LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska udruga za mirenje

Zajedničkim rješenjem do sretnijeg rješenja

Mirno rješavanje sporova čini obje strane zadovoljnijima.

Mirno rješavanje sporova čini obje strane zadovoljnijima.

Hrvatska udruga za mirenje (HUM) organizacija je koja se bavi implementacijom i provedbom postupka mirenja kao načina razrješenja spora između strana u zavadi. Svojim radom utječe na zakonodavni okvir instituta medijacije te pomaže građanima u dolasku do najpovoljnijeg rješenja za svoj problem. Prodirući kroz spor sve do njegovih uzroka, podcrtava važnost nagodbe i uzajamnog razumijevanja.

HUM je osnovan 2003. godine, od kada odgaja i podučava svoje polaznike i članove, ali i šire građanstvo, o tome što su uopće sporovi te kako ih okončati mirnim putem. Na čelu HUM-a je dr. sc. Srđan Šimac, ujedno i sudac pri Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu. Glavna aktivnost Udruge je potpomognuto pregovaranje, a cilj je da strane u sporu sagledaju i poprave svoj odnos.

Za postupke mirenja zadužen je Klub izmiritelja koji djeluje unutar HUM-a i koji nudi popis ovlaštenih osoba, od kojih strane u sporu same odabiru jednog, ili više njih, koji će im pomoći u razrješenju konflikta.

Danas HUM ima preko 700 članova, a osim Kluba izmiritelja djeluje i Klub obiteljskih izmiritelja te Klub mladih izmiritelja, na čelu sa svojom predsjednicom Suzanom FugajAktivnosti Kluba mladih provode se kroz edukacije i radionice za mlade od kojih će mnogi i sami postati izmiritelji.

U tjednu od 12. do 16. listopada održan je treći po redu Tjedan mirenja, u povodu Svjetskog dana rješavanja sukoba, koji se obilježava 15. listopada. Tjedan je bio ispunjen predavanjima i radionicama, na zadovoljstvo svih dobnih skupina. Cilj ovog projekta osvještavanje je javnosti o temama medijacije i komunikacije općenito. Na događajima su gostovali predavači iz različitih sfera društvenog života koji su se osvrnuli na postupak medijacije u svom području rada. Sudjelovanje je na svim događanjima bilo besplatno, a građani su imali i priliku bez naknade se obratiti HUM-u u svrhu rješavanja svojeg spora, što je iskoristilo dvadesetak građana. Neke od tema mirenja s predavanja ticale su se zaštite potrošača, obiteljskog poduzetništva, moći mladih u osnaživanju medijacije, izvansudske nagodbe i načina svađanja.

Usluge mirenja dostupne su svim građanima i ustanovama u Republici Hrvatskoj. U procesu mirenja strankama se pomaže da postignu nagodbu, bez nametanja rješenja. HUM želi mirenje učiniti općeprihvaćenim načinom rješavanja sukoba, gdje su zajednički interesi, potrebe i zadovoljstvo korisnika osnovni kriterij uspješnosti.

Prednosti postupka mirenja naspram spora na sudu prvenstveno su razumljivost procesa za obje strane, kao i njihovo aktivno sudjelovanje i osobna kontrola. Stoga miritelj i sam mora, pored osobnih kvaliteta, posjedovati i određene vještine, kao što su moć pregovora i upravljanje konfliktima. Također, za većinu je građana ovaj pristup mnogo jeftiniji od ulaska u parnicu.

Pored Zagreba, HUM djeluje na još tri lokacije u Hrvatskoj, a to su Varaždin, Split i Osijek. Postati članom HUM-a može se uplatom članarine nakon završene osnovne obuke. Za početak, dovoljno je ispuniti pristupnicu dostupnu na mrežnoj stranici HUM-a.

Tijekom ove godine HUM je održao nekoliko radionica za mlade pod nazivima: Mirenje – pr(a)vi put do pravde, Od komunikacije do medijacije, Medijacija u sudovima i Obiteljska medijacija, a u tijeku su radionice iz područja upravljanja karijerom. Za sva pitanja zainteresirani se mogu obratiti na mail adresu hum.mirenje@gmail.com.

Izmiritelji moraju biti neutralni i nepristrani tijekom cijelog postupka. Oni djeluju prema Etičkom kodeksu miritelja, a u skladu sa Zakonom o mirenju, glavna odrednica njihovog djelovanja su razvoj i promidžba povjerenja. Ovim pristupom svi skupa idemo prema mirnijem i ljepšem sutra.

FOTO: FACEBOOK