Intervju s Mihaelom Erceg

„Di si šta ima” – strip izložba kojom studentica prikazuje svačiju svakodnevicu

Erceg 2

Zidovi Galerije Greta od 26. do 30. ožujka bit će ispunjeni stripovima mlade umjetnice Mihaele Erceg. Nakon intervjua s ovom studenticom, shvatit ćete da morate posjetiti izložbu na adresi Ilica 92 kako biste sagledali naizgled običnu svakodnevicu ispunjenu humorom, suzama, propitkivanjem, pa i alkoholom, jednim drugačijim očima.

Mihaela Erceg nadarena je studentica druge godine zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti koja slobodno vrijeme provodi kako i priliči jednoj Splićanki u Zagrebu; ispijajući velike s toplin, hvatajući promotivne cijene pića vikendima, smrzavajući se u Zagrebu dok grinta kako joj nedostaje sunce…Ponekad svrati i na faks gdje na smjeru animiranog filma usavršava svoje vještine. Iz navedenih, naizgled uobičajenih svakodnevnih situacija tipičnih za život jednog studenta, proizlaze itekako posebni radovi – Mihaelini stripovi. Upravo su opisane situacije polazišna točka svake priče koju ova mlada umjetnica prenosi svojim stvaralaštvom jer, kao što Mihaela ističe: Ideje su svugdje oko nas, samo treba gledati, izdvojiti, zapisati.

Povodom otvaranja njezine druge samostalne izložbe u nastavku donosimo intervju s Mihaelom Erceg čije ćete ime nedvojbeno još čuti.

Kada si otkrila svoju umjetničku crtu i počela razvijati svoje talente? 

Oduvijek sam crtala, ali ozbiljno je postalo negdje u višim razredima osnovne. Tad sam već počela razmišljati o znanju anatomije, kompoziciji, teoriji boja i svim ostalim praktičnim znanjima umjetnosti. Tu negdje sam počela i pohađati radionice stripa u Splitu, u Info zoni, kod Ivana Svaguše kojem dugujem puno, ne samo kao umjetniku nego i kao prijatelju. Sad studiram animirani film na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje nastavljam s učenjem.

Koji je povod organiziranju izložbe originalnog naziva Di si šta ima?

Izložba je skup mojih autobiografskih stripova koje radim – ne dnevno, ali gotovo pa dnevno. Svakih nekoliko dana crtam novi strip. Nosim ogromni mac nacrtanih stripova okolo i pokazujem ih – i eto, u jednom trenutku ih se nakupilo dovoljno da se organizira izložba. 

Foto: Mihaela Erceg

Zašto si se odlučila baš za stripove kao vid umjetnosti?

Volim crtati, no isto tako volim i pričati – pa je strip bio logičan spoj tih stvari. Strip je sjajan medij za komunikaciju – dozvoljava mi da komuniciram s drugom stranom – s čitateljem, a uz pisani tekst mogu se poslužiti i slikama i prenijeti informaciju na mnogo intuitivniji i osobniji način nego samim tekstom.

– Mogu komunicirati kroz ekspresije, geste, linije. Moji stripovi su jednostavni i kratki, oni su poruke koje odašiljem u svijet. –

Gdje pronalaziš motivaciju i kako izgleda proces stvaranja jednog stripa?

Moji stripovi su autobiografske prirode pa je inspiracija moj svakodnevni život. Sve što vidim oko sebe ima potencijal postati strip. Prijatelji, razgovori, faks, tramvaji, kafići, od filozofije i egzistencijalnih kriza do dnevnih zgoda – svega se može naći u mojim stripovima.

– Svaki dan dogodi se nešto zanimljivo. Možda na prvi pogled to ne izgleda tako, no ideje su svugdje oko nas – samo treba gledati, izdvojiti, zapisati.  –

Kakvo je stanje s modernom umjetnošću u Hrvatskoj danas? Postoji li potencijal za razvoj karijera mladih umjetnika?

Najveća je prednost današnjeg stvaralaštva internet. Divno je vidjeti da se umjetnici povezuju i umrežavaju i dijele svoje radove online. Jedni drugima smo inspiracija. Što se tiče financija, internet je otvorio novo tržište – online tržište, gdje više nije problem pronaći posao ili se promovirati. 

Hrvatska je puna talentiranih umjetnika, a to govorim iz perspektive nekoga tko se svaki dan druži s mnoštvom mladih kvalitetnih umjetnika. Samo treba prepoznati taj potencijal i iskoristiti ga. Kvalitete ne nedostaje.

Planovi za budućnost?

Kupiti jahtu od novca koji zaradim stripom...samo se šalim. Crtati i dalje, stvarati, raditi, vidjeti gdje će me to odvesti, i u autorskom, ali i u profesionalnom smislu.

Pozivamo vas, stoga, da posjetite drugu samostalnu izložbu Mihaele Erceg u Galeriji Greta tijekom razdoblja od 26. do 30. ožujka i otkrijete zašto je upravo ova ilustratorica nekoliko knjiga dobitnica priznanja Splitski pupoljak 2016. godine Pogledajte postav izložbe Di si šta ima i otkrijte koje poruke Mihaela odašilje u svijet.

Komentari na članak

Vezani članci

Fotograf

Otvorenje u Galeriji HDLU-a

Studenti Sveučilišta Sjever postavljaju izložbu „Tragom tragova”

– Terenska nastava iz kolegija Medijska fotografija studenata Multimedije sa Sveučilišta Sjever posjetom izložbi autorice Lile Herceg ostavila je trag zabilježen fotografskim postupkom. – ističe doc. art. dr. sc. Mario Periša.

Izložba

Izložba i film „Crtežom protiv zaborava"

„Svi smo od krvi i mesa, svi smo ovdje sada, u ovom trenutku i svi ćemo umrijeti"

Na ovogodišnjem Festivalu tolerancije – JFF Zagreb prikazan je nagrađivani dokumentarni film „Crtežom protiv zaborava" koji bilježi istoimeni rad umjetnika Manfreda Bockelmanna. Autor portretima odaje počast djeci koju su ubili nacisti tijekom holokausta. Imali smo čast razgovarati s producentom filma, Davidom Kuncom.

Farah Džanković

Intervju s Farah Džanković

Mukotrpan put do studija u inozemstvu – isplati se!

Dvadesetogodišnja studentica medicine iz Sarajeva predstavila nam je svoj put do studija u Grazu. Prenosimo vam njena iskustva.

HoZ 9

Intervju: Humans of Zagreb

Kako diše Zagreb ilitivam tko se skriva iza objektiva?

Intervjuirali smo tim "Humans of Zagreb" koji je na samome početku otvaranja Facebook stranice u mjesec dana prikupio preko 2000 lajkova. Pročitajte tko su oni i zašto rade to što rade!

Cvjetno požar naslovna

Iskustvo studenata čije su sobe zahvaćene požarom

INTERVJU: Studenti nakon više od godinu dana dobili odštetu za požar u studentskom domu

Nakon više od godinu dana studentima je isplaćena odšteta za štetu nastalu tijekom požara u SD „Cvjetno naselje” koji se dogodio 22. veljače 2017. godine. Jedan od studenata opisao je svoje iskustvo od nastanka požara do isplate odštete, koja je uspjela pokriti dio nastalih troškova.