Dramski studio ILI ne

Dašak hamletovskog nadrealizma na Sceni Ribnjak

Predstava "Hamletov posljednji uzdah"

Dramski studio ILI ne predstavit će se ove subote 28. svibnja na Sceni Ribnjak predstavom "Hamletov posljednji uzdah", uz pomoć široke palete znanja i vježbi njihovih iskusnih voditelja. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje!

Dramski studio ILI ne predstavit će se ove subote 28. svibnja u 20 sati na Sceni Ribnjak predstavom Hamletov posljednji uzdah, uz pomoć široke palete znanja i vježbi njihovih iskusnih voditelja. Ova amaterska skupina u suradnji s Centrom mladih Ribnjak nudi inovativni i kreativni edukacijski program dramskih i izvedbenih umjetnosti. 

Kako počinje priča? Naime, Luis Buñuel, svijetu poznat kao jedan od najznačajnijih filmskih predstavnika nadrealizma, započeo je svoju karijeru dramskim tekstom Hamlet koji je uz pomoć prijatelja Pepina Bella metodom automatskog pisanja napisao te režirao 1927. godine u Parizu. Iako djelo nije bilo poznato književnim krugovima tog doba, ono je od velike važnosti za nadrealističko kazalište u Europi.

Ovu "komičnu tragediju" obilježava nadrealistički koncept koji, napisan kao serija heterogenih elemenata, odbacuje tradicionalni narativni kontinuitet, dok je sam sadržaj djela isprepleten apsurdnim i iracionalnim. S obzirom na izrazitu apstraktnost, ključ za otvaranje ovog djela potražili smo u onome što je prethodilo i uslijedilo Buñuelovom Hamletu. Jedan od ključeva je, dakako, Shakespeare, a drugi sam Buñuel odnosno njegova autobiografija s kojom se oprostio od svijeta prije svog posljednjeg uzdaha.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan!

Komentari na članak

Vezani članci

PopUp Drama

Jedinstveno kazališno iskustvo

PopUp Drama: Atmosfera iz antologijskih dramskih djela na zagrebačkim lokacijama

PopUp Drama novi je umjetnički projekt i urbana intervencija koja mijenja prepoznatljiv ambijent zagrebačkih ulica i nudi jedinstveno kazališno iskustvo. Nakon izvedbi pozornica pripada publici koja lako postaje dio virtualnog arhiva.

https://pixabay.com/en/metz-france-opera-theatre-interior-86226/

Kazalište Ulysses

Najavljena premijera predstave „Tko se boji Virgnije Woolf”; Rade Šerbedžija ne skriva zadovoljstvo ulogom

Na Tvrđavu Minor stiže duboka i ozbiljna drama s elementima koji će zabaviti publiku, tvrdi Rade Šerbedžija, koji iskazuje i veliko zadovoljstvo što igra u predstavi „Tko se boji Virgnije Woolf”.

Kazališni kamp u Pazinu

Edukacije u Pazinu

U suradnji sa studentima Teatar „Tirena” priprema regionalni edukacijski centar dramske pedagogije

U Pazinu će se od 20. do 25. kolovoza organizirati projekt „OMNIBUS”. Sastoji se od četiri radionice i jedne predstave, a njegov je cilj odgoj publike i dublje razumijevanje kazališta kao medija.

Kazalište Komedija

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija

Mjuzikl koji je osvojio zagrebačku publiku

U Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija prikazuje se jedan od najpoznatijih svjetskih mjuzikla. Posjetitelji imaju priliku uživati u glazbeno-scenskom spektaklu.

Predstava "Cabaret - koncert za žlice i gitaru"

Kazališni osvrt

Studentski projekt „Koncert za žlice i gitaru” – satiričan, pitak i dopadljiv

Mlađahni Nikola Nedić i Mario Jovev svojim su projektom dokazali da je uz talent za uspješnu predstavu ponekad dovoljan pokoji glazbeni instrument, žlice i malo luka i kruha. Referirajući se na čitav spektar raznolikih uvrnutosti svijeta odraslih, odašilju niz poruka modernom čovjeku, a sve ih podcrtavaju mišlju kako se premalo koristimo razumom.