LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kino Forum

Besplatne projekcije ratnih filmova na Savi, jednu od uloga igra Supermen iz menze

Filmovi „Štafeta smrti“ i „Broj 55“ prikazat će se besplatno ovog petka u kinu Forum, a u drugom navedenom zapaženu je ulogu odglumio Ivan Ožegović, student ADU-a i donedavni stanovnik Save, poznat po performansu „Superman u menzi“.

Filmovi „Štafeta smrti“ i „Broj 55“ prikazat će se besplatno ovog petka u kinu Forum, a u drugom navedenom zapaženu je ulogu odglumio Ivan Ožegović, student ADU-a i donedavni stanovnik Save, poznat po performansu „Superman u menzi“.

U kinu Forum koje se nalazi u sklopu SD-a Stjepan Radić ovog petka, 7. prosinca, održat će se projekcije dvaju filmova. U 18 sati na rasporedu je dugometražni igrani film Broj 55 redatelja Kristijana Milića, a u 20 sati dokumentarac Štafeta smrti autorice Nade Prkačin. Ulaz je na obje projekcije besplatan.

Dokumentarni film Štafeta smrti podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. 11 hrvatskih branitelja u nedjelju, 10. studenog, krenulo je iz okupiranih Bogdanovaca u proboj s civilima. Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić te jedini danas preživjeli Đuro Kovačević i Ivica Jurčan. Oni su i glavni pripovjedači strahota koje su prolazili nakon što je prvi u proboju nedaleko od Marinaca nagazio na minu.

Broj 55 prijelomnica je unutar domaće žanrovske kinematografije. Radnja se temelji na istinitom događaju uoči jeseni 1991. godine u selu Kusonje, blizu Pakraca. Mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u ophodnju improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U Kusonjama upadaju u zasjedu, njihovo je vozilo onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću koja nosi kućni broj 55, po čemu je film dobio naslov. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a usporedno film prati napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja.

Ovaj je film s 8 osvojenih zlatnih arena apsolutni pobjednik 61. pulskog filmskog festivala. U njemu je zapaženu ulogu odglumio Ivan Ožegović, student ADU-a i donedavni stanovnik Studentskog doma Stjepan Radić koji je bio i ostao jedna od najprepoznatljivijih osoba u Savskom životu. Ono po čemu ga se najviše pamti svakako je performans Superman u menzi.

FOTO: KULTURA SC