Galerija Škola u Splitu

Antropomorfni reptili na izložbi Vedrana Perkova

Izložba Vedrana Perkova

U novom izložbeno-galerijskom prostoru u Splitu otvara se izložba Vedrana Perkova "Nevjerojatni svijet Blavora i Kravosasa" koju možete razgledati do 6. svibnja.

U prostoru Galerije Škola, smještenom na drugom katu Škole likovne umjetnosti, s krajem 2014. godine počeo je djelovati novi izložbeno-galerijski prostor u Splitu. Programom i imenom, Galerija Škola izravno poziva na dekonstrukciju ideje škole danas i na promišljanje inovativnih pristupa u umjetničkom obrazovanju. Tako se u okviru njezinog programa predstavljaju suvremeni umjetnici mlađe i srednje generacije, popratni programi poput radionica i razgovora s umjetnicima, teorijska tematska predavanja, projekcije filmova o umjetnosti, programi video umjetnosti i animacije te izložbe školskih projekata i učeničkih radova s ciljem stvaranja poveznica i prostora dijaloga između obrazovnih polja, suvremenih umjetničkih praksi i kritičke teorije.

Nova izložba u Galeriji Škola otvara se u četvrtak 14. travnja 2016. u 19 sati. Radi se o izložbi Vedrana Perkova Nevjerojatni svijet Blavora i Kravosasa koja ostaje otvorena do 6. svibnja i može se posjetiti radnim danom od ponedjeljka do četvrtka, od 9 do 12 i od 17 do 19 sati, te petkom od 9 do 12 sati.

– Ono što se u klasifikaciji žanrova literature naziva basnom, može se upotrijebiti kao glavna odrednica narativa koji Perkov gradi na izložbi u Galeriji Škola. Priča o dva antropomorfna reptila ili Nevjerojatni svijet Blavora i Kravosasa ispleten je od humorističnih vinjeta, koje u skladu s pravilima forme basne sadržavaju i didaktičan karakter. Metafore koje se uspostavljaju kroz gmižuće protagoniste predstavljaju dio repozitorija autorovih osvojenih područja i pozicija koje, poput urobora, vječito podcrtava. Ova, pomalo djetinja, alegorija o umjetnosti uspostavljena je kako bi autor nanovo demistificirao umjetničko djelo, čin i vlastitu osobu, te približio potpuniju sliku onima koji će se u budućnosti istim ovim možda baviti. – stoji u tekstu kustosa izložbe Predraga Pavića.

Vedran Perkov rođen je u Splitu 1972. godine Diplomirao je slikarstvo 2002. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, u klasi prof. Diega Esposita. Od 2004. do 2010. godine radio je kao asistent i docent slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Izlagao je na samostalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču, Dubrovniku, Rennesu, Quebecu i Milanu te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionik je radionica i Artist-in-Residence programa u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru, Francuskoj, Kanadi i SAD-u. Osim izlagačkom djelatnošću bavi se i kustoskom aktivnošću. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2007. godine i Velike nagrade 35. Splitskoga salona, također 2007. godine.

Više informacija o autoru možete saznati na poveznici. Razgovor s njime održat će se 28. travnja u 18 sati u Galeriji Škola.

Komentari na članak

Vezani članci

Trodnevna duhovna obnova za studente i mlade u Splitu

Studentski dom dr. Franjo Tuđman Split

Trodnevna duhovna obnova za studente i mlade u Splitu

Duhovnu obnovu predvodit će mr. don Damir Stojić, salezijanac, studentski kapelan u Zagrebu. Program možete pratiti i preko live streminga na YouTubeu.

Advent

Ususret blagdanima

FOTO: Advent u Zagrebu

Centar metropole živjet će u blagdanskom, veselom, raspoloženju. Kuhano vino, kobasice i fritule samo su dio onoga što se sve može naći i vidjeti na ovogodišnjem adventu.

IMEF SPSS radionica

Besplatna radionica u organizaciji IMEF-a

Udruga studenata informatičkog menadžmenta Sveučilišta u Splitu organizira radionicu IBM SPSS Statistics

Udruga studenata informatičkog menadžmenta Sveučilišta u Splitu (IMEF) organizirat će 4. travnja u 18 sati besplatnu radionicu na temu IBM SPSS Statistics. Radionica će se održati u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Splitu, u infolabu 1 i 2.

Ćakula: Domovinski rat

Ćakula s duhovnikom

Tema današnjih Ćakula: Domovinski rat

U studentskom domu dr. Franje Tuđman danas će se održati Ćakule na temu Domovinskog rata.

Isto

Invalidnost u kontekstu znanosti i umjetnosti

Akademija za umjetnost i kulturu domaćin je međunarodnoj konferenciji posvećenoj osobama s invaliditetom

Na konferenciji pod nazivom „Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju” govorit će se o ravnopravnom uključivanju osoba s invaliditetom u kulturne, znanstvene, umjetničke i obrazovne programe. Ista će se održati 5. i 6. prosinca u Osijeku, a rok je za slanje sažetka izlagača 15. rujna.