MM centar

Besplatna projekcija filma portugalskih vizionara – „Trás-os-Montes”

Film "Trás-os-Montes"

Drugi zajednički film Antónia Reisa i njegove supruge Magride Cordeire gledamo u MM centru u okviru projekta Kratke slike.

U četvrtak, 25. listopada, u 19:30 u kultnom MM centru prikazuje se film Trás-os-Montes svojevrsnog oca suvremene portugalske kinematografije Antónia Reisa, koji je sa suprugom Margaridom Cordeiro neupitno utjecao na generacije filmskih autora u Portugalu i ostavio neizbrisiv trag na portugalski nezavisni film. Ulaz je besplatan.

Prve asocijacije pri spomenu portugalske kinematografije za većinu su, vjerojatno, Manoel de Oliviera, Pedro Costa, João Pedro Rodrigues i Joaquim Saphino. Stvaralaštvo svih ovih značajnih autora neupitno je povezano s Antóniom Reisom koji se zbog originalnosti stila smatra jednim od najvažnijih portugalskih redatelja, no koji je izvan granica svoje zemlje gotovo nepoznat. Imao je velik utjecaj na portugalski filmski preporod u postsalazarskom razdoblju i na autore stasale u osamdesetima i devedesetima.

Rèisov je filmski jezik radikalno surov i jedinstven, spoj je dokumentarizma i fikcije, etnologije i poezije, stvarnosti i fantazije; prošlost i sadašnjost u vremenskom su kontinuitetu. Posebnost njegovog stila očituje se i u istraživanju granica montaže koje proizvode vizualne rime, asocijacije i skrivena značenja. Njegovi su filmovi lirska potraga za dušom portugalske kulture i povijesti kroz mitologiju i ruralni folklor. Filmski mu opus nije velik, a većinu je filmova stvarao sa suprugom Margaridom Cordeirom. Njihov drugi zajednički film, Trás-os-Montes (1976), koji gledamo u MM-u, dokumentarno je igrani etnografski film, prepun izleta u apstrakciju i literarne sfere u prikazu istoimene sjeveroistočne portugalske provincije kroz seriju dugačkih kadrova i često odsustvo dijaloga u prikazu tradicionalnih običaja u nestajanju.

Rad A. Reisa i M. Cordeiro bit će predstavljen u suradnji s Portugalskom kinotekom, a u okviru Kratkih slika, projekta posvećenog inovativnim filmskim strujanjima koji prati tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Can You Do It In 90 Seconds

Filmsko natjecanje kratkog filma i animacije

Možeš li to napraviti u 90 sekundi?

DepicT! poziva sve zainteresirane na sudjelovanje u natječaju kratkog filma i animacije "Can You Do It In 90 Seconds?". Prijave su otvorene do 6. srpnja 2015.

Trčanje

Učinite vježbanje lakšim

Besplatne aplikacije zahvaljujući kojima nećete morati ići u teretanu

Donosimo vam pet najboljih aplikacija koje će vam pomoći da se vrlo brzo vratite u top formu.

Cantate Domino

Koncert u Muzeju za umjetnost i obrt

Cantate Domino dočarava radost Božića, ulaz besplatan

Gospel zbor Sunce organizira koncert Cantante Domino na kojem će se raznovrsnim obradama dočarati radost bijeloga Božića. Uz njega nastupaju Cantus PoPuli, Asante i Petra Antolić.

Akcija "Oživi me" u Hrvatskoj kući srca

Besplatne radionice o oživljavanju

U Hrvatskoj 24 osobe dnevno umru od srčanog zastoja; studenti sa stručnjacima nastoje to promijeniti

– Naša je zajednička misija edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana i nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život. – istaknula je Ivana Portolan Pajić.

13. Liburnia Film Festival

Na platformi Indiegogo

Liburnia Film Festival pokrenuo crowdfunding kampanju

LFF želi prikupit 3500 dolara za nagradu publike, za najbolji film po izboru žirija i za rad Saše Jantoleka.