predgovoru Koraljke Kovač Dugandžić.

Komentari na članak

Vezani članci

FOTO

Studenti kreativci: intervju s Martinom Požgajec

Studentica koja oslikava posebne torbice pod imenom Merakis

Svaka studentica zna koliko se toga nađe u torbi, koja je definitivno naš najvažniji modni dodatak. Bitno nam je da su funkcionalne i lijepe, a studentica Martina pobrinula se da su i unikatne, s obzirom na to da se bavi ručnim oslikavanjem upravo torbica.

No stress

Sebastijan Ivasović

No stres, pliz

Možda ste vi o tome razmišljali drugačije i to je u redu, ali ipak ostanite sa mnom do kraja teksta kako bih vam iznio misli koje zasigurno kuhate i u vlastitoj glavi.

Studenti, stol, rad, grupa

Studentice otkrile

Razlike u studentskim životima brucoša, apsolvenata i studenata zadnje godine

Otkrili smo razlike u studentskom životu, očekivanjima od fakulteta, odlascima na predavanja i još mnogočemu u razgovoru sa studenticama različitih godina studija.

Zgrada fakulteta

Rješenja za bolju zajednicu

Studenti FER-a pomažu energetski siromašnim kućanstvima

FER-ovci obilaze 100 kućanstava u Zagrebu, donose im pakete energetski učinkovite opreme te ih savjetuju o načinima uštede energije.

Titov brod Galeb

Integrirani razvojni projekt

Sudjelovanjem u projektu revitalizacije „Galeba" do dodatnih ECTS-a

Studenti i studentice koje zanima ilustracija, dizajn, pisanje ili uredništvo publikacija, ovo je poziv za vas! U sklopu velikog projekta obnove jednog od najpoznatijih spomenika riječke industrijske i kulturne baštine dobit ćete jedinstvenu priliku za sudjelovanje u procesu restauracije „Galeba" kojom će se legendarnom brodu podariti novi život.