Projekt "Osobni asistent"

Unatoč tromoj birokraciji, osobe s invaliditetom ipak ne ostaju bez svojih asistenata

Parkirno mjesto za invalide

Zbog neučinkovitosti Ministarstva socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, više od petsto osoba s invaliditetom u Hrvatskoj moglo je ostati bez svog osobnog asistenta. Problem je privremeno riješen.

Posljednjih dana pitanje osoba s invaliditetom, njihovih osobnih asistenata i problema s kojima se svakodnevno susreću ponovno je postalo aktualno u domaćim medijima, ali i na političkoj sceni. Razlog tomu bio je skori završetak projekta Osobni asistent, koji su pokrenuli Ministarstvo socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Naime, Ministarstvo nije na vrijeme raspisalo natječaj za ponovno zapošljavanje osobnih asistenata, usprkos tome što je novac za nastavak provođenja ovog projekta već odavno osiguran. Takva situacija, kako prenosi Osijek031.hr, dovela je u pitanje ne samo radna mjesta otprilike 500 osobnih asistenata, koliko ih trenutno radi u Hrvatskoj, već i kvalitetu života osoba koje koriste njihove usluge.

Naravno, udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom i njihove obitelji reagirale su na nastalu situaciju javnim apeliranjem na Ministarstvo kako bi se nastala situacija što hitnije riješila. Portal Vijesti.rtl.hr prenosi izjave saborskih zastupnica HDZ-a i MOST-a, Ljubice Lukačić i Ines Strenja Linić, koje tvrde da će problem ipak biti riješen te da se nova ministrica Nada Murganić rješavanju ovog problema posvetila već prvoga dana stupanja na dužnost. Kako je rekla zastupnica Strenja Linić, 531 osobni asistent i dalje će pružati usluge svojim dosadašnjim korisnicima, a natječaj će biti raspisan do kraja mjeseca. Napomenula je da je novac kojim će se financirati njihov rad do okončanja natječaja osiguran, a najavila je i zapošljavanje 400 novih osoba.

Udruge koje skrbe o osobama s invaliditetom pozdravile su ove izjave, no za Novilist.hr upozoravaju kako ovo nije prvi put da se suočavaju s ovakvim problemom. Smatraju da je potrebno donijeti trajnu zakonsku regulativu kojom bi se uredilo ovo pitanje.

Institucija osobnog asistenta osmišljena je kako bi se invalidnim osobama s najtežom kategorijom oštećenja i njihovim obiteljima olakšao život prilikom najosnovnijih aktivnosti, ali i u socijalnoj interakciji. Iako osobni asistenti smiju raditi do 80 sati mjesečno, za što dobivaju naknadu od oko 2000 kuna, njihov posao neprocjenjiv je za korisnike i njihove obitelji.

Komentari na članak

Vezani članci

Jasna Ožanić

Zlatni indeks

Natječaj koji nagrađuje one koji doprinose studentskom životu

Raspisan je natječaj za poduzeća koja svojim djelovanjem poboljšavaju obrazovanje studenata.

Kvant književnosti

Kvant književnosti

Pokaži svoj talent za pisanjem i osvoji nagrade

Tema natječaja je slobodna u svim kategorijama (poezija i proza). U svakoj kategoriji dodijelit će se tri nagrade. Posebno će se nagraditi radovi koji populariziraju znanost. Na natječaju mogu sudjelovati svi studenti Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište u Dubrovniku

Raspisana dva natječaja

Sveučilište u Dubrovniku dodjeljuje stipendije redovitim studentima

Dodjeljuje se pet stipendija studentima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa te 15 stipendija najboljim redovnim studentima preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Dubrovniku.

Fotograf

„Cijeli svijet je pozornica“

Prijavite se na fotografski natječaj

Ako imaš oko za dobar kadar, fotografiju i njezinu obradu, ovaj je natječaj raspisan baš za tebe.

SCZG dvorište

Studentski centar u Zagrebu

Objavljen natječaj za smještaj u zagrebačkim studentskim domovima

Tekst natječaja, pravilnik i obrasce natječaja možete pogledati na stranici Studentskog centra Zagreb, a prijaviti se možete do 27. srpnja.