FILM: Na rubu budućnosti (2014.)

Cruise i Blunt u (još) jednom futurističkom filmu

Edge of tomorrow

FAK nam donosi još jednu recenziju. Ovaj put radi se o filmu „Na rubu budućnosti” (Edge Of Tomorrow, 2014). Jesu li Tom Cruise i Emily Blunt uspjeli stvoriti nešto novo od stare teme?

Kreativnost u Hollywoodu danas je na prilično žalosnoj razini, a kao jedan od primjera može poslužiti, iako ne vlastitom krivnjom, i Na rubu budućnosti. Riječ je, naime, o jednom od rijetkih visokobudžetnih SF-filmova koji nije remake ili reboot neke franšize, odnosno svoje korijene nema u superherojima i svijetu stripu, ali kojemu će se svejedno zamjerati nedostatak originalnosti. Ili će barem biti teško pronaći ijedan prikaz filma u kojem se ne spomene Beskrajni dan, mnogo poznatije i više od dva desetljeća staro ostvarenje s kojim ovaj film dijeli temelj zapleta.

On, doduše, čak i u slučaju Ramisovog klasika nije bio previše originalan. Zbog toga se nitko previše nije bunio ni kada je japanski pisac Hiroshi Sakurazaka za obradu slične teme u svom romanu All You Need Is Kill (Sve što trebaš je ubijanje) dobio nominaciju za japanski ekvivalent nagrade Nebula. A još manje kada je uslijedila popularna manga, a nakon nje i holivudska adaptacija.

Krvavi fijasko

Radnja filma događa se u bliskoj budućnosti u kojoj je Zemlja postala metom invazije izvanzemaljskih stvorenja pod imenom Mimici. Prije nego što je čovječanstvo svoje vojne, tehničke i druge resurse organiziralo u Ujedinjene obrambene snage i nekako ih uspjelo zaustaviti, osvajači su uspjeli pod nadzor staviti skoro cijelu Europu. U Britaniji, koja je izbjegla tu sudbinu, priprema se velika invazija protiv Mimika u Europi. Bill Cage (Cruise) bojnik je američke vojske zadužen za propagandu, kojega njegove sposobnosti uvjeravanja kobno iznevjere prilikom susreta s generalom Brighamom (Gleeson), zapovjednikom invazije.

Cageovo kukavičko odbijanje da invaziju snima na prvoj crti bojišnice generala natjera da bojnika uhiti i kao običnog vojnika baci u jednu od brojnih postrojbi koja će sudjelovati u iskrcavanju. Užasnuti Cage, u čiju priču o časničkom činu nitko ne vjeruje, doživljava niz neugodnih iznenađenja, a najgore od svih je otkriće da su Mimici bili unaprijed upozoreni na invaziju te da se veliki pothvat pretvara u krvavi fijasko. U njemu gine i sam Cage, ali se odmah probudi na početku prethodnog dana. Njegovi pokušaji da ga preživi svaki put dovode do umiranja, ali jednom slučajno sretne proslavljenu narednicu Ritu Vrataski (Blunt), vrhunski izvježbanu veteranku borbe koja zna ponešto o tome što se s Cageom događa. Cage s njom prije bitke stupa u kontakt, polako stječe nužne vještine za preživljavanje i koristi svaku priliku da u novom pokušaju ne samo preživi dan, nego i izmijeni ishod bitke.

Dougu Limanu, poznatom po tome što je uspješno pokrenuo franšizu filmova o Jasonu BourneuNa rubu budućnosti nije prvi značajniji izlet u vode SF-žanra. Prije šest godina filmom Jumper pokušao je pokrenuti franšizu filmova o mladiću koji je otkrio sposobnost teleportacije, ali je u tome imao daleko manje uspjeha. Novi pokušaj, u kojem je za glavnu ulogu odabrao Toma Cruisea, koji se još uvijek može nazvati velikom zvijezdom, čini se nešto izglednijim, iako je i Cruise nedavno imao itekakvih promašaja u karijeri, uključujući Zaborav, još jedan spektakularni SF-film.

Izbjegavanje monotonije

Novo ostvarenje se, pak, odlikuje izuzetno jednostavnim i efektnim scenarijem. Situacija u kojoj se našlo čovječanstvo prikazana je odmah na početku, likovi su jasno identificirani i bez suvišnih detalja, tako da se radnja filma može komotno ugurati ispod dva sata, daleko manje od standarda koji u Hollywoodu danas važi za ostvarenja ovakvog tipa. Neopterećen potrebom da se publici odgovara na pitanja “što” i “zašto”, scenarij se, poput protagonista, daleko više bavi pitanjem “kako”. Osnovni problem svih filmova o vremenskoj petlji izbjegavanje je monotonije; Liman ga rješava vještom montažom, odnosno kroz sitne detalje koje jedan te isti događaj prikazuju na različit način. Važan začin filmu je i humor, koji, s obzirom na sudbinu koju opetovano doživljava protagonist i gotovo svi drugi likovi, mora biti crn.

