LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Okrugli stol povodom rođendana Bunkera

Upozorenje iz Samobora: problemi mladih rješavaju se sada!

Jedini je način da riješimo probleme mladih upravo da njih pitamo koji su to problemi i zajedno s njima krenemo već danas poduzimati male korake k njihovu rješavanju, a to može svatko od nas, važna je poruka poslana iz Samobora.

Jedini je način da riješimo probleme mladih upravo da njih pitamo koji su to problemi i zajedno s njima krenemo već danas poduzimati male korake k njihovu rješavanju, a to može svatko od nas, važna je poruka poslana iz Samobora.

Što radimo za mlade i s mladima u sadašnjosti i kako će to utjecati na njihovu budućnost ključna su pitanja upućena s okruglog stola na temu Mladi su naša sadašnjost, a ne samo budućnost – iskustva i izazovi. Isti je održan povodom prvog rođendana najvećeg Centra za mlade u Hrvatskoj, samoborskog Bunkera.

Upravo aktualna situacija u Republici Hrvatskoj koja se suočava s odlascima mladih i njihovim nezadovoljstvom bila je povod raspravi o ključnim problemima mladih, ne sutra, već danas. Na ovaj se način na prvom mjestu pokušava potaknuti sve ključne aktere da, zajedno i u suradnji s mladima, krenu prema ostvarivanju boljih uvjeta i ljepše budućnosti.

– Upravo Samobor daje dobar primjer drugima jer je realizacija projekta Centra za mlade riješila dio problema mladih. Samobor i na druge načine pomaže mladima, no sve u razgovoru i dogovoru s njima, a spremni smo i otvoreno djelovati nadalje te ostvarivati njihove potrebe. – istaknula je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

S time se složio zamjenik župana Hrvoje Frankić istaknuvši kako se nada da će i ostali gradovi slijediti Samobor i osigurati im kvalitetne uvjete.

No, Centar za mlade nije riješio, a ni neće riješiti sve probleme mladih, stoga je ovaj grad učinio i korak dalje, a uskoro će javnosti biti predstavljen Gradski program za mlade, financiran EU sredstvima. Zajednički ga kreiraju mladi i donositelji odluka, pojasnila je Romina Galović iz udruge Pozitiva Samobor istaknuvši tako važnost suradnje.

Ravnateljica Bunkera Jelena Vojvoda ukratko je predstavila čime se sve Centar bavi i zašto je ovaj prostor od otvorenja u travnju prošle godine posjetilo gotovo 20 000 posjetitelja. Njegova je posebnost to što su sve njegove aktivnosti predložili i realizirali sami mladi.

O njegovoj važnosti razgovarali su Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja i Petra Pekica iz Mreže mladih Hrvatske naglasivši nužnost kontinuirane financijske podrške različitih aktera poput državnih vlasti, gradova ili ustanova. Kako je istaknuo Kovačič, a sukladno provedenim istraživanjima, najveći su problemi koji muče mlade u Hrvatskoj nezaposlenost, neadekvatno obrazovanje i nedostatak životne perspektive, a na ovaj je način moguće ispraviti nedostatke obrazovnog sustava i pripremiti ih za moderno tržište rada.

No, da bi to sve bilo moguće, važan je i njihov vlastiti angažman, koji često nedostaje, primjećuje predsjednik samoborskog Savjeta mladih, Dominik Baltić. On se naime u svom radu često susreće s nedovoljnim interesom mladih pa smatra da se i u tom području treba puno raditi. I za to postoje rješenja – kontinuiran rad s mladima od najmlađe dobi i učenje o važnosti socijalizacije i aktivnog sudjelovanja u društvu. Kako bi se to kvalitetno radilo, bitno je odrediti i koji su to stručnjaci kvalificirani za rad s mladima, istaknuto je na okruglom stolu. 

Otvoreno je i pitanje komunikacije s mladima, a zaključak je kako u današnje vrijeme svima dostupnih komunikacijskih sredstava ne postoje prepreke za izravnu i otvorenu komunikaciju s predstavnicima javnih vlasti, važno je samo pronaći način. Složila se s time i moderatorica, gradska cura Andrea Andrassy.

I na kraju, o značaju ovog okruglog stola govori i odaziv predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vanje Glogovac koja je potvrdila kako je prepoznata važnost rada s mladima i za mlade te kako već postoji niz projekata kojima će se rješavati njihova problematika.

FOTO: BUNKER