LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Smanjen broj učenika i škola

Više učitelja, a kvaliteta obrazovanja niža

Porazni su rezultati za Hrvatsku jer se smanjuje broj učenika u osnovnim i srednjim školama, dok se broj nastavnika postupno povećava.

Porazni su rezultati za Hrvatsku jer se smanjuje broj učenika u osnovnim i srednjim školama, dok se broj nastavnika postupno povećava.

Često u medijima čujemo kako je hrvatsko školstvo u dubokoj krizi, a to, nažalost, dokazuju i brojke koje slijede u nastavku. Prije svega, broj učenika u osnovnim školama smanjio se s 350 na otprilike 320 i to u proteklih pet godina. S tim u skladu, smanjuje se i broj škola u Republici Hrvatskoj, pa ih danas ima oko 2130, što je za 15 škola manje u odnosu na 2007. godinu.

Iako je u samom početku istraživanja 2000. godine zaključeno kako u svakoj školi prosječno ima 190 učenika, danas je taj broj znatno manji i iznosi oko 150.

Zanimljiva je činjenica da unatoč gore navedenoj lošoj statistici, raste broj učitelja. U proteklih 15-ak godina broj se povećao za otprilike 5 učitelja. Tako danas raste broj učitelja po učeniku i sada je to njih 10, dok je nekad ta brojka bila 16, 17. Upravo po toj statistici smo u samom europskom vrhu, blizu Njemačke, Velike Britanije i Nizozemske.  

Broj učenika u srednjim školama također opada, danas ih je prosječno 180 u odnosu na gotovo 200 2003. godine Iako raste broj srednjih škola (danas ih je tako oko 750, a 2002. godine ih je bilo 640), smanjuje se broj učenika po srednjoj školi. Podaci govore da ih je danas oko 240, dok ih je 2000. godine bilo više od 310. 

Broj učitelja se povećao, ali je istovremeno smanjen broj učenika po učitelju. Sada je to 7, a 2001. godine to je bilo više od 10. 

Zaključno s ovim rezultatima koji su dosta porazni za Hrvatsku, možemo reći da se smanjuje broj učenika u osnovnim i srednjim školama, dok se broj nastavnika postupno povećava. U odnosu na europske države, Hrvatska je gotovo na samom dnu ljestvice koja pokazuje postotak građana u cjeloživotnom obrazovanju.

FOTO: EFEPA.ORG