Recenzija romana „Sisi – mlada carica“

Allison Pataki protkala je biserjem i suzama život obožavane austrijske carice Sisi

Allison Pataki: Sisi – mlada carica

Raskoš, sjaj i zanos u Sisinu životu ne mogu se mjeriti s njezinom žudnjom za ljubavlju i prihvaćanjem. Allison Pataki učinila je austrijsku caricu stvarnom osobom koju je lako voljeti i razumjeti.

Američku spisateljicu Allison Pataki istraživanje vlastitih korijena odvelo je na habsburški dvor u vrijeme Franje Josipa I. i njegove zanosne supruge Elizabete Bavarske zvane Sisi. Sisi – mlada carica (u izvorniku The Accidental Empress) njezina je prva knjiga o slavnoj austrijskoj carici i ugarsko-hrvatskoj kraljici, čije nam hrvatsko izdanje donosi Lumen. Očarana životom carice, Pataki je u prvoj knjizi istkala njezinu životnu priču od djevojačkih dana u Bavarskoj do bijega iz Beča u slobodu mađarskih ravnica.

Sisi upoznajemo kao nestašnu, zaigranu i neukrotivu petnaestogodišnjakinju. Često nazivana divljom, okarakterizirana je potpuno suprotno od svoje tihe, sramežljive i stidljive sestre Helene. Iako po mnogima manje prikladna za dvor, Sisi je svojom ljepotom, slobodnim duhom i inteligencijom osvojila srce Franje Josipa koji je nju odabrao za svoju suprugu. Međutim, raskoš dvorskoga života neposredno nakon vjenčanja ustupila je mjesto strogim protokolima i pravilima kojih se mlada carica s teškom mukom pridržavala.

FOTO: Ana Škriljevečki

Proučavajući život vladarice, ponekad zaboravljamo da je ona sama bila dijete kada je preuzela ulogu supruge i majke. Nagli prijelaz iz djetinjstva u odraslu dob jasno je istaknut u romanu. Sisi je vrlo brzo morala ostvariti prisan odnos s osobama koje su joj bile potpuno nepoznate. Premda otvorena i susretljiva, izgubivši doticaj s obitelji koja joj je u djetinjstvu bila najbliža, počela se povlačiti u sebe i zatvarati u sve manji krug ljudi kojima se potpuno mogla povjeriti. Naglasivši svu silinu osjećaja i duševna stanja kroz koja je prolazila, autorica je Sisi učinila osobom koju je lako razumjeti i voljeti. Uresivši je vrlinama pokazala je zašto ju je njezin narod još za života obožavao svim srcem.

Zahvaljujući živopisnim opisima uz Sisi lutamo palačom Hofburg, Budimskim dvorcem te ljetnim rezidencijama u Bad Ischlu i Schӧnbrunnu, pomno odmjeravamo svilene haljine i čipkaste velove te ukrašavamo dugu, gustu kosu biserjem, perjem i cvijećem. S obzirom na to da pratimo radnju iz perspektive glavne junakinje, zauzimamo njezinu stranu u neprestanim sukobima sa svekrvom i odobravamo njezine nekonvencionalne postupke prema suprugu. Suosjećamo sa Sisi kada njezina povezanost s Franjom, koja je već u počecima braka bila okrnjena, sa svakim novim udarcem sve više puca.

– U tom času ona poželi skinuti s njega sve slojeve, osloboditi ga od pompe ne bi li opet bio poput onog čovjeka kojeg je poznavala, čovjeka čije su nade bile tako isprepletene s njezinima da nije znala razlikovati svoje od njegovih. Ali sada je za to prekasno. On je donio svoje odluke, ona svoje. Ona ne može poništiti prošlost niti se može vratiti s puta kojim je odlučila poći. Sad, kada si to konačno priznaje, osjeća tugu. Čini joj se kao da se oprašta s njim. Kao da se oprašta s jednim dijelom sebe. –

Na svakoj je stranici vidljivo koliko je istraživačkog rada prethodilo pisanju romana. Allison Pataki tek ovlaš spominje tadašnje društvene i političke događaje, a u središte stavlja životne uspone i padove omiljene austrijske carice. Autorica je priznala da zbog nepredvidivosti Sisina života nije bilo potrebe za previše izmišljene radnje. Sisi je predstavljena takva kakvu smo je zamišljali i ne odudara puno od općepoznatih činjenica.

Djelo možemo nazvati povijesnom fikcijom, ali ne možemo se oteti dojmu da bismo u njemu voljeli vidjeti više fikcije nego povijesti. Ipak je riječ o romanu, pa više neočekivanih trenutaka ne bi bilo naodmet. No na kraju je našu glad za novim i nepoznatim Sisinim dogodovštinama utažila druga knjiga iste autorice Sisi – u potrazi za slobodom koja prati nemirnu caricu na njezinim mnogobrojnim putovanjima.

Komentari na članak

Vezani članci

Gunpowder plot

Na današnji dan

Zavjera baruta, najpoznatija pobuna u britanskoj povijesti

Što se dogodilo 5. 11. i zašto taj datum ne smijemo zaboraviti? Tko je Guy Fawkes i kako je postao jedan od najslavnijih pobunjenika u svijetu?

Dom iza žice

Recenzija romana „Dom iza žice”

Svatko od nas susreo je Gabrijela

Gabrijel je dječak koji odrasta u teškim životnim uvjetima. Pročitajte rasplet njegova života u romanu „Dom iza žice” Jasminke Tihi-Stepanić.

Elizabeta II.

Na današnji dan

Kraljica Elizabeta II. od danas najdulje vladajući britanski monarh

Povodom današnjeg dana donosimo nekoliko zabavnih zanimljivosti iz života britanske kraljice.

Josip Juraj Strossmayer

Na današnji dan

Rođen Josip Juraj Strossmayer

"Prava ljubav brani čovjeku da dira tuđe rane, osim ako ih ne misli izliječiti." - Josip Juraj Strossmayer

Teatar Exit

Recenzija predstave „Kako misliš mene nema“

Potok, malo ajvara i Teatra Exit

Predstava „Kako misliš mene nema“ jedno je od najgledanijih hrvatskih kazališnih ostvarenja. Ako je niste pogledali u proteklih 10 godina, krajnje je vrijeme.