LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povratak u devedesete

Deset pjesama koje su obilježile devedesete

Zakoračimo ponovno u svijet devedesetih i prisjetimo se pomalo zaboravljenih pjesama koje su žarile svjetskom glazbenom scenom te koje su vam zasigurno ostale u uhu, ali i u srcu.

Zakoračimo ponovno u svijet devedesetih i prisjetimo se pomalo zaboravljenih pjesama koje su žarile svjetskom glazbenom scenom te koje su vam zasigurno ostale u uhu, ali i u srcu.

Ono što su osamdesete bile za modu, devedesete su za glazbu. Bilo je to razdoblje veoma kvalitetne glazbe i razvoja mnogih popularnih bendova. Neki su od njih danas nažalost (ili na sreću) mnogih zaboravljeni, ali neki su se i dalje održali na sceni te su i još uvijek izrazito popularni. 

Zakoračimo ponovno u svijet devedesetih i prisjetimo se pomalo zaboravljenih pjesama koje su žarile svjetskom glazbenom scenom i zasigurno ostale u uhu, ali i u srcima mnogih.

1. The Verve - Bitter Sweet Symphony

Jedna od najpoznatijih pjesama engleskog rock banda The Verve izazvala je brojne kontroverze. Službeno pripada Keithu Richardsu i Micku Jaggeru jer se u pjesmi koristi snimka pjesme Rolling Stonesa, The Last Time. U početku su The Verve opovrgavali korištenje samplea iz te snimke, no ubrzo se dokazalo da je ipak prevelik dio toga korišten.

Sve je to dovelo do parnice sa diskografskom kućom koja posjeduje autorska prava na materijale Rolling Stonesa iz 60-ih. Dogovorili su se izvan suda tako da su autorska prava dodijeljena toj diskografskoj kući. Reakcija benda na gubitak zarade od svog najvećeg hita, nije bila pretjerano pozitivna. Pjevač Ashcroft našao se u teškoj depresiji, a nedugo nakon toga i cijeli se bend raspao.

2. Prodigy - Smack My Bitch Up

Britanski glazbeni sastav karakterističnoga elektroničkoga zvuka, koji bi se najlakše dao opisati kao elektro psihodelični punk. Njihova izrazita popularnost održala se i danas zbog sjajnih nastupa uživo u kojima do izražaja dolazi njihova prava kvaliteta i „eksplozivnost" nastupa.

3. Spice Girls - Stop

Megapopularne Spajsice proslavile su se, sad već davne, 1996. godine singlom Wannabe. Izdale su tri studijska albuma, ali kad je izgledalo da su im se svi snovi ostvarili, njihov posljednji album Forever nagovijestio je kraj.

Godine 2001. grupa se raspala, ponovno okupljanje uslijedilo je 2007. godine, a posljednji zajednički nastup bio je na zatvaranju Olimpijskih igara u Londonu.

4. OutKast - B.O.B.

OutKast je jedna od najuspješniji rap grupa u povijesti. Sastav su osnovali Big Boi (Antwan Patton) i André 3000 (André Benjamin). Iako su se razišli 2002., ove su se godine ponovno vratili na scenu nastupom na otvaranju festivala Coachella.

5. No Doubt - Sunday Morning

Kalifornijska pop rock skupina, koja je svoju popularnost stekla zahvaljujući pjevačici Gwen Stefani te mnogobrojnim hitovima, dugo se održala na glazbenoj sceni. Posljednji album izdali su 2001. godine, a 2012. godine ponovno su se okupili s novim albumom. 

6. Backstreet Boys - I Want It That Way

Jedan od najpoznatijih američkih boy bandova čiji su članovi slamali srca tinejdžerkama diljem svijeta. I want it that way je najuspješniji singl nekog boy-banda svih vremena i smatra se ultimativnom pop pjesmom.

7. Radiohead – Paranoid Android

Britanski rock bend osnovan 1985. godine Prodali su preko 30 milijuna albuma diljem svijeta te su uvršteni u Top 100 „Najvećih glazbenih umjetnika svih vremena“ prema časopisu Rolling Stone.

8. Meredith Brooks – Bitch

Jedna od pjesama koju znaju svi, a samo se rijetki sjećaju imena izvođačice.

9. Cranberries – Dreams

Najpoznatija irska rock četvorka, predvođena pjevačicom jedinstvena glasa Dolores O’Riordan, prije nekoliko se godina ponovno vratila na scenu. Proslavio ih  je hit Zombie s njihovog  drugog albuma koji je tjednima držao poziciju broj jedan na mnogobrojnim svjetskim glazbenim ljestvicama.

10. Nirvana - In bloom

Planetarno popularna grunge trojka iz Seattlea bez kojih devedesete zasigurno ne bi bile iste. 

FOTO: TUMBLR