LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Antička nekropola u Zadru

Završena arheološka istraživanja kod Poliklinike

U ovom istraživanju pronađen je velik broj značajnih nalaza te se potaknulo pitanje širenja nekropole antičke Jadere.

U ovom istraživanju pronađen je velik broj značajnih nalaza te se potaknulo pitanje širenja nekropole antičke Jadere.

Možemo slobodno reći kako je cijeli grad Zadar jedno veliko arheološko nalazište, pa nas ne čudi što svaki zamah lopate mora biti pod nadzorom arheologa.

U zadnjih mjesec dana provode se istraživanja oko zgrade buduće Poliklinike.

Odavno je poznata bogata antička nekropola na Relji, a ovim istraživanjem na području Poliklinike pokazalo se koliko se daleko širi antička nekropola.

Voditeljica istraživanja bila je kustosica Arheološkog muzeja Zadar, Timka Alihodžić, a ostatak stručnog tima činile su Morana Vuković, Ivana Juras i Filipa Jurković Pešić. U mjesec dana istraživanja otkriveno je 43 groba koja se za sada mogu datirati u 1. do početka  2. stoljeća nakon Krista. Većina grobova je devastirana, ipak uspijelo se prikupiti dosta vrijednih nalaza. Bitna su i saznanja o rasprostranjenosti nekropole. 

Tek kada je izvađena prva kamena urna mogao se izvjestiti Konzervatorski odjel u Zadru te su zaustavljeni građevinski radovi i propisan je arheološki nadzor i istraživanje. Onda je došlo do problema s Ministarstvom zdravlja koji je bio investitor projekta gradnje Poliklinike.

Novaca za arheološke radove nije bilo pa je Arheološki muzej ustupio svoje stručnjake besplatno. To je prvi put u struci arheologa da rade besplatno i da sve troškove snosi muzej. Muzej se na neki način žrtvovao jer zna koliko Poliklinika znači Zadru, a opet da se dobiju podaci o širenju antičke nekropole.

Dama s Relje

Otkriveno je više grobova, no jedan se izvdaja svojim invetarom. Radi se o paljevinskom rimskodobnom grobu gdje su ostaci pokojnice spremljeni u staklenu, zatim u kamenu urnu. Takav način ukopa nije neobičan, međutim raznolikost i brojnost predmeta koji su se nalazili u staklenoj i kamenoj urni čine ovaj grob posebnim. Pronađeno je 25 grobnih priloga, to su predmeti od stakla, keramike, bjelokosti i metala. Svaki predmet je kvalitetno i pažljivo izrađen.

Lubanja s rogom

Većina pokojnika su kremirani, od skeletnih grobova nazanimljiviji je onaj iz koje potječe lubanja s izraslinom poput roga. Arheologinje je također zaintrigirala zidana grobnica s ostacima najmanje petero djece. Sve kosti biti će poslane na antropološku analizu u Zagreb kod dr. Šlausa, na taj način dozanti će se spol, starost i moguće bolesti pokojnika te odakle rožnata izraslina na ljudskoj lubanji.

Istraživanja su započela 19. ožujka 2014. i završila 18. travnja 2014. godine Otkriveno je malo grobova no to nikako ne umanjuje njihovu vrijednost. Pronađen je bogat grobni inventar i važna je uloga otkrivenih grobova koji pomažu u daljnjem razjašnjavanju misterija širenja nekropole. Sada slijedi najteži dio posla, a to je obrada nalaza koja će trajati najmanje šest mjeseci. Želja zadarskih arheologinja je na velikoj izložbi javno prezentirati značajne eksponate pronađene na mjestu Poliklinike.

Bitno je prezentirati javnosti da vide što to mi točno radimo, da im približimo i da doznaju kako je živio tadašnji narod, njihov ekonomski status, osjećaj za lijepo, njihovo štovanje mrtvih, vjerovanje u drugi svijet. Bitno je i naglasiti da radovi na Poliklinici nisu kasnili zbog nas – naglasila je Timka.