Medijsko opismenjavanje

Uspješna 19. Škola medijske kulture obećava brojna buduća izdanja

Završila Škola medijske kulture 2017.

– Škola medijske kulture ove je godine imala 105 polaznika, 16 predavača, 14 voditelja i isto toliko stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i brojna buduća izdanja. – rekla je Vera Robić Škarica.

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja završila je 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza u Krapinskim Toplicama, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Prema riječima predavača doc. dr. sc. Igora Kanižaja, Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

– Uz dva seminarska stupnja, imamo i 12 radioničkih programa, a cjelokupni program služi cjeloživotnom obrazovanju. Škola medijske kulture ove je godine imala 105 polaznika, 16 predavača, 14 voditelja i isto toliko stručnih suradnika. Veseli me što ove godine imamo veliki broj novih polaznika, a to govori da će Škola imati i brojna buduća izdanja. – rekla je Vera Robić Škarica, voditeljica Škole.

Kako pripremiti produkcijski paket za kreativni kratki ili dugi dokumentarac te čemu se točno posvetiti prilikom razvoja dokumentarnog filma, otkrili su polaznici radionice Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca koju je vodila filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine međunarodnih filmskih festivala, Rada Šešić. Organizirana je prezentacija projekata na kojoj je Bojan Mucko s filmskim projektom Drugi film u susjedstvu osvojio nagradu za najbolju prezentaciju.

– Imali smo šest projekata ove godine, a prošlogodišnji projekt Vladimire Splinder je nakon naše radionice i poticaja za daljnji razvoj kroz druge radionice, uspješno završen i  film je plasiran u Amsterdam. Radionica se bazira na pronalasku fokusa unutar njihovih materijala, ali i pronalasku najbolje forme za prezentaciju. – istaknula je Rada Šešić.

Polaznici radionice za digitalnu fotografiju, pod vodstvom prof. dr. sc. Darije Petkovića, akad. filmskog snimatelja, organizirali su izložbu. Programski sadržaj prezentirali su polaznici I. i II. seminarskog stupnja te polaznici radionice za igrani film, koju je vodio akademski filmski redatelj Daniel Kušan.

– U ovoj radionici polaznici prolaze cijeli proces nastajanja filma, od pisanja scenarija, planiranja snimanja, pronalaženja glumaca pa do samog snimanja i montaže zvuka i slike. Polaznici rade zajedno, a cilj je ispričati zanimljivu priču. – rekao je redatelj Daniel Kušan.

Svoje radove predstavili su i polaznici radionice za kameru i snimanje pod vodstvom filmskog snimatelja Borisa Poljaka, za eksperimentalni film, koju je vodio filmski redatelj Damir Čučić, dokumentarni film pod vodstvom redatelja Tomislava Mršića, radionice za montažu s voditeljicom akademskom filmskom montažerkom Ivanom Fumić, radionice za animirani film koju je vodio utemeljitelj Škole animiranog filma u Čakovcu Edo Lukman, radionice za postprodukciju zvuka koju je vodila akademska filmska montažerka Dubravka Premar, radionice za TV reportažu pod vodstvom televizijskog urednika i novinara Dražena Ilinčića, radionice za scenarij koju je vodio filmski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić, radionice za radijsku reportažu koju je vodila urednica i novinarka Višnja Biti te radionice za radijsku igru koju je vodila akademska kazališna redateljica Vedrana Vrhovnik.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Organizira je Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka i Državni hrvatski arhiv.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/reichstag-the-german-volke-germany-324982/

Eurocamp program

U tijeku prijave za besplatni dvotjedni kamp u Njemačkoj

Do 25. svibnja zaprimaju se prijave za sudjelovanje na njemačkom ljetnom kampu čijem je programu u fokusu očuvanje i uređivanje lokalnog krajobraza. Organizatori pokrivaju sve troškove.

Obrazovanje odraslih na Algebri

Analiza interesa odraslih građana

Hrvati žele usmjeriti karijere u područja digitalnog marketinga i EU fondova

Najveći interes polaznika programa obrazovanja za odrasle vlada za programima vezanim za digitalni marketing i pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova, a kontinuirano najveći rast pokazuju programi osposobljavanja i usavršavanja za programiranje. Algebrin Indeks poželjnosti izračunan je na temelju prijava za pohađanje programa obrazovanja više od 10 000 polaznika širom Hrvatske i trendova tijekom proteklih pet godina.

Fuckup Education; izvor: Studio smijeha

Nagradni natječaj

Podijeli svoje neugodne školske trenutke i osvoji ulaznice za Studio smijeha

Studio smijeha u lipnju organizira još jedan u nizu FuckUp Nights susreta. Ovaj je put tema večeri obrazovanje, a naši studenti čitatelji imaju mogućnost osvojiti ulaznice i nasmijati se do suza.

SRCE logo

Besplatna edukacija

Nauči nešto novo - SRCE nudi besplatne online tečajeve!

Budite spremni za nove izazove, budite jedan od onih koji će na svom prvom radnom mjestu znati više od drugih jer je radio na sebi i izvan studija. Iako mnogi to zanemaruju, istraživanja pokazuju kako baš ta neformalna edukacija čini presudnu točku pri zapošljavanju. Iskoristite ove mogućnosti koje SRCE nudi.

Jasna Ožanić

Zlatni indeks

Natječaj koji nagrađuje one koji doprinose studentskom životu

Raspisan je natječaj za poduzeća koja svojim djelovanjem poboljšavaju obrazovanje studenata.