LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pogled kroz objektiv

Dario Dunaj o fotografiji: „Nikad, ali baš nikad ne treba odustati od svojih snova!”

Perspektivan dvadesetpetogodišnji Dario Dunaj u kratkim crtama predstavlja svoju ljubav prema fotografiji - motive, metode, ciljeve.

Perspektivan dvadesetpetogodišnji Dario Dunaj u kratkim crtama predstavlja svoju ljubav prema fotografiji - motive, metode, ciljeve.

Iako se često uvažava mišljenje kako fotografski hobi i bavljenje fotografijom iziskuju velike količine financijskih sredstava, mladi Zagrepčanin Dario Dunaj opovrgava tu tvrdnju.

Ovaj dvadesetpetogodišnji zaljubljenik u fotografiju svojim primjerom širi novu vrstu mišljenja, a tiče se činjenice kako je za bavljenje fotografijom potreban  talent, malo slobodnog vremena, nešto znatiželje te jako puno volje.

Pomoću moćnog medija svog izražavanja, Dario je dosad snimio brojne hvalevrijedne fotografije i portrete. Na njima se najčešće pojavljuju njegovi prijatelji i poznanici, kao i brojni detalji uhvaćeni u vremenu određenih interijera i eksterijera.

Kako je cijela fotografska priča uopće započela?

– Sve je nekako krenulo prije desetak godina, s počecima skejtanja. Prvotno sam snimao određene trikove i videa te se malo pomalo cijela situacija počela razvijati. U srednjoj školi počeo sam fotografirati sve što se događalo oko mene i sve što mi je iz nekog razloga plijenilo pažnju. To su uglavnom bile „sirove“ fotke bez ikakve obrade. Prije nešto više od dvije godine otkrio sam Instagram i sve njegove čari fotografske obrade.

Prema vlastitim riječima, upravo je preko Instagrama počelo ozbiljnije kreativno razmišljanje i izražavanje.  

– Sve nakon toga postao je nekakav logičan slijed - prvi DSLR, učenje, eksperimentiranje. 

Iako su njegova prva fotografska ostvarenja zabilježena iPhoneom, današnja djela produkt su preciznosti DSLR fotića, kojim Dario redovito i neumorno bilježi svaki novi izuzetan trenutak u vremenu.

Fotka D.Dunaj
FOTO. Dario Dunaj
 

Koliko je lakše fotkati s DSLR-om nego mobitelom?

– Tehnički napredniji od mobitela, DSLR omogućava više opcija i mogućnosti. Ipak, najveća prednost mobitela jest njihova veličina i prenosivost, što također olakšava cijeli proces.

Ipak, uza sve tehnološke mogućnosti, Dario smatra kako je za dobru fotografiju ipak najbitnija kvalitetna ideja i smisao, a manje alat kojim se fotografira.  

Gdje pronalaziš inspiraciju za fotografiranje?

– U zadnje sam vrijeme na ulicama, u haustorima i krovovima zgrada u Zagrebu. Tu dobivam i nalazim inspiraciju i ideje za nadolazeće projekte. Inače, u mojim radovima ima zaista svega - ljudi, arhitektura, ulične fotografije (street photography), pejzaži i puno eksperimentiranja. Još uvijek se tražim, ne bih se mogao ograničiti na jednu vrstu fotografije i raditi samo to.

Na pitanje o savršenom modelu za fotografiranje, Dario šarmantno odgovara:

– Volim fotkati ljude i izvući ono “nešto” iz njih. Smatram kako je svako zanimljiv na svoj način, a tko god pristane stati ispred mog objektiva i slijediti određenu ideju - za mene je savršen model.

Postoji li neka fotografija koju bi izdvojio kao najdražu? Ako da, zašto baš ta?

– Huh, teško pitanje i velika dilema, zaista. Iza svake fotke stoji nekakva zanimljiva priča, većinom puno muke i truda. Ponekad jednostavno treba imati sreće ili se zateći na pravom mjestu u pravo vrijeme jer, na kraju krajeva, fotografija je u suštini bilježenje trenutka. Upravo bih iz tog razloga kao najdražu izdvojio fotografiju prijatelja Iveka zbog koje sam zaista sretan. Golub je u pravom trenu bio na pravom mjestu.

Ivek i golub
FOTO. Dario Dunaj
 

Iako fotografiranje trenutno spada u sferu hobija, Dario ne krije kako fotografija za njega predstavlja puno više od obične razbibrige te kako polako, ali sigurno radi na tome da može živjeti od iste.

Na pitanje znači li to možda skoru izložbu Daria Dunaja, ovaj dvadesetpetogodišnjak entuzijastično odgovara:

– Bit će svega! Baš sam u pregovorima za izložbu, nadam se da će se do ljeta sve izrealizirati. Uz to, pripremam još nekoliko zanimljivih projekata za ovu godinu, vezanih najprije za skate scenu u Zagrebu i šire, hip-hop scenu te nešto vezano za modu. U svakom slučaju, pripremam zanimljive suradnje s raznim ljudima,  tako da stay tuned!

Ovaj mladi umjetnik u pravom je smislu riječi potvrda kako se trud i rad isplate, kako talent nikada ne treba skrivati te, što i sam kaže, kako nikad, ali ama baš nikad ne treba odustati od svojih snova!

 

 

FOTO: D.D.