Predavanje u Nadbiskupijskom sjemeništu

VIDEO: „Ćaća se vraća” – susret Hrvatskog nadzemlja posvećen očinstvu

Hrvatsko nadzemlje, očinstvo

Vjeroučitelj Lucijan Kosor na predbožićnom je susretu Hrvatskog nadzemlja govorio o ljubavi kao ključu odgoja. Napomenuo je da bi otac, kao i majka, trebao imati veliku ulogu u usmjeravanju djeteta na pravi put.

Mladi iz Hrvatskog nadzemlja ponovno su okupili mnogobrojnu mladež Splita i okolice na svom posljednjem susretu ove kalendarske godine, koji se održao u srijedu, 20. prosinca u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa. Tema ovog mjeseca bila je očinstvo. Progovorilo se o očinstvu kao pozivu te je otvorena problematika iščezavanja figure oca kao takve iz suvremenog društva. Kao gost predavač pozvan je gospodin Lucijan Kosor, po struci vjeroučitelj, a ujedno i otac šestero djece.

Susret je započeo simpatičnom TV anketom koja je snimljena u Dječjem vrtiću Popaj. Originalni i iskreni odgovori djece na pitanje o njihovim očevima nedvojbeno su izmamili osmijeh svakom licu u dvorani. Uslijedilo je predavanje gospodina Lucijana Kosora. Kroz svoje je izlaganje posvjedočio o mnogobrojnim primjerima iz svoje obitelji koji su ga usmjerili na putu izgradnje njegovog očinskog poziva. 

Navodi kako biti otac ponajprije počinje s biti muž. Ističe da se ne može postati ocem bez žene (majke). Govori o važnosti zajedničkog donošenja odluka, odluka muža i žene u službi ljubavi prema djeci. Ljubav prema supruzi i prema djeci prirodan je put za ostvarivanje očinstva. Navodi kako je put ljubavi put stvaranja pravog autoriteta. Svrha autoriteta, dakle, nije ništa drugo nego usmjeravanje u službi ljubavi, nipošto ponižavanje djece. Posvjedočio je kako preuzimanje uloge strogog roditelja, a prepuštanje nježnog dijela majci otvara prostor pogreškama, a ne ispravnom putu. Navodi i misao Svetog Ivana Pavla II. kako je podizanje djece uistinu apostolat. Ljubav je, ističe, ključ odgoja. 

Gospodin Kosor je progovorio i o tome kako se, nažalost, danas pitanje odgoja sve više prebacuje i na majku, iako bi i otac trebao imati veliku ulogu u ispravljanju, opominjanju i usmjeravanju djeteta na pravi put. Na pitanje može li otac biti slika Boga u obitelji odgovara kako otac svojom slikom treba upućivati na Boga Oca koji uvijek prašta, milosrdan je i svima nudi beskrajnu ljubav.

Na susretu su na temu očinstva prikazana još tri zanimljiva i, kao i uvijek, humoristična filmića iz produkcije Hrvatskog nadzemlja. Mladi su se i za ovaj susret potrudili skrojiti zanimljive priče te je tako prikazan trailer za film Superćaća, Reklama za kajiš. Treći je film bio novinarski prilog jedne mnogobrojne obitelji koja se odazvala i odvažila snimiti nekoliko kadrova s prikazom reakcija njihovog oca na izjavu Tata, volim te.

Sljedeći susret održat će se 17. siječnja 2018. godine na temu Običaji i tradicije u društvu. 

Komentari na članak

Vezani članci

Dan očeva

Na današnji dan

Svi očevi svijeta dobili svoj dan

U Hrvatskoj se Dan očeva slavi 19. ožujka, na Dan svetog Josipa, a najviše zemalja Dan očeva slavi treće nedjelje u lipnju. Postoje velike razlike u datumu obilježavanja ovog dana, pa se tako Dan očeva u zemljama Sjeverne Europe slavi sredinom studenog.

Prijava za posao

„Warm-up” Psihozija

Karijerno usmjeravanje za sve zainteresirane!

U novo izdanje Psihozija koje će se održati ovog svibnja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu zainteresirane će posjetitelje uvesti Vladimir Benić, osnivač Career Centra, govoreći o svim elementima zapošljavanja.

Pisanje, životopis, sastanak

Predavanje namijenjeno studentima

U zagrebačkom se Studentskom centru održava interaktivno predavanje o izradi životopisa

Studenti na predavanju, koje će se 14. ožujka 2019. održati u Studentskom centru u Zagrebu, imaju priliku naučiti sve o pisanja životopisa.

Predavanje STEMI

Elektroboj

Dođite na motivacijsko predavanje "STEMI - behind the scenes"

Kao uvod u ovogodišnje natjecanje svoj put od studentskog projekta do uspješne poslovne priče ispričat će pobjednici Elektroboj natjecanja 2014. godine, ujedno i kreatori šesteronožnog robota pauka koji služi kao alat za učenje robotike, elektrotehnike i programiranja.

Geomedicina

Udruga PRIMUS

Predavanje „Geomedicina (ne) stanuje ovdje”

Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Gordana Medunić s Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Medijateci Francuskog instituta 11 . ožujka 2016. u 18 sati.