LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Milijardu kuna za studente?

Vlada sutra odlučuje o subvencijama visokih učilišta

Vladi Republike Hrvatske predstoji sjednica u kojoj će donijeti novu Uredbu, dati mišljenja i prijedloge. Udarna tema sjednice su i subvencije za javna visoka učilišta.

Vladi Republike Hrvatske predstoji sjednica u kojoj će donijeti novu Uredbu, dati mišljenja i prijedloge. Udarna tema sjednice su i subvencije za javna visoka učilišta.

Vlada Republike Hrvatska bi na sjednici koja će se održati sutra, u četvrtak 23. srpnja,  trebala donijeti odluku o subvenciji studiranja za redovite studente. Riječ je o punoj subvenciji participacije redovnih studenata za troškove studiranja.

Materijalna pomoć bi se odnosila na sufinanciranje troškova javnim visokim učilištima u naredne tri akademske godine Iznos koji država za ovo mora izdvojiti jest milijardu kuna. Slijedom iznijetog, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspodijelit će iznose subvencija na način da oni ove godine vrijede 50 milijuna kuna, iduće 300 milijuna kuna, a 2017. godine 315 milijuna kuna te konačno 2018., 335 miljuna kuna.

Kriterij raspodjele subvencioniranih doprinosa za visoka učilišta bit će temeljen na broju redovitih studenata koji prvi put upisuju prvu akademsku godinu. Također, gledat će se i broj redovitih studenata koju su stekli 55 ili više ECTS-bodova u prethodnoj akademskoj godini. Iznos subvencije ovisit će o umjetničkom ili znanstvenom području studijskog programa.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je u kolovozu 2012. godine donijela Odluku o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente na javnim visokim učilištima u Republike Hrvatske u akademskim godinama 2012/2013., 2013/2014. i 2014/2015. Točan popis visokih učilišta s kojima je Ugovor u subvencioniranju sklopljen može se vidjeti na službenim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Pored odluke koja se tiče izravno studenata diljem Republike Hrvatske, Vlada će na spomenutoj sjednici Uredbom smanjiti visinu vodnog doprinosa kojeg plaćaju investitori prilikom gradnje. Ovaj potez Vlade značio bi godišnju uštedu od 40 milijuna kuna. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasio je kako se radi o jednoj od ukupno devet mjera kojom će se smanjiti parafiskalni nameti u 2015. i 2016. godini. Ukupan iznos ove vrste nameta do kraja godine će se smanjiti za 300 milijuna kuna. 

Aktualni krediti u švicarskim francima doveli su do toga da će Vlada uputiti mišljenje Hrvatskom saboru. U njemu će priopćiti podršku prijedloga zaključaka saborskog Odbora za financije i državni proračun, vezan uz donošenje rješenja problema za korisnike kredita u ovoj valuti. Sporni prijedlog predlaže da banke potpišu anekse ugovora o kreditima s valutnom klauzulom u valuti švicarskih franaka te obračunaju kamate temeljem presude Vrhovnog suda.

Istodobno, pozivaju se banke da predlože rješenje korisnika kredita. Hrvatska narodna banka bi se tako zaključcima obvezala da dostavi izvješće o problematici zaduženja građana i prijedloge mjera za olakšavanje njihovog stanja.

FOTO: FACEBOOK