Prevencija bolesti

Zagreb svečano obilježava Svjetski dan glasa; dio programa i na Akademiji dramske umjetnosti

Muzej Mimara

16. travnja u svijetu je poznat kao Svjetski dan glasa. Zagrebačka liga protiv raka povodom ovog dana organizirala je bogat stručni i umjetnički program.

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana glasa krenula je od dalekog Brazila u kojem su liječnici, suočeni s dramatičnim rastom broja tumora grkljana, htjeli upozoriti svjetsku javnost da promjena boja glasa može ukazivati na postojanje tumora glasnica te da rano prepoznavanje bolesti pruža veliku šansu izlječenja.

U organizaciji Zagrebačke lige protiv raka, Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Lions Cluba Zrinjevac i Muzeja Mimara, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića u Zagrebu je povodom Svjetskog dana glasa, 16. travnja, predviđen bogat stručni i umjetnički program u Muzeju Mimara. U 17 h započet će stručna izlaganja liječnika i uvaženih profesora o ranoj detekciji karcinoma, njegovu liječenju i drugim temama.

Umjetnički program obuhvatit će nastupe opernih umjetnika Lidije Horvat Dunjko, Antonije Dunjko i Alekseja Tanovickija te nastupe dramskih umjetnika Barbare Nole i Borisa Svrtana. Nakon njih nastupit će gospel-sastav The Messengers pod vodstvom Matije Škvorca. U 19 h posjetitelji će moći prisustvovati otvorenju izložbe akademske slikarice Nade Žiljak Skriveno – infrared art koju će otvoriti ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković-Bukovčan. 

FOTO: Studentski.hr

Ovom svečanom obilježavanju Svjetskog dana glasa pridružilo se i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika koje je ovaj dan upriličilo humanitarnom kazališnom predstavom 5žena.com koja je izvedena 12. travnja u Sceni Vidra u suradnji s Lions Clubom Zrinjevac. Prihod od prodanih ulaznica namijenjen je kupnji opreme za rano otkrivanje tumora grla za ORL odjel KB Merkur. Predstavi je prethodilo prigodno druženje s novinarima kojemu su u znak potpore prisustvovali brojni hrvatski glumci poput Jadranke Đokić, Nine Erak-Svrtan, Nataše Dangubić, Gorana Grgića, Darka Janeša i Perice Martinović. 

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, sa svim svojim glumicama i glumcima, snažno podupire obilježavanje Svjetskog dana glasa (16.04.) te sudjeluje u raznim stručnim i umjetničkim programima kojima je cilj osvijestiti važnost pregleda grla i glasnica uz primjenu moderne tehnologije te pravovremeno dijagnosticirati pojavu karcinoma. Posebice stoga što je glas najvažniji instrument za rad i umjetničko djelovanje svih izvedbenih umjetnika. – poručili su iz HDDU-a.

FOTO: Studentski.hr

Osvještavanje bolesti grla iznimno je važno jer je malo poznatih i nespecifičnih simptoma bolesti, a najčešći su:

  • novonastala ili kronična promuklost (promjene glasa)
  • bolno grlo (bol koja se širi u uho i ne prolazi nakon 2 tjedna)
  • čvor ili oteklina na vratu koji perzistiraju više od 2 tjedna
  • otežano disanje i gutanje
  • kašalj i iskašljavanje krvi
  • gubitak na težini.

Važna vijest za građane jesu pregledi grla na koje se mogu najaviti bez uputnica. Tako 17. i 18. travnja 2018. od 13 do 14 h građani mogu doći na preglede u Kliniku za tumore KBC Sestre Milosrdnice, KB Merkur i Centar za ekspertnu medicinu. Također, 18. travnja 2018. u Poliklinici SUVAG građani se mogu najaviti na logopedsko savjetovanje, procjenu kvalitete glasa i pregled otorinolaringologa. Posebno predavanje i fonijatrijski pregled održat će se i 26. travnja na Akademiji dramske umjetnosti za studente Akademije.

Glas je čovjeku najvažnije sredstvo komunikacije, te ga zato treba čuvati i ne zanemariti dugotrajne simptome koji mogu upućivati na karcinom. Kratak i jednostavan pregled može spasiti glas, glasnice, cijelo grlo, a na koncu i život.

Komentari na članak

Vezani članci

Nagrada "Josipa Vancaš – dobrotvorka godine"

Natječaj Zaklade Zamah

Nominirajte omiljenu dobrotvorku za nagradu „Josipa Vancaš“

Zaklada Zamah poziva građanke i građane da sa svojim prijedlozima sudjeluju u izboru dobrotvorke godine. Kandidature se prikupljaju do 4. studenog.

SCZG izvana

Pred useljenje u domove

Jeste obavili liječnički pregled? Imajte na umu ove stvari!

Savjetujemo vam da, ako niste, što prije obavite navedene pretrage za što lakše useljenje u domove!

Super Mario Bros 30 godina

Na današnji dan

Igrica Super Mario Bros danas slavi 30 godina

Brkati debeljko u plavomu radnom odijelu s crvenom kapicom na glavi pojavio se u više od 200 videoigrica, a također ima i vlastiti crtani film i strip.

Budućnost obrazovanja

Online programiranje

Želite li naučiti programirati?

Želite naučiti programirati, ali ne znate kako? Ne brinite, pronašli smo rješenje za vas. Donosimo vam 10 načina na koje možete naučiti programirati online.

AmsterDAMN NYE 2016

Novo ruho SC-a za doček 2016.

FOTO: SC se prerušio u AmsterDAMN

Danas je taj dan, svi putevi vode u Studentski centar na AmsterDAMN NYE 2016.