Jedan od velikih aduta filma je i Cruise. Glumac koji je imao karijeru dugu nekoliko desetljeća, ali u kojoj njegovi likovi gotovo nikada nisu imali problem preživljavanja, ovdje to nadoknađuje učestalim pogibanjem. Situacija u kojoj se nalazi protagonist također je prilično zahvalna s glumačke strane, s obzirom na to da daje priliku za evoluciju. Cage započinje film kao patetičan ljigavac i kukavica, i lako je zamisliti publiku kako navija da on u invaziji dobije zasluženu sudbinu; no, s vremenom, on se, prvo iz potrebe, a potom iz uvjerenja, pretvara u iskusnog i prekaljenog borca, a na kraju i vođu koji iskreno suosjeća i brine za drugove s kojima je nebrojeno puta dijelio život i smrt.

Cruise još bolje funkcionira u duetu s Emily Blunt, jednom od najdarovitijih britanskih glumica u posljednje vrijeme. U filmu je ona predstavljena kao tvrda ratnica i razbijačica nalik na Ripley u Aliensima, odnosno predstavlja nešto što bi, da je o nekom ambicioznijem i jačem filmu riječ, postalo jedna od najvećih filmskih ikona našeg doba. Čak i u relativno malenom prostoru za razvoj likova Liman i Blunt uspijevaju toj ikoni dati dašak prave ljudskosti, odnosno sugerirati da je narednica Vrataski, poput Cagea, jednom bila patetično, uplašeno stvorenje koje je stjecaj okolnosti doveo u neobičnu situaciju.

XXX EOT-TRL2-01925R.JPG D ENT

Rijetko holivudsko ostvarenje

Na rubu budućnosti, iako kvalitetno napravljen, ipak u nekim dijelovima odaje prilično iritantan nedostatak kreativnosti i originalnosti. To će možda najviše u oči upasti kada se ispostavi da, s obzirom na situaciju, linije fronte i strategiju, sukob u kojem sudjeluje protagonist izgleda kao remake Drugog svjetskog rata. Moglo bi se reći da je glavni razlog za to ideja da velika američka premijera bude zakazana za 6. lipnja, odnosno upravo na 70. obljetnicu savezničkog iskrcavanja u Normandiji (koje je, doduše, prošlo mnogo bolje od invazije u ovom filmu).

Najveće razočaranje, međutim, predstavlja završnica, u kojoj je protagonist na prilično “jeftin” način izbačen iz vremenske petlje, da bi njegova herojska akcija – u kojoj, ovaj put, može poginuti trajno – postala još uzbudljivija. Završni obračun, smješten na jedan od najživopisnijih, ali i zbog izvanzemaljske invazije preobraženih europskih lokaliteta, doima se konfuznim i “nabrijanim” isključivo kako bi se mogla demonstrirati 3D tehnologija. Naravno, tu je i očekivani hepi end, ali za koji nije bilo adekvatnog obrazloženja, bilo zbog nedostatka vremena, ili, što se čini vjerojatnijim, inspiracije. Usprkos tome, Na rubu budućnosti zaslužuje pohvale, kao jedno od rijetkih holivudskih ostvarenja koje pokazuje da se kvalitetna zabava može napraviti čak i od onoga što bi po prirodi stvari trebalo biti deja vu.

Komentari na članak

Vezani članci

The Notebook

Filmska uspješnica postaje TV serija

Uskoro kreće TV serija ''The Notebook''

Serija će detaljnije prikazivati već poznate scene iz filmske adaptacije Sparksove uspješnice, a na malim ekranima trebala bi se naći uskoro.

Festival mediteranskog filma 2017

Festival mediteranskog filma Split

FMFS „baca Ješku“: najboljemu hrvatskom kratkom filmu 10 tisuća kuna

Uvjet je za sudjelovanje u natjecateljskim programima da radovi dolaze iz mediteranskih zemalja, bilo da je riječ o igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim filmovima.

https://pbs.twimg.com/media/DlHoSUtW4AA3cAu.jpg:large

Na današnji dan

Dvije filmske verzije prvog dijela „Harryja Pottera” ugledale svjetlo dana

Omiljeni filmski serijal brojne publike prije 17 godina ugledao je svjetlo dana, a u prilogu vam donosimo sedam zanimljivih činjenica o prvom nastavku „Harryja Pottera”.

Film "Druga strana nade"

Pikantna filmska priča

„Druga strana nade" pokazuje srednji prst hladnokrvnoj birokraciji

– Ovim sam filmom želio, koliko je u mojoj moći, promijeniti europsko shvaćanje problema izbjeglica, na koje se gleda ili kao žrtve koje treba žaliti ili pak drske ekononske emigrante koji će nam preoteti naše poslove, naše supruge i naše automobile. – objasnio je svoju inspiraciju kultni redatelj Aki Kaurismaki.

1

Ljetno kino Bačvice

Otvoren 7. Festival mediteranskog filma Split

Sinoć je u jedinstvenom ambijentu Ljetnog kina Bačvice otvoreno sedmo izdanje Festivala mediteranskog filma u Splitu. Otvaranje je potaknulo velik interes javnosti te se prije projekcije tražila karta više, jasno pokazujući značaj ove manifestacije za kulturni i društveni život grada.