Projekt "Osobni asistent"

Unatoč tromoj birokraciji, osobe s invaliditetom ipak ne ostaju bez svojih asistenata

Parkirno mjesto za invalide

Zbog neučinkovitosti Ministarstva socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, više od petsto osoba s invaliditetom u Hrvatskoj moglo je ostati bez svog osobnog asistenta. Problem je privremeno riješen.

Posljednjih dana pitanje osoba s invaliditetom, njihovih osobnih asistenata i problema s kojima se svakodnevno susreću ponovno je postalo aktualno u domaćim medijima, ali i na političkoj sceni. Razlog tomu bio je skori završetak projekta Osobni asistent, koji su pokrenuli Ministarstvo socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Naime, Ministarstvo nije na vrijeme raspisalo natječaj za ponovno zapošljavanje osobnih asistenata, usprkos tome što je novac za nastavak provođenja ovog projekta već odavno osiguran. Takva situacija, kako prenosi Osijek031.hr, dovela je u pitanje ne samo radna mjesta otprilike 500 osobnih asistenata, koliko ih trenutno radi u Hrvatskoj, već i kvalitetu života osoba koje koriste njihove usluge.

Naravno, udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom i njihove obitelji reagirale su na nastalu situaciju javnim apeliranjem na Ministarstvo kako bi se nastala situacija što hitnije riješila. Portal Vijesti.rtl.hr prenosi izjave saborskih zastupnica HDZ-a i MOST-a, Ljubice Lukačić i Ines Strenja Linić, koje tvrde da će problem ipak biti riješen te da se nova ministrica Nada Murganić rješavanju ovog problema posvetila već prvoga dana stupanja na dužnost. Kako je rekla zastupnica Strenja Linić, 531 osobni asistent i dalje će pružati usluge svojim dosadašnjim korisnicima, a natječaj će biti raspisan do kraja mjeseca. Napomenula je da je novac kojim će se financirati njihov rad do okončanja natječaja osiguran, a najavila je i zapošljavanje 400 novih osoba.

Udruge koje skrbe o osobama s invaliditetom pozdravile su ove izjave, no za Novilist.hr upozoravaju kako ovo nije prvi put da se suočavaju s ovakvim problemom. Smatraju da je potrebno donijeti trajnu zakonsku regulativu kojom bi se uredilo ovo pitanje.

Institucija osobnog asistenta osmišljena je kako bi se invalidnim osobama s najtežom kategorijom oštećenja i njihovim obiteljima olakšao život prilikom najosnovnijih aktivnosti, ali i u socijalnoj interakciji. Iako osobni asistenti smiju raditi do 80 sati mjesečno, za što dobivaju naknadu od oko 2000 kuna, njihov posao neprocjenjiv je za korisnike i njihove obitelji.

Komentari na članak

Vezani članci

Predavaonica, Japan, sveučilište; Izvor: https://pixabay.com/en/kansai-university-japan-school-84363/

Stipendija za poslijediplomski studij u Japanu

Kochi Sveučilište nudi potpunu stipendiju za doktorande

Stipendija pokriva putne troškove, troškove stanovanja i druge životne troškove tijekom sve tri godine studija na uspješnom Tehnološkom sveučilištu u Japanu.

https://pixabay.com/en/photographer-photo-camera-camera-455747/

Spolije u urbanom prostoru

Jednom fotografijom do 1000 kn

Klub studenata povijesti umjetnosti ARTeFact otvorio je fotografski natječaj čija je glavna nagrada 1000 kn. Prijave se zaprimaju do 2. ožujka u ponoć.

Ljetna tvornica znanosti 2016.

Ljetna tvornica znanosti 2016.

Traže se mentori za Ljetnu tvornicu znanosti

Ako volite znanost i želite svoje znanje podijeliti s djecom i mladima, vrijeme je da se prijavite na natječaj za mentore Ljetne tvornice znanosti!

INmusic

Nagradni natječaj

OTP banka i studentski.hr vode te na INmusic

Jedan od najvećih glazbenih festivala i ove je godine na Jarunu od 20. do 22. lipnja. Pokažite što znate o financijama i bankarskim uslugama za studente i dočekajte ljeto na INmusicu.

Žena gleda u ocean

Svjetski dan slobode medija

USKN Komuna raspisala natječaj za najbolju fotografiju, pisani i likovni rad

U sklopu simpozija „Mediji na drukčiji način“ raspisan je natječaj za najbolje studentske radove, a tema je ovog izdanja „Žene u medijima“. Prijave traju do 30. travnja u ponoć.