LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prevencija bolesti

Zagreb svečano obilježava Svjetski dan glasa; dio programa i na Akademiji dramske umjetnosti

16. travnja u svijetu je poznat kao Svjetski dan glasa. Zagrebačka liga protiv raka povodom ovog dana organizirala je bogat stručni i umjetnički program.

16. travnja u svijetu je poznat kao Svjetski dan glasa. Zagrebačka liga protiv raka povodom ovog dana organizirala je bogat stručni i umjetnički program.

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana glasa krenula je od dalekog Brazila u kojem su liječnici, suočeni s dramatičnim rastom broja tumora grkljana, htjeli upozoriti svjetsku javnost da promjena boja glasa može ukazivati na postojanje tumora glasnica te da rano prepoznavanje bolesti pruža veliku šansu izlječenja.

U organizaciji Zagrebačke lige protiv raka, Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Lions Cluba Zrinjevac i Muzeja Mimara, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića u Zagrebu je povodom Svjetskog dana glasa, 16. travnja, predviđen bogat stručni i umjetnički program u Muzeju Mimara. U 17 h započet će stručna izlaganja liječnika i uvaženih profesora o ranoj detekciji karcinoma, njegovu liječenju i drugim temama.

Umjetnički program obuhvatit će nastupe opernih umjetnika Lidije Horvat Dunjko, Antonije Dunjko i Alekseja Tanovickija te nastupe dramskih umjetnika Barbare Nole i Borisa Svrtana. Nakon njih nastupit će gospel-sastav The Messengers pod vodstvom Matije Škvorca. U 19 h posjetitelji će moći prisustvovati otvorenju izložbe akademske slikarice Nade Žiljak Skriveno – infrared art koju će otvoriti ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković-Bukovčan. 

FOTO: Studentski.hr

Ovom svečanom obilježavanju Svjetskog dana glasa pridružilo se i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika koje je ovaj dan upriličilo humanitarnom kazališnom predstavom 5žena.com koja je izvedena 12. travnja u Sceni Vidra u suradnji s Lions Clubom Zrinjevac. Prihod od prodanih ulaznica namijenjen je kupnji opreme za rano otkrivanje tumora grla za ORL odjel KB Merkur. Predstavi je prethodilo prigodno druženje s novinarima kojemu su u znak potpore prisustvovali brojni hrvatski glumci poput Jadranke Đokić, Nine Erak-Svrtan, Nataše Dangubić, Gorana Grgića, Darka Janeša i Perice Martinović. 

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, sa svim svojim glumicama i glumcima, snažno podupire obilježavanje Svjetskog dana glasa (16.04.) te sudjeluje u raznim stručnim i umjetničkim programima kojima je cilj osvijestiti važnost pregleda grla i glasnica uz primjenu moderne tehnologije te pravovremeno dijagnosticirati pojavu karcinoma. Posebice stoga što je glas najvažniji instrument za rad i umjetničko djelovanje svih izvedbenih umjetnika. – poručili su iz HDDU-a.

FOTO: Studentski.hr

Osvještavanje bolesti grla iznimno je važno jer je malo poznatih i nespecifičnih simptoma bolesti, a najčešći su:

  • novonastala ili kronična promuklost (promjene glasa)
  • bolno grlo (bol koja se širi u uho i ne prolazi nakon 2 tjedna)
  • čvor ili oteklina na vratu koji perzistiraju više od 2 tjedna
  • otežano disanje i gutanje
  • kašalj i iskašljavanje krvi
  • gubitak na težini.

Važna vijest za građane jesu pregledi grla na koje se mogu najaviti bez uputnica. Tako 17. i 18. travnja 2018. od 13 do 14 h građani mogu doći na preglede u Kliniku za tumore KBC Sestre Milosrdnice, KB Merkur i Centar za ekspertnu medicinu. Također, 18. travnja 2018. u Poliklinici SUVAG građani se mogu najaviti na logopedsko savjetovanje, procjenu kvalitete glasa i pregled otorinolaringologa. Posebno predavanje i fonijatrijski pregled održat će se i 26. travnja na Akademiji dramske umjetnosti za studente Akademije.

Glas je čovjeku najvažnije sredstvo komunikacije, te ga zato treba čuvati i ne zanemariti dugotrajne simptome koji mogu upućivati na karcinom. Kratak i jednostavan pregled može spasiti glas, glasnice, cijelo grlo, a na koncu i život.

FOTO: IVAN PERKOV / STUDENTSKI.HR