LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kino Europa i Tuškanac

Danas počinje Festival tolerancije

U ovogodišnjem programu treba istaknuti projekciju kultnog filma Stevena Spielberga „Schindlerova lista“, koji ove godine slavi dvadesetu obljetnicu. Projekciji će prisustovati i Ralph Fiennes.

U ovogodišnjem programu treba istaknuti projekciju kultnog filma Stevena Spielberga „Schindlerova lista“, koji ove godine slavi dvadesetu obljetnicu. Projekciji će prisustovati i Ralph Fiennes.

Osmo izdanje Festivala tolerancije održava se u kinu Europa i kinu Tuškanac od 18. do 24. svibnja, a nakon toga će se skraćeno izdanje Festivala predstaviti u Rijeci, Beču, Beogradu, Sarajevu, Cetinju i Ljubljani. 

Festival će temom biti nastavak na 7. izdanje te će u fokusu biti tolerancija, značenje tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život te u okviru suživota u najširem smislu.

U sedam dana trajanja festivala prikazat će se sedamdesetak filmova hrvatske i strane produkcije u kategorijama kratkog, dokumentarnog i dugometražnog filma, koji progovaraju o nužnosti uvažavanja različitog, ostavljajući duboki dojam na gledatelje te motivirajući ih na kontemplaciju o etički ispravnom društvenom djelovanju. Većim dijelom odabrani filmski program nosi i renomirana filmska priznanja sa svjetskih festivala.

U ovogodišnjem programu treba istaknuti projekciju kultnog filma Stevena Spielberga Schindlerova lista, koji ove godine slavi dvadesetu obljetnicu. Projekciji će prisustovati i Ralph Fiennes. Na festivalu će, između ostalih, gostovati i oskarovac Stefan Ruzowitzky s dokumentarcem Iskonsko zlo.

Festival tolerancije prvi je put organiziran pod imenom Festival židovskog filma Zagreb 2007. godine kao jedini festival židovskog filma u regiji. Prve je godine trajao tri dana, sljedeće dvije proširen je na pet dana, dok od četvrtoga izdanja traje sedam dana. Na temelju dosadašnjeg višegodišnjeg djelovanja i brojnih priznanja od strane mnogih institucija i pojedinaca, festivalski programi nudi sadržaje koji su današnjem društvu itekako potrebni, ne samo na nivou obogaćenja kulturnog programa grada Zagreba donošenjem i prezentacijom kvalitetnih i visokovrijednih umjetničkih radova, već i utjecajem na podizanje razine svijesti o značaju tolerancije i uvažavanja različitosti u društvu koje prolazi kroz pad vrijednosti, recesiju i moralnu krizu, piše Kino Europa.

Ulaz na projekcije u sklopu festivala je besplatan, a filmovi se prikazuju s engleskim i hrvatskim titlovima. 

FOTO: JFF