Panel diskusija

Učenje za poduzetništvo spona je gospodarstva i obrazovanja

Učenje za poduzetništvo spona je gospodarstva i obrazovanja

– Između zanimanja poduzetnika i učitelja postoji velika sličnost – oba su zapravo pozivi, a ne samo zanimanja. Bitno je u tome što radimo vidjeti smisao. Smisao nas motivira i od nas stvara sretne i ostvarene osobe. – naglasila je EU ambasadorica ženskog poduzetništva Ratka Jurković.

U prostorijama Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu, a u sklopu projekta Postani/ostani poduzetnik (POP) 17. svibnja održana je prva panel-diskusija pod nazivom Učenje za poduzetništvo kao spona gospodarstva i obrazovanja. Cilj je bio raspraviti o važnosti učenja za poduzetništvo kao jedne od osam ključnih kompetencija u osnovnom i srednjem obrazovanju te o mogućnostima koje pruža u razvoju obrazovanja i gospodarstva.

Pozdravnim govorima okupljenim sudionicima obratili su se redom: Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb; Nela Jurić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba; Mislav Ante Omazić, prodekan za nastavu, studente i upravljanje kvalitetom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Maja Ljubić, pomoćnica ravnateljice Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (SEECEL).

Uvodnim je izlaganjem Maja Ljubić sudionicima prikazala širu sliku o važnosti poduzetničkog učenja od najranije dobi, s naglaskom na usmjeren razvoj poduzetničkih kompetencija u obrazovnom sustavu. Precizno je prezentirala i trendove najboljih praksi zemalja koje su uspješne i imaju tradiciju u ovome području, kao i SEECEL te iskustva dobivena njegovim radom u jugoistočnoj Europi, ali i u zemljama članicama EU-a.

Uz moderiranje Vesne Štefice iz SEECEL-a, razvila se dinamična, zanimljiva i korisna panel-rasprava.

– Važan je cilj obrazovnog sustava stvoriti poduzetne ljude, neovisno o branši u kojoj će se razvijati. Učenje za poduzetništvo ima tendenciju međupredmetnog učenja jer budućnost obrazovanja nije predmetna. Iskustva su pokazala da je ishod bolji kada se do cilja dolazi prirodno, bez stvaranja otpora. Cilj nam je mlade tijekom školovanja naučiti timskom radu i vještinama koje su potrebne za preživljavanje u današnjim uvjetima te im time dati temelj, kako bi postali kreativni i samosvjesni ljudi. Pitanje je samo kako ove ciljeve inkorporirati u interesnu arenu – školu. – istaknuo je panelist Boris Jokić, voditelj kurikuralne reforme.

Jadranka Bjelica, ravnateljica Osnovne škole Frana Krste Frankopana, o iskustvu prilikom suradnje sa SEECEL-om u kontekstu učenja za poduzetnike budućnosti istaknula je:

– Mi smo i prije bili poduzetna škola. Suradnja na projektu provođenja obrazovanja za poduzetnike budućnosti dala nam je strukturiranost i okvir. Tijekom procesa došli smo do spoznaje da mnogo toga radimo dobro, a došlo je i do mnogih pozitivnih promjena koje su vidljive u stimulativnom ozračju u školi. Bitno je da poučavanje bude usmjereno na učenje, a u tome smislu ključnu ulogu imaju učitelji. Oni moraju biti zadovoljni svojim radom i angažmanom, jer je samo zadovoljan učitelj dobar učitelj! –

Kao važne sastavnice Bjelica je istaknula suradnju s lokalnom zajednicom te socijalnu i humanitarnu osviještenost škole.

– Prvi smo put ušli u ovakav projekt. Rad na njemu za nas je predstavljao veliki izazov. Divno je bilo gledati kako se ideje pretvaraju u nešto stvarno. Interes je iz dana u dan rastao. Uspjeli smo ostvariti čak šest različitih projekata. U projekte se uključila i lokalna zajednica, privatni poduzetnici, pa čak i jedna županija s kojom smo se povezali i učili od njihovih poduzetnika. – dodala je Blaženka Ječminek, ravnateljica XII. gimnazije Zagreb.

