Arheološki muzej u Zagrebu

Besplatan prijevoz do antičke Andautonije u Ščitarjevu na radionice, predavanja i izložbe

Proljeće u Andautoniji

Svi posjetitelji Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu mogu uživati u rimskim okusima, mirisima, modi i igri. Ulaz je besplatan, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

Povodom otvaranja sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu, u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, u nedjelju, 14. i nedjelju, 21. svibnja 2017. održat će se Manifestacija Proljeće u Andautoniji i II. Festival eksperimentalne arheologije.
 
U sklopu manifestacije posjetitelji će moći razgledati lokalitet i sudjelovati u raznovrsnim radionicama i igraonicama (rimske igre, izrada bula, keramičkih posuda, uljanica i nakita, pisanje, rimska moda, mali arheolozi, rimski mirisi) te isprobati rimsku hranu i piće. U Interpretacijskom centru moći će se razgledati izložba Rimski mirisi uz popratno predavanje o korištenju raznih biljaka za proizvodnju mirisa u rimsko vrijeme.

U suradnji s Centrom za eksperimentalnu arheologiju – CEXA ove godine organizira se i II. Festival eksperimentalne arheologije, na kojem će stručnjaci prikazati rezultate eksperimentalnog proučavanja arheološke baštine: od niti do tkanine (ručno predenje sirove vune, tehnike tkanja), izrada kamenih i metalnih sjekira, izrada predmeta od drva, gradnja zidova i izrada opeka, demonstracija metoda paljenja vatre, keramičke kugle – čemu su mogle služiti (eksperiment i popratno predavanje).

Izložba na otvorenom Marcus Iuentius Primigenius – ribar iz Andautonije u službi interpretacije arheološkog lokaliteta, suradnja Likovnog studija i Arheološkog muzeja u Zagrebu te izložba Vodozemci – osobitosti životinjskog svijeta Turopolja u suradnji s udrugom Hyla, bit će predstavljene od 14. svibnja u Arheološkom parku.

Predavanja Džingis kan i njegov utjecaj na moderni svijet i Tajna povijest mongolskih žena i kraljica održat će dugogodišnja suradnica Arheološkog parka Andautonija – spisateljica i arheologinja Rujana Jeger.

Tijekom manifestacije ulaz u Arheološki park je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Sadržaji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama te osobama s drugim oblicima invaliditeta.

Organiziran je i besplatan prijevoz dva puta dnevno iz Zagreba za Ščitarjevo (Zrinjevac – kod meteorološkog stupa) u terminima:

  • 11:30 Zrinjevac – Ščitarjevo 
  • 14:30 Ščitarjevo – Zrinjevac
  • 15:00 Zrinjevac – Ščitarjevo 
  • 18:00 Ščitarjevo – Zrinjevac

Dodatne informacije pronađite na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Komentari na članak

Vezani članci

Ekonomski fakultet u Splitu

Konferencija udruge 3P Split

„Zeleno poduzetništvo” za učenike, studente i male poduzetnike

Do 15. ožujka otvorene su prijave za sudjelovanje na 6. izdanju konferencije „Zeleno poduzetništvo” koje dovodi brojna poznata imena iz svijeta poduzetnoštva. Uz to posjetitelje očekuje „Speed Date Consulting” i „#3P Case Study Challenge.”

Isto

Edukacije

Besplatne studentske radionice o korištenju najpoznatijih multimedijskih alata

Radionice će u okviru svog petosatnog programa podučiti studente dodatnim vještinama o korištenju multimedijskih alata te im tako omogućiti lakše snalaženje u njima.

https://pixabay.com/en/computer-pc-workplace-home-office-1185637/

Lingvistika i tehnologija

Profesor iz Francuske upoznaje studente s lingvističkim računalnim alatom

Prof. dr. Max Silberztein sa Sveučilišta Franche-Comté zadarskim će studentima pomoći naučiti kako koristiti NooJ, računalni program koji pomaže kod lingvističke i tekstualne analize.

Znanost

Festival znanosti Sveučilišta u Splitu

Kroz radionice uđite u svijet znanosti

Ako se nalazite u Splitu ili njegovoj neposrednoj blizini, a želite naučiti nešto više o znanosti, svakako se pridružite Festivalu znanosti koji i ove godine održavaju Sveučilište u Splitu i Umjetnička akademija.

Kino na Ribnjaku

Filmsko ljeto u Zagrebu

Kino pod zvijezdama na Ribnjaku

Višestruko nagrađivani hrvatski dugometražni film "Moram spavat, anđele" redatelja Dejana Aćimovića imate priliku pogledati u Centru mladih Ribnjak 1. srpnja u 21 sat uz besplatne kokice i piće.