LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Želi ga NASA

VIDEO: Osječki student Marko Pinjuh izumio štedljivi motor nazvan „Jedač plamena”

Motorom koji ne može eksplodirati, a štedi energiju, Marko Pinjuh privukao je pažnju NASA-e. Time je postao revolucionaran izumitelj koji je, iako tek dvadesetdvogodišnji student, osvojio i nagradu na poznatom sajmu inovacija u Njemačkoj.

Motorom koji ne može eksplodirati, a štedi energiju, Marko Pinjuh privukao je pažnju NASA-e. Time je postao revolucionaran izumitelj koji je, iako tek dvadesetdvogodišnji student, osvojio i nagradu na poznatom sajmu inovacija u Njemačkoj.

Na ovogodišnjem svjetskom sajmu inovacija INEA mladi i inovativni student Marko Pinjuh osvojio je srebro s izumom nove vrste motora kojeg je nazvao „Jedač plamena“. Iako naziv možda podsjeća na radnika u cirkusu, ovaj je izum vrlo ozbiljna prekretnica u znanosti kojom vakuumski motor koristi toplinsku energiju do čak 40 posto njezine snage.

Marko je još u srednjoj školi pokazao interes za razvijanje motora pomoću kojeg bi se utrošena energija vraćala. To bi omogućilo da se motor na toj istoj energiji i dalje pokreće umjesto da se otpušta u atmosferu.

Takav motor mnogi su znanstvenici poželjeli realizirati počevši od davne 1758. godine, kad ga je Henry Wood patentirao. Međutim, njegova je izvedba bila gotovo nemoguća sve do 2003., kad je Jan Ridders u tome uspio, ali iskoristio tek 7 posto njegovog potpunog kapaciteta. Marku je pošlo za rukom pretvoriti vakuumski motor u vrsnu inovaciju vrijednu čak i NASA-ine ponude.

– Vakuumski motor „Jedač plamena” zbog svoje jednostavne izvedbe i konstrukcije ugrađuje se na već postojeći toplinski izvor, ložište ili kotlovnicu te svojim radom povećava efikasnost vašeg izvora za 40 posto. Ovaj motor ne treba održavanje zbog uvođenja filtra, i ne ovisi o podmazivanju zbog svojstva materijala.

– Velika prednost u usporedbi s ostalim motorima jest ta što može raditi u oba smjera jednakom brzinom i efikasnošću. Ne može eksplodirati. Drugim riječima, imate vatru, ugradite motor, grijete se i ujedno imate električnu ili mehaničku energiju koju kasnije možete prema potrebi koristiti ili pretvarati u druge oblike. – objasnio je Marko, kako prenosi Jutarnji list.

Iako je osvojio prestižnu nagradu te ga je i sama NASA kontaktirala zbog moguće poslovne suradnje, Marko je ostao nogama čvrsto na zemlji fokusirajući se na fakultet i usavršavanje svog znanja kako bi i u budućnosti mogao dolaziti do ovako velikih izuma, jer je ovo sigurno tek početak za dvadesetdvogodišnjega znanstvenika iz Osijeka.

FOTO: VEČERNJI LIST