Duhovito djelo o malograđanstvu

50. izvedba predstave "Građanin plemić" u zagrebačkom HNK

HNK noću

Višestruko nagrađivana predstava "Građanin plemić" jubilarni 50. put se izvodi u zagrebačkom HNK. Radi se o iznimno duhovitom djelu koje govori o malograđanstvu, novcu i društvenom položaju.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak 29. siječnja održat će se jubilarna 50. izvedba predstave Građanin plemić J. P. Molièrea. Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, a riječ je o zajedničkom projektu Drame, Opere i Baleta HNK, uz sudjelovanje Hrvatskoga baroknog ansambla kojim će ravnati Pavao Mašić. Ova višestruko nagrađivana i jedna od najpopularnijih predstava zagrebačkoga HNK premijerno je odigrana 2009. godine, a bit će izvedena 28. i 29. siječnja u 19.30 sati.

Građanin plemić je djelo koje iznimno duhovito govori o malograđanima koji vjeruju kako se novcem može kupiti sve, od uglađenoga ponašanja do prijatelja i društvenoga položaja. U tome neuobičajenom kazališnom spoju riječi, nota i pokreta, izmjenjuju se dramski, plesni i operni prizori, prikazujući remek-djelo najvećega francuskog komediografa na suvremen i originalan način. Građanin plemić je, naime, komedija balet, forma koju je osmislio upravo Molière uz pomoć skladatelja Jeana Baptistea Lullyja.

Gospodin Jourdain je dobrostojeći trgovac, koji je spretnim poslovanjem zgrnuo poprilično velik imetak. Samim time, on smatra kako je došlo vrijeme za uspon u društvu, bez obzira na sve prepreke i cijenu. I kako to obično biva, oko bogataša se uvijek motaju razni likovi koji po većoj ili manjoj cijeni nude svoje usluge, između ostaloga jamčeći ulazak u visoke društvene slojeve, pa je i naš skorojević okružen laskavcima. Gospodin Jourdain ima velike ambicije, pa unajmi razne učitelje, od učitelja plesa i mačevanja do učitelja filozofije i glazbe, sa zadatkom da ga u kratkome roku pretvore u sofisticirana intelektualca. Kroz brojne duhovite situacije pratimo preobrazbu dobroćudnoga trgovca, koji inače živi mirnim obiteljskim životom sa ženom i kćeri, u opsjednuta silnika, koji gotovo na rubu pameti nastoji ostvariti svoje društvene ambicije s tragikomičnim završetkom.

Predstava je dobila brojne nagrade, među kojima se izdvajaju: Nagrada Tito Strozzi za režiju Krešimiru Dolenčiću, Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju scenografiju Dinki Jeričević i za najbolju kostimografiju Ani Savić Gecan te nekoliko nagrada na Danima Satire 2010.: Zlatni smijeh za najbolju predstavu, Zlatni smijeh Krešimiru Dolenčiću za režiju, Zlatni smijeh Siniši Popoviću za ulogu Jourdaina, Zlatni smijeh Zrinki Cvitešić za ulogu Nicole i Zlatni smijeh Ani Savić Gecan za kostimografiju.

Komentari na članak

Vezani članci

Finale kviza u Info zoni

Druženje u kafiću Galerija

Vrijedne nagrade na tomboli za kraj uspješne sezone Info zone

U prethodnoj je sezoni Info zona ostvarila više od 700 sati besplatnog programa za mlade. Kako bi proslavila nanizane uspjehe, organizira druženje i besplatnu tombolu.

Par i police s knjigama

URBANA metaFORA 2018.

Urbanom i fora kratkom pričom do vrijednih nagrada

Knjižnica Vladimira Nazora vraća se šestu godinu natječajem metaFORA čija je ovogodišnja tema grad – kao prostor, identitet i umjetnički eksperiment. Kratke priče zaprimaju se do 15. ožujka.

Europski dan opere

Europski dan opere

HNK Zagreb nakratko postaje teatar svijeta

Zagrebački HNK pridružje se jubilarnom desetom izdanju Europskih dana opere. Poseban program očekuje se 7. svibnja od 11 do 15 sati.

Kazalište

Humanitarna akcija u Forumu

Don Quijote oživljava viteštvo, a bosanski studenti humanost

Predstava „Don Quijote”, prema romanu Miguela de Cervantesa, put je od parodije do travestije i natrag, a taj će put obradovati napuštenu djecu i djecu s posebnim potrebama u BiH jer će se sredstva prikupljena izvedbom u Forumu donirati upravo njima.

22. KOZa 2016

Kviz općeg znanja

"Dvajsdruga" KOZa stiže u Metropolis

Osim standardnih kategorija organizatori su pripremili i lagane egzibicijske dvoboje da natjecateljima skrate "zujanje" pod pauzama dok se ispravljaju testovi.