LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Eksperimentalno natjecanje

Udruga s FER-a organizira Državni turnir mladih prirodoslovaca

Studentska udruga Istraživački centar mladih, smještena na FER-u, samostalno organizira natjecanje za preko 150 učenika iz Hrvatske, od kojih će njih šest predstavljati zemlju na međunarodnom izdanju u Gruziji.

Studentska udruga Istraživački centar mladih, smještena na FER-u, samostalno organizira natjecanje za preko 150 učenika iz Hrvatske, od kojih će njih šest predstavljati zemlju na međunarodnom izdanju u Gruziji.

Četvrtu godinu zaredom priprema se Državni turnir mladih prirodoslovaca, eksperimentalno natjecanje iz prirodnih znanosti u Hrvatskoj za učenike osnovnih i srednjih škola. Prijave su u tijeku i traju do 17. studenoga, nakon čega će prijavljeni imati rok do 23. prosinca za slanje svojih istraživačkih radova. Za sudjelovanje nije potrebna nikakva velika ili skupa oprema, već samo kreativnost, volja i zanimanje za znanost.

Turnir se sastoji od triju koraka: prvog, u kojem učenici sami odabiru jedan od 17 zadanih problema te ga rješavaju istraživanjem i malim znanstvenim radom u kojem izlažu svoje rezultate, drugog, tj. temeljite recenzije odličnih studenata prirodoslovnih i tehničkih fakulteta te trećeg, tj. državnog turnira na kojem će autori najboljih istraživanja izložiti svoje rezultate u znanstvenim borbama. Nakon svega toga izabire se ekipa od šest učenika koja će Hrvatsku predstavljati na međunarodnom turniru koji će se održati od 5. do 12. srpnja u Tbilisu u Gruziji.

Sudjelovanje na turniru pruža mogućnosti za samostalan rad, potiče na eksperimentiranje i kreativno rješavanje problema, razvija zanimanje učenika za znanost i snalažljivost. Također na međunarodnoj razini razvijaju se komunikacijske i prezentacijske vještine. Prilikom rješavanja turnirskih problema, natjecatelji na zanimljiv način primjenjuju znanje stečeno u osnovnoj ili srednjoj školi, ali ga i znatno proširuju. Popularizacija ovog natjecanja pruža pozitivan odmak od suhoparnog učenja gradiva napamet i rješavanja šablonskih zadataka. Više o samom natjecanju možete pronaći na službenoj stranici.

Studentska udruga Istraživački centar mladih, smještena na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, samostalno organizira cijelo natjecanje uz potporu privatnih donacija, donacija privatnih poduzeća koja su prepoznala važnost ovakvog natjecanja te jedinica lokalne samouprave.

Prošle godine prijavio se rekordan broj od 150 učenika iz cijele Hrvatske, a slično se očekuje i ove godine U zadnje tri godine na međunarodnom turniru hrvatska je ekipa osvojila zlatnu, brončanu i srebrnu medalju.

FOTO: PEXELS