LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za djetinjstvo jednakih prilika

#vidime: reakcija na činjenicu da svako peto dijete odrasta u riziku od siromaštva

Kampanju posvećenu djeci koja odrastaju u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti pokrenulo je SOS Dječje selo Hrvatska, a njen je početak obilježen stručnim skupom održanim 1. listopada.

Kampanju posvećenu djeci koja odrastaju u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti pokrenulo je SOS Dječje selo Hrvatska, a njen je početak obilježen stručnim skupom održanim 1. listopada.

Svojim SOS mobilnim timovima SOS Dječje selo Hrvatska uvidjelo je da siromašna djeca nemaju jednake šanse, da su u školi stigmatizirana, da nastavnici očekuju manje znanja od njih, a da im često nisu dostupne ni predškolske ustanove. Iz tog je razloga pokrenulo kampanju #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika kojom pokušava utjecati na vidljivost djece koja odrastaju u siromaštvu, na potrebu da se na njihove probleme reagira, kao i da im se pristupa na pravi način – počevši od djece, nastavnika, roditelja i institucija.

– Zastanite na tren u kolotečini svojih dnevnih rutina i zapitajte se nedostaje li vam išta u životu? Odmaknite se od svoje svakodnevice i razmislite o podatku da svako peto dijete u Hrvatskoj odrasta u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Ovaj podatak ponukao nas je da pokušamo otvoriti oči javnosti i osvijestiti okolinu u kojoj naša djeca odrastaju. Iz tog razloga pokrenuli smo kampanju pod nazivom #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika, koja za cilj ima povećati osviještenost društva o problemu siromaštva djece te povećati kvalitetu života djece koja odrastaju u siromaštvu. – poručuju iz SOS Dječjeg sela.

Početak kampanje obilježen je u Zagrebu 1. listopada 2018. stručnim skupom pod nazivom Za djetinjstvo jednakih prilika, u Maloj kući dječjih prava, ureda pravobraniteljice za djecu.Tako su na temu djece koja odrastaju u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti govorili stručnjaci: doc. dr. sc. Marijana Kletečki  Radović, iz Studijskog centra socijalnog rada, okupljenima je ukazala na potrebe djece koja žive u siromaštvu, a Ana Albrecht Čekada, savjetnica pravobraniteljice za djecu, skrenula je pažnju na važnost dječjeg proračuna u zaštiti prava djece. Skup je zatvorio djelatnik Centra za socijalnu skrb Zagreb Daniel Rupić govoreći o socijalnoj isključenosti iz perspektive Centra.

FOTO: SOS DJEČJE SELO HRVATSKA