Kulturna industrija

VIDEO: Položaj kreativaca u digitalnom svijetu privukao je brojne posjetitelje na MAKK

MAKK 2016

– Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem konferencije koja raste iz godine u godinu, kako po interesu posjetitelja, tako i po sadržaju i raznolikosti programa. U primarnom fokusu i dalje su nam autori i kreativni sadržaj koji je uvelike zaslužan za razvoj interneta i digitalnih tehnologija. – istaknuo je Nenad Marčec.

Uspješno četvrto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK zaključeno je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Na događaj je pristigao velik broj zainteresiranih kreativaca iz svih sfera kulturne industrije, kao i predstavnika medija te kulturnih, političkih i znanstvenih institucija Hrvatske.

Položaj kreativaca u digitalnom svijetu, zarada od digitalnog korištenja glazbe, filma i fotografija, reforma autorskog prava te gospodarska snaga kulturnih i kreativnih industrija pitanja su koja su se provlačila kroz zanimljiva predavanja i panel diskusije MAKK-a. Među sudionicima su se, uz predstavnike organizatora HDS ZAMP-a, HDAP-ALAI te Sveučilišta u Zagrebu, našla i poznata imena poput Tončija Huljića, Darka Rundeka, Aleksandre Kovač, Mije Dimšić, Suzanne Combo, Tinkare Kovač, Miroslava Škore, Damira Kedže, Tome in der Mühlena, Danila Šerbedžije i drugih.

U suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, konferencija je ugostila i francuske stručnjake koji su predstavili reformu autorskog prava, izazove jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a te francuske primjere prakse očuvanja i promocije kulturnog proizvoda zemlje.

 – Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem konferencije koja raste iz godine u godinu, kako po interesu posjetitelja, tako i po sadržaju i raznolikosti programa. U primarnom fokusu i dalje su nam autori i kreativni sadržaj koji je uvelike zaslužan za razvoj interneta i digitalnih tehnologija. Nažalost, zarada kreativaca ne prati taj rast i to je jedno od najvažnijih pitanja MAKK-a, kao i cijele zajednice kulturnih i kreativnih industrija. Uvjerili smo se da ta zajednica krije izuzetan gospodarski potencijal i nadamo se da će vladajuće strukture taj potencijal uključiti u buduće gospodarske strategije. – istaknuo je Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a, organizatora konferencije.

Sadržaj prvog dana MAKK-a upotpunilo je zanimljivo predavanje Aleksandre Kovač o značaju i utjecaju filmske glazbe te projekcija filma Generacija ’68 Nenada Puhovskog. Drugi dan MAKK-a bio je posvećen stručnim temama Hrvatskog društva za autorsko pravo, a predavanja uglednih pravnih stručnjaka poput Romane Matanovac Vučković, Tajane Tomić, Anamarije Muse i Marka Jurića, zaključena su dinamičnom panel diskusijom pod nazivom Vrijednost kulturnih proizvoda: kultura i tržište.

Sažeto ovogodišnje izdanje možete pogledati u videu:

Komentari na članak

Vezani članci

Vafli

Na današnji dan

Slatko-slani recepti za omiljene vafle koje možete isprobati u studentskoj kuhinji

Omiljena belgijska poslastica diljem svijeta danas slavi svoj dan. Donosimo vam, stoga, zanimljivosti i jednostavne recepte kojima se možete priključiti slavlju.

Božićne čestitke

Božićno darivanje

FOTO: Ideje za prekrasne božićne čestitke!

Donosimo Vam nekoliko ideja za prekrasne božićne čestitke koje će zasigurno razveseliti Vaše najmilije!

Valkire

Na današnji dan

VIDEO: Premijerno izvedena Wagnerova Valkira

„Die Walküre“, djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, jedna je od najpoznatijih melodija klasične glazbe. Dio je opere „Prsten Nibelunga“, inspirirane germanskim i vikinškim sagama, a govori o bogovima, junacima, mitskim bićima i njihovom potragom za čarobnim prstenom.

antenat

Ususret proslavi 20. rođendana

Intervju s Nenadom iz Antenata: "Dođite u Tvornicu da razvalimo skupa!"

Opako se bliži koncert zagrebačkog Antenata u Tvornici kulture. Tim povodom popričali smo s Nenadom Kovačićem.

YT logo

Na današnji dan

Osim ljubavi, danas se obilježava osnivanje YouTubea

Današnji je dan poznat ne samo po Valentinovu, nego i po osnivanju YouTubea. Prije 13 godina zaživjela je današnja YouTube platforma koju u današnje doba posjećuje gotovo 20 milijuna korisnika mjesečno.