LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za sve filmske sladokusce, ali i one koji to tek postaju

13. Zagreb Film Festival

Nikad nije prekasno ili prerano za kvalitetno kulturno uzdizanje, a jesen je savršeno doba za sjesti pred velike ekrane i prepustiti se kvaliteti još jednog Zagreb Film Festivala!

Nikad nije prekasno ili prerano za kvalitetno kulturno uzdizanje, a jesen je savršeno doba za sjesti pred velike ekrane i prepustiti se kvaliteti još jednog Zagreb Film Festivala!

Zagreb Film Festival 13. put otvara svoja vrata, s ciljem prikazivanja novih filmskih autora i debitanskih filmova kako bi potaknuo kreativne susrete međunarodnih i domaćih filmskih umjetnika. Utjecaj Festivala od iznimne je važnosti za razvoj filmske industrije i kulture u Hrvatskoj.

Ove godine obilježit će se 100. godišnjica rođenja i 30. godišnjica smrti vrhunskog redatelja Orsona Wellesa retrospektivom njegovih filmova, budući da je njegovo stvaralaštvo vezano uz Hrvatsku. Osim filmova, događaj obuhvaća izložbu i izdavanje izbornika Wellesovih intervjua za domaće medije.

Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca ove će godine činiti pet debitantskih naslova značajnih bosansko-hercegovačkih redatelja. Velikih 5 donosi odabrana nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada i Bib PLUS predstaviti filmska ostvarenja za djecu i mlade.

Program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje. U sklopu spomenutog programa održat će se i 4. izdanje radionice Moj prvi scenarij za filmaše koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film. Ove su godine domaćim projektima Zbornica Sonje Tarokić, Garbura Josipa Žuvana (polaznici radionice 2013. godine) i scenariju Čovjek iz Katange prošlogodišnjeg sudionika Radislava Jovanova Gonze odobrena sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj projekta.  

Za razliku od prethodnih godina, Festival ove godine počinje u studenome, točnije od 14. do 22. studenog na već (većini) dobro poznatim lokacijama: Kino Europa, Kino Tuškanac, Muzej suvremenih umjetnosti, Zagrebački plesni centar. Festival je ove godine produžen za jedan dan, što znači dan više dobrog programa, odličnih filmova i projekcija!

Da ne duljimo i ne kompliciramo previše, program možete pogledati ovdje, a u slučaju da vas već sad intrigira ili zaintrigira neki film, požurite i kupite ulaznice jer - tko prvi, njegova djevojka (ili ulaznica)!

Također, ako imate poznanike, prijatelje ili rodbinu u Engleskoj, pošaljite im nagradnu igru u kojoj Time Out Croatia i Zagreb Film Festival za dvoje/dvije/dvojicu filmofila nude povratnu kartu iz Londona za Zagreb s Croatia Airlinesom, smještaj u Hotelu Dubrovnik (4 zvjezdice!) i besplatan ulaz na sve što ovogodišnji Festival nudi. Nagradu je moguće osvojiti odgovorom na iznimno teško pitanje koje traži visoko znanje iz opće kulture. Sretno!

Nije potrebno poželjeti puno zabave, kvalitetnih projekcija, filmova i ispunjenosti nakon gledanja istih - scenarij je napisan, čekaju se glavni protagonisti - vi!

FOTO: FACEBOOK.COM/ZAGREBFILMFESTIVAL