LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bez ljubića, molim

11 netipičnih božićnih filmova

Filmska lista za one koji su odgledali sve božićne filmove... Ili za božićne cinike.

Filmska lista za one koji su odgledali sve božićne filmove... Ili za božićne cinike.

Kolače ste ispekli, poklone umotali, a bor okitili?

Odgledali ste sve one tipične božićne filmove: „Sam u kući“ dijelove 1 – 137, „Grinch“, „Ljubav zapravo“ i „Predbožićna noćna mora“.

Sada je vrijeme za ne tako tipične božićne filmove, za one koji se možda događaju u vrijeme božićnih blagdana, ali božićni zasigurno nije prvi epitet koji pada na pamet.

Badnjak i Božić provedite uživajući u filmovima koje vam preporučuje redakcija najdražeg vam portala!

Edward Škaroruki (Edward Scissorhands)

Šarmantan, nježan i umjetnička duša… Edward se na prvu ruku čini savršenim muškarcem. Ali ima samo jednu malu manu; umjesto šaka, Edward ima – škare.

U tipičnom burtonovskom stilu, "Edward Škaroruki" je priča o obitelji Boggs koja u vrijeme božićnih blagdana u svoj dom primi Edwarda – laboratorijsku kreaciju izumitelja. Neshvaćen i odbačen od strane drugih stanovnika, Edward se zaljubljuje Boggsovu kći Kim, no tu njegovi problemi tek počinju.

Ispitana kombinacija Burtona i Deppa nikako vas neće razočarati.

Umri muški (Die Hard)

Ni jedna lista božićnih filmova ne može proći bez Brucea Willisa. Priznali vi to ili ne, svi s vremena na vrijeme vole pogledati „Umri muški“, a to je poseban gušt u božićno vrijeme.

Policajac John McClane iz New Yorka dolazi u Los Angeles kako bi proveo Božić sa svojom otuđenom suprugom i djecom. No, spletom okolnosti nađe se u poslovnoj zgradi koju su okupirali teroristi.

Bruce Willis sam protiv tuceta terorista slash lopova? Glas Alana Rickmana? Alan Rickman? Yippee-ki-yes!

Umri muški 2 (Die Hard 2)

Kao što prvi i drugi dio filma „Sam u kući“ idu ruku pod ruku, tako i „Umri muški 1“ dolazi u paru s „Umri muški 2“.

Ovog puta zarobljen na aerodromu dok čeka svoju (sada više ne otuđenu) suprugu, John McClane još jednom samostalno spašava dan.

Bruce Willis, Božić, teroristi. Zvuči poznato? McClaneovi očito ne vole tradicionalnu proslavu Božića.

Crni Božić (Black Christmas)

Ako ste više za hororce nego za akciju, „Crni Božić“ pravi je film za vas. Naravno, pričamo o originalnom uratku Boba Clarka iz 1974., a ne njegovom wannabe remakeu iz 2006.

Ovaj film, kojeg nazivaju prvim slasherom, prati poremećenoga ubojicu koji se skriva na tavanu sestrinske kuće i polako, jednu po jednu, ubija djevojke. Naravno, ne bi to bilo to da ih usput ne zove na telefon i duboko diše.

Scena vrištanja koje se gubi u božićnoj glazbi zasigurno će vam dugo ostati u sjećanju, kao i sam kraj filma.

Batman se vraća (Batman Returns)

Radnja ovog filma na papiru zvuči presmiješno da bi bila istinita, no s obzirom da je nastala pod direktorskom palicom Tim Burtona, ništa nas ne bi trebalo iznenaditi.

Michael Keatonov Batman bori se protiv čak dva negativca – Žene mačke i Pingvinove vojske – pingvina koji pokušavaju izazvati kaos u Gothamu u vrijeme božićnih blagdana.

Iako se većina slaže da je Burtonov prvi Batman bolji, „Batman se vraća“ je zasigurno mračniji, uvrnutiji i vizualno privlačniji.

Smrtonosno oružje (Lethal Weapon)

Iako je „Umri muški“ svima na listi netipičnih božićnih filmova, nikako ne treba zanemariti „Smrtonosno oružje“utjelovljenje klasičnog buddy-cop filma.

Mel Gibson i Danny Glover bore se protiv mita i korupcije u predbožićnom razdoblju, barem sudeći prema božićnim ukrasima. Ali u Americi to može biti i početak osmog mjeseca…

Kako god, nakon ključne scene borbe u kojoj (naravno) pobjeđuje dobro, svi se okupe oko božićne trpeze, pa je film ipak dobio propusnicu za ovu listu.

Brazil

Iako nema nekog očitog razloga zbog kojeg je radnja ovog filma smještena u božićno vrijeme, konzumerizam i komercijalizam koji izruguje zasigurno bolje ne odgovaraju niti jednom drugom razdoblju.

Distopijska znanstvenofantastična komedija Terryja Gilliama odvest će vas u subverzivni svijet noćnih mora a lá 1984, a sve to uz odlične komične izvedbe Jonathana Prycea, Roberta DeNira i Michaela Palina.

Elves

Treš + nacizam + djevica + zli patuljci + bivši policajac/alkoholičar/Djed Božićnjak u šoping centru = odličan božićni film, zar ne?

Patuljci doista više ne rade za Djedicu!

Oči širom zatvorene (Eyes Wide Shut)

Film „Oči širom otvorene“ prati seksualne maštarije bračnog para Harford, a smješten je na božićnoj zabavi. To je zapravo jedino što ga svrstava na ovu listu.

Vjerojatno potpuno suprotno od obiteljskoga božićnog filma, ovaj posljednji uradak Stanleya Kubricka prepun je erotskih fantazija, ljubomore te borbe stvarnosti i mašte. Preporuča se gledati ga sam ili u društvu odabrane osobe.

Cmok Cmok Bang Bang (Kiss Kiss Bang Bang)

Redateljski prvijenac Shanea Blacka smješten je u vrijeme božićnih blagdana, što ne treba čuditi jer je to očito Blackovo najdraže doba godine Njegov prvi scenarij za ranije spomenuto „Smrtonosno oružje“, kao i prošlogodišnji „Iron Man 3“, također su smješteni u božićno vrijeme.

Lopov, gay detektiv i wannabe glumica pokušavaju razriješiti niz misterioznih zločina. Zvuči kao početak vica? Ne, daleko od toga.

Svakako pružite šansu ovom pred-Iron Man Robert Downey Junioru.

Kolo Sreće (Trading Places)

Za Kolo sreće bi se moglo reći da je neizostavni dio hrvatske božićne tradicije. Tko ga nije još niti jednom gledao, očito nikada nema upaljen TV u vrijeme Božića.

U maniri za vrijeme Božića sjetite se onih koji imaju manje od vasEddie Murphy i Dan Aykroyd otkrivaju kako je to hodati u tuđim cipelama.

Ako nemate pojma o čemu se radi – bez brige. HRT se pobrinuo da i ovog Badnjaka imamo što gledati. Samo večeras ostavite upaljen TV.