LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Unaprjeđenje taksi službe

Uber od danas u podne napokon započinje s radom u Zagrebu

Usluga će biti 20 do 25 posto jeftinija od standardnih taksi prijevoznika, dok će prijevoz obavljati isključivo licencirani taksi prijevoznici.

Usluga će biti 20 do 25 posto jeftinija od standardnih taksi prijevoznika, dok će prijevoz obavljati isključivo licencirani taksi prijevoznici.

Nakon pola godine iščekivanja, napokon se dogodilo. Uber će od danas u 12:00 sa zvukom Gričkog topa ponuditi mogućnost narudžbe vožnje u Zagrebu preko njihove aplikacije (iPhone; Android). Loic Amado, koji je zadužen za lansiranje Uberovog biznisa u Hrvatskoj, najavljuje da će usluga biti 20 do 25 posto jeftinija od standardnih taksi prijevoznika, dok će prijevoz obavljati isključivo licencirani taksi prijevoznici, kojih je u Zagrebu trenutno 1360. To znači da praktički svaki taksist koji ima licencu i vlastiti automobil, može postati "vozač" Ubera. 

- Ne očekujemo nikakve probleme. Razgovarali smo s gradskim vlastima i predstavnicima ministarstava prometa te financija. U Hrvatskoj ćemo poslovati u skladu sa svim zakonima, uz plaćanje svih poreza, pojašnjava Loic Amado uoči lansiranja usluge.

Lansiranje Ubera zamišljeno je tako da će poduzetnik Saša Cvetojević biti prva osoba koja će se voziti Uberom, takozvani zagrebački Rider Zero.

- Bit ću prvi koji će ga isprobati u Hrvatskoj. Uber je nešto što će definitivno napraviti velike pozitivne promjene u gradskom prijevozu. Već sad je aplikacija dostupna na hrvatskom i svi zainteresirani mogu se registrirati. Uber je našao način kojim ulazi na tržište, ne remeteći postojeće odnose te zadovoljavajući sve zakonske propise, a donosi odlično korisničko iskustvo i niže cijene prijevoza, rekao je Saša Cvetojević za Telegram.

Zbog toga što je kul tržište i zanimljiva zemlja s velikim potencijalom rasta zbog turizma, Loic Amado smatra kako bi se aplikacija u skorije vrijeme mogla proširiti i na druge gradove u Hrvatskoj, ali i otoke. 

- Posljednjih mjeseci aplikacija Uber u Zagrebu skinuta je 13.000 puta. To pokazuje izniman interes korisnika. Zato tvrdimo da gradovi biraju nas, a ne mi njih. Već iduće godine mogli bismo se proširiti i na Dubrovnik, Split, pa i neke otoke, najavljuje Amado.

Uber je trenutno dostupan u više od 55 zemalja svijeta i više od 200 gradova. S ponudom je krenuo iz San Francisca u lipnju 2010. godine, a s međunarodnim širenjem je započeo 2011. u Parizu. 

Prinicip rada

Nakon što korisnik preko aplikacije instalirane na smartphoneu naručuje prijevoz, aplikacija vas automatski locira putem GPS-a i zaprima zahtjev koji prosljeđuje najbližemu vozaču registriranom na Uberu, a njegovo kretanje možete pratiti na ekranu telefona. Nakon obavljene vožnje Uber automatski tereti vašu kreditnu karticu koju je nužno ostaviti kod registracije, sebi uzima proviziju, a ostatak prosljeđuje vozaču koji vas je prevezao. Uberova provizija je najčešće 20 posto. 

 

FOTO: YAHOO.COM