Svjetska kulturna baština

Deset najzanimljivijih tajanstvenih činjenica o kultnim znamenitostima

10 činjenica o poznatim svjetskim kulturnim znamenitostima koje sigurno niste znali

Svjetski poznate kulturne znamenitosti skrivaju brojne tajne. Otkrivamo vam neke iznimno zanimljive.

Mnoga umjetnička i arhitektonska djela postala su poznata diljem svijeta, a time i dijelom svjetske kulturne baštine. Pomislili biste da se o tako slavnim djelima sve zna, no mnoga od njih kriju zanimljive činjenice nepoznate široj javnosti. Mi vam donosimo popis 10 najzanimljivijih tajanstvenih činjenica o kultnim kulturnim znamenitostima.

1. Na vrhu Eiffelova tornja nalazi se stan

Gustave Eiffel, čovjek koji je projektirao i izgradio Eiffellov toranj, jednu od najpoznatijih pariških, ali i francuskih znamenitosti, odlučio je na vrhu tornja sagraditi i stan. Često ga je rabio kako bi se odmorio i primao goste. Sastoji se od kuhinje, kupaonice, dnevne sobe i dviju spavaćih soba te, naravno, pruža veličanstven pogled na Pariz. Danas služi kao muzej u kojemu se mogu vidjeti i voštane figure Eiffela i Thomasa Edisona u spomen na njihov višesatni razgovor.

FOTO: WikimediaCommons

2. Mona Lisa iz Islewortha

Poznato je kako su mnogi umjetnici reproducirali Mona Lisu, slavno dijelo Leonarda Da Vincija. No, vjeruje se kako je sam Da Vinci naslikao još jedan portret intrigantne dame. Taj portret nije nikakva kopija i naslikan je iz malo drugačije perspektive. Moguće je da ga je naslikao neki drugi umjetnik, ili čak skupina umjetnika, no vjerojatno se radi o ranijoj verziji Da Vincijeva remek-djela.

FOTO: WikimediaCommon

3. Vremenska kapsula u Mount Rushmoreu

FOTO: WikimediaCommons

Prilikom gradnje ovoga raskošnog spomenika, arhitekt Gutzon Borglum htio je sagraditi i dvoranu koja bi služila za pohranjivanje svih temeljnih dokumenata i zapisa iz američke povijesti. Kako bi to i ostvario, iskopao je sobu u stijeni iza lica Abrahama Lincolna. Međutim, Borglum je ubrzo umro i njegov projekt nije dovršen. Godine 1998., više od 50 godina nakon njegove smrti, kopije važnih dokumenata i memoara američkih predsjednika pohranjene su u nedovršenu sobu koja sada služi kao svojevrsna vremenska kapsula.

FOTO: Screenshot/YouTube

4. Originalni izgled egipatske Sfinge

FOTO: WikimediaCommons

Velika Sfinga koja stoji ispred piramida u Gizi jedan je od najstarijih svjetskih spomenika. Nažalost, dugogodišnja izloženost vremenskim uvjetima, ali i turističkim posjetima, oštetile su njezin izvoran izgled. Naime, Sfinga je izvorno bila ukrašena jarkim bojama, čiji su fragmenti danas vidljivi iza jednoga od njezinih ušiju. Također je imala nos i ceremonijalnu bradu čiji se ostaci nalaze u britanskim i egipatskim muzejima. Neki stručnjaci vjeruju kako je izvorno imala lice lava, a da je ljudsko lice uklesano naknadno, što bi objasnilo nesklad u proporcijama između velikoga tijela i relativno male glave. 

FOTO: Wikipedia

5. Gradnja Kosog tornja u Pisi
Ovaj svjetski poznati toranj i dalje sadrži mnoge tajne. Svi znamo o njegovim temeljima koji su utonuli u tlo i nagnuli toranj, no nitko nije siguran tko je zapravo sagradio ovaj zvonik katedrale u Pisi. Gradnja tornja trajala je čak 200 godina pa je teško sa sigurnošću odrediti tko je tornju dao njegov završni izgled. Povjesničari smatraju kako je plan gradnje osmislio Bonanno Pizano, no vjerojatniji je kandidat Diotisalvi koji je dizajnirao i krstionicu u sličnome stilu koja se nalazi pored tornja. 

6. Lice Rembrandtove Danae

FOTO: WikimediaCommons

Rembrandt je rad na ovoj slici započeo dvije godine nakon vjenčanja sa Saskiom van Uylenburgh. Slikar je prikazao svoju suprugu na mnogim svojim radovima i stručnjaci su se dugo pitali zašto sličnost s njegovom voljenom ženom nije očita i na ovoj slici. I sam stil slikanja sličniji je njegovim kasnijim radovima negoli onima nastalima u to doba. Tek nedavno, uz pomoć rendgenskih zraka, otkriven je odgovor na to pitanje. Na rendgenskoj snimci sličnost je s Rembrandtovom suprugom mnogo jasnija. Čini se kako je sam umjetnik preradio sliku nakon smrti supruge, u vrijeme kada je bio zanesen drugom ženom - Geertje Dircx. Lice je Danae izmjenjeno tako da ima crte lica obiju njegovih ljubavi. 

