LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Naša dobra hrana”

Vodeći stučnjaci na Agronomskom fakultetu o pozitivnom utjecaju ekoloških modela proizvodnje hrane

Ne propustite susret vodećih stručnjaka iz područja ekološke poljoprivrede, agroekologije, prehrambenog suvereniteta i tehnoloških inovacija održive proizvodnje hrane koji će se održati u 6. paviljonu Agronomskog fakulteta. Ulaz je slobodan.

Ne propustite susret vodećih stručnjaka iz područja ekološke poljoprivrede, agroekologije, prehrambenog suvereniteta i tehnoloških inovacija održive proizvodnje hrane koji će se održati u 6. paviljonu Agronomskog fakulteta. Ulaz je slobodan.

Treća konferencija o održivosti prehrambenog sustava pod nazivom Naša dobra hrana održat će se u subotu, 19. listopada 2019. godine, na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. U fokusu je ovogodišnjeg izdanja predstavljanje pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje hrane na naše zdravlje, planet i buduće generacije. 

Bogat program uključivat će brojna zanimljiva predavanja vodećih stručnjaka iz područja ekološke poljoprivrede, agroekologije, prehrambenog suvereniteta i tehnoloških inovacija održive proizvodnje hrane. Glavni su gosti Iain Tolhurst i Tamara Schiopu iz društvenog poduzeća i ekološkog imanja Tolhurst Organic iz Velike Britanije, čiji zaposlenici preko 40 godina prikupljaju iskustvo i razvijaju znanje o ekološkoj proizvodnji hrane te danas imanje svojim modelom dostave i kratkim lancem opskrbe osigurava hranu za više od 400 obitelji. Uz predavanje o radu svoje farme i metodama koje koriste Kako nahraniti ljude i planet – Agroekologija u praksi Tolhurst Organic će dan ranije, 18. listopada, u 10 sati na Recikliranom imanju u Vukomeriću održati radionicu vlastite Stockfree metode kompostiranja i pripreme vrta za ekološku proizvodnju s malim ekološkim otiskom i izrazito plodnim prinosima. Sastojat će se od niza teorijskih i praktičnih predavanja u pet modula koji obrađuju teme agroekologije, doprinosa lokalnoj zajednici, dizajniranja vrta s rotacijom biljaka, razvoja bioraznolikosti na farmi i kompostiranja drvenom sječkom.

Među ostalim gostima koji će na konferenciji prenijeti svoja iskustva bit će: Darko Znaor, neovisni agro-ekološki analitičar (Hrvatska/Nizozemska), Tankred Götsch, jedan od vodećih stručnjaka u području agroekologije i stvaranja jestivih šuma (video-linkom iz Švicarske) i Bruno Motik (Hrvatska), koji će govoriti o tehnološkim inovacijama i efikasnim alatima za održivu proizvodnju hrane.

Darko Znaor u svom će se predavanju Klimatske promjene i poljoprivreda osvrnuti na poljoprivredni sektor u Hrvatskoj u današnje vrijeme klimatskih promjena te sagledati poljoprivredu istovremeno kao njihova uzročnika i žrtvu. Zbog učestalih vremenskih (ne)prilika koje nanose ogromne gospodarske štete sektoru i smanjuju proizvodni potencijal te gospodarski prosperitet Hrvatske, prilagodba na klimatske promjene imperativ je, ali ujedno i jedan od ključnih izazova poljoprivredne proizvodnje. No, program ruralnog razvoja RH 2014 2020, primjerice, nema niti jednu mjeru koja je prvenstveno usmjerena na izgradnju humusa – višestruko korisnu mjeru poboljšanja plodnosti tla, mitigacije stakleničkih plinova i prilagodbe na klimatske promjene. U izlaganju će prikazati upravo potencijal biološko-dinamičke i ostalih vidova ekološke i regenerativne poljoprivrede u borbi protiv i prilagodbi na klimatske promjene.  

Jestive šume – Sintropično agrošumarstvo naziv je predavanja koje će održati Tankred Götsch iz Švicarske, koji je s Ernstom Götschom utemeljitelj sintropijske poljoprivrede – poljoprivredne tehnike koja oponašanjem prašume stvara izuzetno stabilne i izdašne poljoprivredne ekosustave koji ne zahtijevaju eksterne inpute. Poznati su po svom radu u Brazilu gdje oponašanjem prašume uspostavljaju produktivne poljoprivredne sustave koji su održivi na svim razinama. Sintropijska poljoprivreda postiže veće prinose od konvencionalne ili klasične ekološke poljoprivrede, povećava bioraznolikost ekosustava što ga čini stabilnijim i otpornijim, gradi imunitet ekosustava, a umjesto degradacije tla, gradi tlo koje postaje sve plodnije iz godine u godinu. Uz sve to, sintropijska poljoprivreda moćan je alat za pohranu ugljika i borbu protiv jednog od najvećih problema današnjice – klimatskih promjena, potpuno je samoodrživa te tržišno konkurentna zbog niskih ulaznih troškova.

U predavanju Tehnološki suverenitet u poljoprivredi Bruno Motik razmatrat će načine kako visokotehnološka rješenja približiti pokretu održive i regenerativne poljoprivrede, kako organizirati lokalnu proizvodnju poljoprivrednih uređaja te kako ujediniti inteligenciju prirode s umjetnom inteligencijom, s ciljem stvaranja plodnih, regenerativnih ekosustava koji pohranjuju atmosferski ugljik u tlo stvarajući ga sve plodnijim. Također, istraživat će što znače pojmovi open source i appropriate technology u modernom poljoprivrednom kontekstu.

U sklopu konferencije predstavit će se i projekt Growing Growers, kao i mladi poljoprivrednici iz Hrvatske koji u njemu sudjeluju – OPG Lucija Vuković i OPG Goran Vrabec – te će se održati okrugli stol o zaštiti lokalnog sjemena i novoj EU Uredbi za ekološku proizvodnju (2018/848), na kojem će sudjelovati: Goran Jukić (Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku), Vesna Samobor (Visoko gospodarsko učilište u Križevcima), Fulya Batur, Arche Noah (Austrija) i Matteo Pettiti te Rete Semi Rurali (Italija).
 
Događaj će se održati u 6. paviljonu Agronomskog fakulteta u Zagrebu u Svetošimunskoj cesti 25 (dvorana 6, 1. kat), od 9:30 do 17:30, a ulaz je slobodan. Gosti iz inozemstva predavanja će držati na engleskom jeziku. 

Konferenciju Naša dobra hrana 3 organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), u suradnji s Agronomskim fakultetom i Hrvatskim agroekonomskim društvom, a podržava Rosa Luxemburg Stiftung. Detaljan program konferencije dostupan je na web i FB stranici ZMAG-a.

FOTO: PIXABAY