LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EduCentar istraživanje

Uvođenje uniformi u škole: da ili ne?

EduCentar proveo je istraživanje na više od 500 ispitanika o uvođenju uniformi tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

EduCentar proveo je istraživanje na više od 500 ispitanika o uvođenju uniformi tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Hrvatski učenici među rijetkima su koji nastavu pohađaju u odjeći po svom izboru. Većina europskih zemalja uvela je uniforme koje su učenici obavezni nositi za vrijeme boravka u školama. Što o uvođenju uniformi misle hrvatski građani, istražio je portal EduCentar na više od 500 ispitanika.

Malo više od polovice ispitanika (53%) složno je po pitanju uvođenja uniformi tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

„Uniforme su svakako potrebne zbog različitih socioekonomskih statusa učenika, ali i zato što neka djeca i njihovi roditelji jednostavno ne znaju što znači primjerena odjeća za školu“, objašnjava ispitanik svoj stav.

Povlastice uvođenja uniformi najbolje opisuje komentar ispitanika:

„Čim prije to bolje, i za roditelje zbog manjih troškova, i za djecu zbog smanjenja nasilja, i za profesore jer će djeca usmjeriti svoju pažnju na bitne stvari!“

Također, jedan od ispitanika navodi da bi u tom slučaju 'djevojčice trebale nositi hlače tako da se vidi i da one imaju ista prava kao i dječaci te bi se time izbjegao i seksistički pogled na žene'.

Protiv uvođenja uniformi je 42% ispitanika i to većinom zbog 'potrebe očuvanja slobode izražavanja'. Jedan od ispitanika navodi 'da će razlike i dalje postojati, a nažalost uvijek će biti onih koji će to isticati'.

Iako su protiv uvođenja uniformi ispitanici naglašavaju da 'kultura odijevanja mora postojati, ali da nisu nužne tako stroge mjere'.

Svega 5% ispitanika nema mišljenje po pitanju uvođenja obveze nošenja uniformi u školama. 

FOTO: BRITISH COUNCIL