Foto: Razvojna agencija Zagreb

Jasminka Martinović iz Hrvatske udruge poslodavaca na temu se nadovezala riječima:

– Kako bi kao društvo postigli uspjeh, potrebna je konstantna komunikacija na razini poduzetništvo – država – obrazovni sustav. Kod nas u Hrvatskoj vlada vrlo loša percepcija poduzetnika. Oni loši primjeri, kojima su mediji dodijelili dodatnu važnost, urezali su se u svijest te stvorili takvu negativnu sliku. Tijekom svojeg višegodišnjeg rada susretala sam velik broj dobrih i kvalitetnih poduzetnika. Odgovorno tvrdim da upravo takvi poduzetnici prevladavaju na našoj gospodarskoj pozornici, samo što se o njima vrlo malo zna. –

Posljednja govornica na panelubila je  EU ambasadorica ženskog poduzetništva Ratka Jurković, koja je predstavila svoj poduzetničko-obrazovni put. Taj joj je put bio predodređen – rođenoj kao djetetu učiteljice i poduzetnika.

– Između zanimanja poduzetnika i učitelja postoji velika sličnost – oba su zapravo pozivi, a ne samo zanimanja. Bitno je u tome što radimo vidjeti smisao. Smisao nas motivira i od nas stvara sretne i ostvarene osobe. Veliki je problem u našoj zemlji strah od neuspjeha. Ali, nema uspješnog poduzetnika koji nije prolazio teške situacije i koji nije pao. Veličina je vidljiva kada se nakon pada uzdignemo i postajemo još snažniji. To je bit života i stvaranja! – objasnila je Ratka bit poduzetništva.

Zaključci prve panel-diskusije održane u sklopu projekta POP možemo sumirati u idućim točkama:

1. neophodnost učenja za poduzetništvo kao ključne kompetencije u cilju razvoja pojedinca i društva u cjelini;

2. ulaganje u razvoj poduzetne škole;

3. korištenje postojeće metodologije učenja za poduzetništvo, koja se pilotirala i razvijala u devet zemalja regije i njezino unapređenje za potrebe MPT poduzetništva;

4. gospodarstvo je spremno za suradnju u razvoju modela poduzetne osnovne i srednje škole (gimnazija i strukovnih škola);

5. uključivanje lokalne zajednice od izuzetne je važnosti za uspješnost provedbe;

6. omogućiti da što više mladih ima stvarno poduzetničko iskustvo (od ideje do realizacije unutar škole, ali i u suradnji s lokalnom zajednicom i gospodarstvom/gospodarstvenicima.

Na kraju se spontano razvila rasprava vezana uz povezanost, ali i međuovisnost kulture medija i poduzetničke kulture te etičnosti kao temeljima razvoja ekonomije i društva u cijelosti. Maja Ljubić, pomoćnica ravnateljice SEECEL-a, naglasila je važnost potpornih institucija te je zahvalila gradskim tijelima, a posebno Razvojnim agencijama, koje svojim ustrajnim radom, pružanjem savjeta i angažmanom educiraju, osnažuju i tako uvelike pridonose poticanju i razvoju poduzetništva.

Razvojna agencija Zagreb nositeljica je projekta. Partneri su na projektu Grad Zagreb i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Suradnik projekta je Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL).

Komentari na članak

Vezani članci

srce

Patricija Panić

Ne govori mi što da radim

Svatko od nas ima svoje snove, nije svatko jednako ozbiljan i nije jednako snažan da ih na kraju ostvari. Nije svatko jednak i zato nemaš pojma što je najbolje za koga.

Grafit: how long could you..

Josip Maslov

Studenti su budući nosioci društva, ali su neki od njih idioti

Sarma i student. Hmmmmm. Mogao bih reći da je prosječan hrvatski student poput sarme, poput trudbeničke sarme stare majke poslane autobusom u Zagreb. Čim je malo jače podgriješ ona se lako raspada. Tako i student,  čim ga malo jače pogurneš, čim mu staviš i najmanji pritisak na leđa on ima tendenciju da se raspadne.

MOST

Mladi na marginama

Hoće li studenti i mladi biti bar jedna točka reformi za potporu Vladi?

Obrazovanje i promjene u hrvatskom školstvu nikada nisu bili visoko na listi prioriteta političkih stranaka, no hoće li MOST nezavisnih lista, stranka koja drži većinu u parlamentu, kao jednu od reformi za potporu novoj Vladi uključiti i reformu (visoko)obrazovnog sustava?

American Public University

American Public University

Upoznajte prednosti i mogućnosti online studija i dobijte američku diplomu

American Public University pruža kvalitetno obrazovanje po razumnim cijenama, a s online studijem možete se upoznati 16. travnja, u KGZ-u na Odjelu za djecu i mladež.

Davor Pavuna - Kako naći svoje unikatne predispozicije

Davor Pavuna

Kako naći svoje unikatne predispozicije = zanimanje!?!​

Davor Pavuna je jedan od vodećih stručnjaka na polju energetike toliko kompetentan da ga je čak i američki predsjednik Obama angažirao za svog savjetnika. Počašćeni smo njegovim angažmanom na našem mladom portalu.