LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dioklecijanovi podrumi

27. „Adria Art Annale” u znaku Besmrtnosti

Ova izložba već dugi niz godina, još od 1985., uvodi u splitsku kulturnu scenu novi pogled na umjetnost i njen odnos s društvom.

Ova izložba već dugi niz godina, još od 1985., uvodi u splitsku kulturnu scenu novi pogled na umjetnost i njen odnos s društvom.

27. Adria Art Annale, manifestacija suvremene umjetnosti, otvara se ovaj utorak, 14. 10., u 20h u Dioklecijanovim podrumima.

Ova izložba već dugi niz godina, još od 1985., uvodi u splitsku kulturnu scenu novi pogled na umjetnost i njen odnos s društvom. Prve izložbe proizašle su iz potrebe za aktivnim sudjelovanjem u kulturnom i intelektualnom životu, a od 1990. odbačeno je izlaganje klasičnih slika i skulptura uz imperativ potrage za novim principima.

Posljednjih 5 priredbi koristi se proširena umjetnička forma gdje anonimno izloženi radovi, zajedno s predavanjima i direktno demokratskim tribinama, tvore zajednički duhovni laboratorij kritike i kreiranja novih društvenih odnosa. Na taj način ostvarena je komunikacija s aktivistima, studentima, radnicima i drugim građanima te je izložba poslužila kao poligon borbe za bolji svijet.

Zadnje dvije godine organizirana je art manifestacija i u samim tvornicama te na fakultetima, čime su povezane mnoge izolirane društvene skupine. Unutar manifestacija sudjelovao je niz renomiranih predavača (povjesničari, filozofi, sociolozi, aktivisti) s jasnim ciljem uspostavljanja odnosa između umjetnosti kao alata kritike i vizije te politike kao umijeća zajedničkog življenja. Ovakav pristup prepoznat je i u inozemstvu, a 2013., s projektom "Mreža solidarnosti", proizašlim iz AAA, organizatori su bili pozvani na Bienale mladih u Anconi, atenski Bienale i Zagrebački salon.

Tema 27. AAA je "BESMRTNOST"

Današnja načela pohlepe, samoreklamiranja i nasilja proizlaze iz kratkoročnog "smrtničkog" pogleda na život. S druge strane, slobodan život, oslobođen takve vrste strahova, omogućava neopterećeno istraživanje novih oblika društva.

To znači da upravo umjetnost treba biti uvedena u sve oblike komunikacije, a ne danas prevladavajući ekonomski i ratni model. Suludo je da Hrvatsku uvlače u ratove s nestvarnim neprijateljima - Afganistanom, Sirijom i Islamskom Državom, pri čemu se zaboravlja da bilo kakvo nasilje uvijek dovodi do pada životnog i duhovnog standarda.

Svakako moramo mijenjati današnji način života koji zahtijeva sve veću zloupotrebu ljudi i prirode, a prvi je korak otvaranje imaginacije za pitanje ljubavi. Stvaranjem prostora zajedničkog autorstva, ova izložba teži upravo tome. Kroz konceptualne radove, predavanja i dijalog pokušat ćemo otvoriti oči za ono što već dugo stoji pred nama - činjenicu da smo besmrtni.

Program

UTORAK 14. 10. u 20 h

OTVORENJE

PERFORMANSI

EKOLOŠKA HRANA

KONCERT: FEDORA SAURA (ITA)

 

SRIJEDA 15. 10. u 20 h

Predavanje uz razgovor

PINIJA POLJAKOVIĆ

KENIJA - PREDIVNA ZEMLJA PARADOKSA

(Predavanje uz prezentaciju o lijepim i ružnim stranama susreta afričkog duha i zapada. Iz prve ruke.)  

ČETVRTAK 16. 10. u 20 h

PREDAVANJE/TRIBINA

DR. RENATO MATIĆ, sociolog predavač na Hrvatskim studijima u Zagrebu

DRUŠTVO I DEMOKRACIJA

(O političkom licemjerju i novim modelima društva.)

UTORAK 21. 10. u 20 h

ZATVARANJE

IMPRO MOVE

EKSPERIMENT PLESA I ZVUKA

FOTO: AAA