LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Promo video „Your Life is Full of Croatia”

VIDEO: Hrvatska – više od čistoga mora i lijepe obale

Promotivnim videom „Your Life is Full of Croatia“ Touristar TV pokazao je svijetu kako Hrvatska nije samo država na obali Jadranskoga mora, nego je i mala zemlja s velikim znanstvenicima, izumiteljima i patentima kojima se svi služimo u svakodnevnom životu.

Promotivnim videom „Your Life is Full of Croatia“ Touristar TV pokazao je svijetu kako Hrvatska nije samo država na obali Jadranskoga mora, nego je i mala zemlja s velikim znanstvenicima, izumiteljima i patentima kojima se svi služimo u svakodnevnom životu.

U veljači ove godine Hrvatska turistička zajednica predstavila je novi slogan Croatia – full of life.

Reakcije građana bile su podijeljene. U javnosti su zasigurno bili glasniji oni kojima slogan nije prirastao srcu, posebno zbog cijene od 125 000 kuna po znaku. Ovaj slogan pobijedio je u konkurenciji u kojoj su još bili slogani "Croatia, State of Mind”, “Real Mediterranean”, “Life by Croatia'' i “Croatia, Take Me Everywhere” (što je za Studentski.hr o novom sloganu rekao Igor Vukasović, predavač na Edward Bernays, visokoj školi za komunikacijski menadžment, možete pročitati ovdje).

No, Touristar TV poigrao se novim sloganom kako bi potencijalnim turistima predstavio Hrvatsku na drugačiji način, i to pod nazivom Your Life is Full of Croatia. Touristar TV, koji se u javnost probio 2011. projektom „WOW Croatia“ s američkom novinarkom i dobitnicom Emmyja – Ashley Colburn, u promotivnom se videu usmjerio na predstavljanje izuma znanstvenika rođenih u Hrvatskoj kojima se gotovo svi služe u svakodnevnom životu, a da toga nisu svjesni.

U videu se spominje Nikola Tesla, rođen u ličkom mjestu Smiljan, i njegov patent višefaznog sustava naizmjenično pokretanog dinama, transformatora i motor. Njegovi izumi zasnovani na izmjeničnoj struji postali su temelj daljnjem razvoju elektrotehnike. Tu je i Eduard Slavoljub Penakala, Zagrepčanin koji je izumio mehaničku olovku, termofor, nalivpero s krutom tintom, prislušne uređaje...  Uz Teslu i Penkalu, spominju se još  kravata, ali i Faust Vrančić koji je napravio nacrte za 56 uređaja, a danas je u svijetu najpoznatiji kao izumitelj Homo Volansa (letećeg čovjeka), odnosno padobrana.

Za razliku od većine videomaterijala kojima se promovira Hrvatska i njezine ljepote, u Your Life is Full  of Croatia ima tek nekoliko kadrova Jadranskoga mora, kao i kontinentalnih prikaza.

Iz tvrke Dhar Mediat, koja stoji iza Touristar projekta, poručuju kako je naša mala država iznjedrila brojne znanstvenike i izume koji su promijenili svijet te da su zbog toga napravili video na ovakav način.  Željeli su pokazati svima ono što bi trebali znati – da je njihov svakodnevni život „full of Croatia“.

FOTO: YOUR LIFE IS FULL OF CROATIA/SCREENSHOT