LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poziv za volontere

Uljepšajte si život uljepšavanjem života djece i mladih s teškoćama

Izvrsno se snalazite u radu s najmlađima, a htjeli biste doprinijeti zajednici u kojoj živite? Razmišljate o pokretanju nekih pozitivnih promjena u društvu? Sada imate idealnu priliku riječi provesti u djelo tako da postanete volonter u sklopu hvalevrijednog studentskog mentorskog programa.

Izvrsno se snalazite u radu s najmlađima, a htjeli biste doprinijeti zajednici u kojoj živite? Razmišljate o pokretanju nekih pozitivnih promjena u društvu? Sada imate idealnu priliku riječi provesti u djelo tako da postanete volonter u sklopu hvalevrijednog studentskog mentorskog programa.

Ne bismo pogriješili kada bismo rekli kako je volontiranje jedna od fundamentalnih pokretačkih snaga kreiranja zdrave, vitalne i humane društvene zajednice. Svi znamo da nam ono neće napuniti džepove, no većina će se zasigurno složiti da možemo doista mnogo toga dobiti ako nekome poklonimo samo djelić svoga vremena. 

U tom duhu, Volonterski centar Rijeka poziva studente i studentice na sudjelovanje u volonterskom programu Laboratorij životnih vještina Prijatelji kojemu je cilj smanjiti osjećaj isključenosti marginaliziranih skupina u društvu i unaprijediti njihove životne mogućnosti. Glavna je namjera programa da volonteri preuzmu ulogu mentora i na tjednoj ili mjesečnoj bazi razvesele dijete druženjem, igrom, odlaskom u kino i svim ostalim aktivnostima koje djeci i mladima koji se bore s određenim poteškoćama mogu uvelike uljepšati svakodnevan život.

Nakon provođenja potrebne edukacije, koju će svim zainteresiranim studentima omogućiti neprofitna organizacija Društvo za istraživanje i potporu, volonteri će biti spremni postati mentori te se tako uključiti u raznovrsne aktivnosti i projekte namijenjene potrebitim skupinama djece i mladih.

Studenti koji se dugoročno žele priključiti volonterskom radu bit će zaduženi za individualni ili grupni rad sa štićenikom koji će se u paru odvijati jednom tjedno te najmanje jednom mjesečno u skupnim aktivnostima. Oni koji se odluče na povremeni volonterski rad postat će pričuvni mentori koji bi najmanje jednom mjesečno trebali sudjelovati u organiziranim grupnim projektima. Isto tako, pridružiti se mogu i studenti koji će sudjelovati u povremenim građanskim akcijama ili istraživanjima koji će se provoditi pod vodstvom udruge.

Ako ste se pronašli u opisu i željeli biste biti dio mentorskog programa, ispunite prijavnicu ili kontaktirajte udrugu na info@dip.hr. Za više informacija uputite se na službenu stranicu Volonterskog centra Rijeka.

Za kraj iznosimo nekoliko činjenica o volontiranju koje vam mogu ponuditi mrvicu ohrabrenja i poticaja za uključivanje u ovakve hvalevrijedne projekte. Naime, osim što doprinosi razvoju i napretku civilnog društva, volonterstvo potiče širenje plemenitih i pravičnih ideja koje se temelje na solidarnosti, empatiji i pomaganju. Ako ni rad za opću dobrobit društva te prilika za osnaživanje lokalne zajednice nisu dovoljno dobri razlozi da povjerujete u bezbrojne prednosti volonterskog rada, možda vas uvjere rezultati nekoliko znanstvenih istraživanja koji su pokazali kako volontiranje iznimno povoljno utječe na zdravlje, a ujedno ima i brojne pozitivne učinke na učenje i akademski uspjeh studenata. Kako god bilo, jedno je sigurno – volontiranjem su baš svi na dobitku! 

FOTO: THE DAILY JOBSEEKER/TUMBLR