LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najavljene žalbe i zajednički apeli protiv Ministarstva socijalne politike i mladih

Udruge ogorčene provedbom natječaja za sufinanciranje projekata za mlade

Kroz mnoge komentare se da iščitati nezadovoljstvo ne samo ovim natječajem već i nekim prethodnima, direktnim dodjeljivanjima novca i kriterijima kojima se financira civilno društvo.

Kroz mnoge komentare se da iščitati nezadovoljstvo ne samo ovim natječajem već i nekim prethodnima, direktnim dodjeljivanjima novca i kriterijima kojima se financira civilno društvo.

Mnoge su udruge bile neugodno iznenađene rezultatima administrativne provjere natječaja za programe i projekte usmjerene mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna 2015.

Natječaj je predvidio da provedba ide putem zaklada ovisno o regiji na kojoj djeluju. To su zaklade Zamah, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Istre, Slagalica i Zaklada Kajo Dedić.

Ubrzo nakon objave rezultata natječaja, a dok su i dalje u tijeku slanja službenih potvrda, po društvenim mrežama, u zajedničkim mail prepiskama i privatnim razgovorima su se pojavili prvi znakovi negodovanja udruga nezadovoljnih ovakvim rezultatima. Osnovana je i Facebook grupa u kojoj su se članovi udruga ujedinili kako bi uputili oštar prosvjed protiv, kako smatraju, nepoštenog natječaja.

MSPM već nekoliko godina u svojim natječajima raspisuje nejasne i neujednačene uvjete za prijavu programa usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna pa tako i sada za 2015. godinu.

Razlozi masivnih odbijanja su: ne prilaganje proračuna i skenirane partnerske izjave umjesto originala, što nije bio uvjet. U razgovoru s nekim kolegama došli smo do spoznaje da je veliki broj organizacija odbijen iz istih razloga.

Sasvim je jasno da je negdje u procesu napravljen administrativni propust prilikom rukovanja prijavnom dokumentacijom. Nije vjerojatno da je tako veliki broj profesionalnih organizacija napravio takve kardinalne greške kao - zaboraviti priložiti proračun i slično. Uglavnom, pozivamo vas na udruživanje i pokretanje zajedničkih koraka. 

Predlažemo: Pisanje zajedničkog prigovora (regionalnim zakladama) i Ministarstvu socijalne politike i mladih, Podizanje kolektivne tužbe protiv MSPM, Traženje ponavljanja natječaja.

Pravni ured LAG Vallis Colapis stoji na raspolaganju svim zainteresiranim udrugama za pokretanje zajedničkih (pravnih i ostalih) inicijativa.

Fotoakademija Split osnovala je ovu Grupu kako bi odmah danas krenuli s nužnim koracima za organizaciju javnog pritiska. - stoji na stranici 

Kroz mnoge komentare se da iščitati nezadovoljstvo ne samo ovim natječajem već i nekim prethodnima, direktnim dodjeljivanjima novca i kriterijima kojima se financira civilno društvo. Postavlja se pitanje tko kontrolira provedbu i koja je struktura dodijeljenih sredstava.

Vrijeme će pokazati hoće li ovolika količina nezadovoljstva rezultirati ponavljanjem natječaja, jer ipak među mnogim nezadovoljnima ima i iznimno aktivnih udruga koje imaju izniman društveni značaj. Očekujemo i da se o svemu oglasi ministarstvo, odnosno ministrica i potpredsjednica Vlade Opačić.

A vama ostavljamo da prosudite je li sve slučajnost ili namjera.

Izdvajamo još nekoliko komentara:

- Mora se reagirati hitno, a bilo bi dobro kada bi se sakupili svi koji su odbijeni iz formalnih razloga. Napominjem da je čak i sudska praksa, da se mogu dostavljati u nekom roku dodatni dokazi, a donatori moraju imati na umu da smo mi  ti zbog kojih oni dodjeljuju sredstva, jer su to i naša sredstva. Moraju biti user friendly, a ne na ovaj način odbijati vrijedne udruge.

-Da, razlozi odbijanja su gotovo redovito vrlo dvojbeni. Negdje su formalno opravdani, ali zabuna proizlazi iz nejasne dokumentacije. Na to treba svakako ukazati (mada nemaš formalno uporiste za prigovor). Negdje su potpuno neutemeljeni - brojnim organizacijama se tvrdi da nisu priložili dokumente za koje su sigurni da su ih priložili.

Rezultate možete pogledati na sljedećim poveznicama: Zaklada Kajo Dadić, Zaklada Zamah, Zaklada Slagalica, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Istre

FOTO: CERANEO