7. Ime poznate londonske atrakcije

FOTO: WikimediaCommons

Svi poznajemo zvonik koji se nalazi pored zgrade Britanskog parlamenta pod imenom Big Ben. No, tehnički se ovo ime odnosi samo na zvono koje se nalazi u njemu. Do rujna 2012. godine službeno ime građevine bilo je The Bell Tower of the Palace of Westminster, kada je promijenjeno u The Elizabeth Tower, kako se i danas zove. Zanimljivo je i kako nitko sa sigurnošću ne zna u čiju je čast zvono nazvano Big Ben. 

8. Boja mosta Golden Gate

FOTO: WikimediaCommons

Most Golden Gate jedna je od najfotografiranijih znamenitosti na svijetu. Trebalo je mnogo vremena kako bi se dogovorio početak njegove izgradnje s mornaricom SAD-a. Mornarica je htjela da se most oboji crnim i žutim prugama, kako bi bio vidljiv u magli, no arhitekt Irving Morrow uspio ih je uvjeriti da se most oboji u današnju tamnonarančastu boju. Ne samo da je time osigurao uočljivost mosta i u uvjetima smanjene vidljivosti, već mu je podario i atraktivnost.

9. Boja neba na slici Vrisak

FOTO: WikimediaCommons
 
Izvorno ime ove legendarne slike Edvarda Muncha bilo je The Scream of Nature, odnosno Vrisak prirode. Kako je napisao u svojemu dnevniku: ...odjednom je nebo postalo krvavocrveno. Zastao sam, osjećajući se iscrpljeno, i gledao krv i plamene jezičce iznad tamno plavog fjorda i grada. Godine 2003. grupa znanstvenika objavila je teoriju prema kojoj je skarletna boja neba, koja je nadahnula umjetnika, bila uzrokovana erupcijom vulkana Krakatoa 1883. godine. Prilikom erupcije Krakatoa je izbacio golemu količinu vulkanske prašine u atmosferu, što je dovelo do jarkih, plamtećih zalazaka sunca diljem svijeta idućih nekoliko godina.

10. Lanci na nogama Kipa slobode

FOTO: Npsgnmp.wordpress.com

Kip slobode, koji stoji u newyorškoj luci, dar je francuske vlade i naroda u čast stote obljetnice Američke revolucije. Na prvi pogled izgleda sasvim statično, no pogled na njegova stopala otkriva nešto sasvim drugo. Ženska figura prikazana je kako korača naprijed, s uništenim lancima oko svojih nogu, kao jasnoga simbola slobode, demokracije i odbacivanja ropstva.

Komentari na članak

Vezani članci

Minas Tirtith

Moguća gradnja replike grada iz kultnog Gospodara prstenova

Prikuplja se novac za gradnju Minas Tiritha

Za izgradnju grada potrebne su približno 2 milijarde funti, a novac se mora prikupiti u 60 dana.

Putovati svijetom za 0 kuna

Besplatna putovanja

Urbana mladež otkriva kako putovati svijetom za 0 kuna

Na prezentaciji „How can I travel for free? CRO – EU – PLANET EARTH“ Urbana mladež predstavit će ideje i načine kako putovati besplatno te podijeliti svoja iskustva s vama.

KUD "Trenk" Nova Gradiška

Folklor

Njegovanje tradicije i kulturne baštine

Tko je dio ikakve udruge koja njeguje tradiciju shvaća o čemu pišem. Taj voli pjesmu, ples, govor, nošnju i svoj kraj.

Pixabay

Stručno-znanstvena radionica Sveučilišta

Sadašnji i bivši dubrovački studenti komunikologije propituju kulturno naslijeđe svojeg područja

Stručno-znanstvena radionica o dubrovačkoj kulturnoj i književnoj baštini okupit će Odjel za komunikologiju dubrovačkog sveučilišta. Bivši i sadašnji studenti predstavit će svoje seminarske, završne ili diplomske radove koje su izradili u okviru sveučilišnih nastavnih kolegija.

Mobilni telefon

Nema kršenja privatnosti

Sami ste si krivi za posljedice poziva stražnjicom!

Osoba koja upravlja uređajem i ne poduzme jednostavne mjere da se zaštiti od izloženosti svojih razgovora trećoj strani ne treba ni očekivati privatnost.