Hrvatsko Nadzemlje Split

VIDEO: Održan prvi ovogodišnji susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Hrvatsko Nadzemlje je i ovoga puta pripremilo susret bogat sadržajima te je tako prikazan dokumentarac kojim se željelo ispraviti sliku o Crkvi i prikazati je onakvom kakva ona uistinu jest.

U pretijesnoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, preko 700 mladih skupilo se u srijedu, 20. siječnja popratiti prvi susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u 2016. godini s aktualnom temom „Šta će nam Crkva?“.

Na pitanje koje danas zabrinjava katoličku crkvu odgovor je dao gost predavač, dubrovački biskup, msgr. Mate Uzinić. Biskupovom izlaganju prethodila je pjesma „Ja sam biskup Mate“ u izvedbi Hrvatskog Nadzemlja kojom su biskupa na simpatičan način predstavili publici.

Susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije – pjesma, FOTO: Hrvatsko Nadzemlje

U duhu pape Franje, msgr. Mate Uzinić pozvao je mlade da iziđu na periferiju i spašavaju duše braća i sestara koji su potrebni Božje blizine. Ne smijemo biti indiferentni jedni prema drugima, već jedni drugima trebamo pomoći vratiti se na pravi put koji nas vodi u nebo k Bogu Ocu.

Mladima je poslao poruku da se ne stide biti dio Crkve, već da se na njima vidi da su kršćani te da budu kritični prema Crkvi, da joj pošalju znak kakva bi Ona trebala biti jer Crkva poput mladih predstavlja mladost čovječanstva, ne kronološki već po tom što nije dovršena i oblikovana te se može mijenjati na dobro.

– Najveći problem leži u činjenici da veliki broj vjernika ne živi svoju vjeru, mladi odlaze iz Crkve već nakon svete krizme i pretvaraju je u razlog za zabavu, politika se uvlači na oltare te je Crkva umjesto nad drugima nagnuta nad sobom. – istaknuo je msgr. Mate Uzinić.

Na kraju je zaključio da nam je Crkva neophodna jer kao što riba ne može plivati, a da nije u vodi ili ptica letjeti, a da nije u zraku, tako ni kršćanin ne može ostati kršćanin bez Crkve.

Susret mladih Splitsko-makarske nadbiskupije – predavanje msgr. Mate Uzinića, FOTO: Hrvatsko Nadzemlje
 
Hrvatsko Nadzemlje je i ovaj put pripremilo susret bogat sadržajima te je tako prikazan dokumentarac kojim se željelo ispraviti sliku o Crkvi i prikazati je onakvom kakva ona uistinu jest, iako se vrlo često na to zaboravlja i ne dolazi do izražaja ono što Crkva predstavlja u svijetu.
 

Drugim filmom, parodirajući neke od poznatih holivudskih horor filmova, Hrvatsko Nadzemlje nastojalo je prenijeti poruku o važnosti Crkve za zajednicu i za pojedinca. Pri tome su se poslužili nekim stereotipima o Crkvi, ali i realnim situacijama s kojim se pojedinac susreće u doticaju s religioznom institucijom.

Cijeli susret pjesmom je pratio glazbeni sastava Sperantes iz splitske župe Meje (sv. Frane na obali). 

– Crkva je imala i ima loših strana, ali zar da se zbog crnih mrlja zanemari ogromno bijelo platno? Ona nije samo ljudska, ona je i božanska. Crkva je toliko dobra unijela u ovaj svijet i preokrenila ga i tko god je bio napušten Crkva ga je uvijek prihvaćala, uvijek su joj vrata otvorena, štoviše ostavlja devedeset i devet ovaca i ide za onom jednom. Crkva nije samo građevina, svećenici i časne, svaki pojedinac je Crkva. – poručilo je za kraj Hrvatsko Nadzemlje.

Idući susret određen je za srijedu, 17. veljače 2016. Tema je, kako priliči tome mjesecu, romantična sa zabavno-humorističkim sadržajem.

Komentari na članak

Vezani članci

Glavni kolodvor, vlak u pokretu

Akcija „Srijedom još povoljnije”

Do Splita za 52, a do Rijeke za 30 kuna

Išli biste kući nakon napornih ispita ili vam se jednostavno putuje, a u novčaniku vam je ostalo svega 50-ak kuna? To više ne predstavlja nikakav problem!

Kino Klub logo

Kino klub Split

Filmska škola u Splitu

Kino klub Split najavljuje prijave za upise na tečaj filma će se održavati u prostorijama Kluba.

Strukturirani dijalog, lokalne konzultacije

Lokalne konzultacije

Poticanje sudjelovanja mladih u europskom društvu kroz strukturirani dijalog

U Klubu mladih KLOOZ će se ove srijede u 19 sati održati lokalne konzultacije u sklopu 5. ciklusa Strukturiranog dijaloga s mladima. Tema je "Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo!"

Super Bowl

Na današnji dan

Nevjerojatne činjenice koje dokazuju da su Amerikanci ludi za „svojim“ nogometom

Na današnji su dan 1869. godine studenti Princetona i Rutgersa odigrali prvu utakmicu američkog nogometa. O velikoj popularnosti ovog sporta svjedoči Super Bowl koji je posljednjih godina postao jedan od najgledanijih sportskih događaja u svijetu.

Lions Kamp 2019.

Lions omladinski kamp

Mladi iz 19 zemalja zajedno u humanitarnoj akciji u Hrvatskoj; oduševili se našim ljepotama

Mladi Lionsi svoj boravak u Hrvatskoj iskoristili su za neizostavan humanitarni cilj. Zajedničkim su snagama sudjelovali u humanitarnoj akciji bojanja ograde i ulaznog dijela Osnovne škole Poreč.