LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi klimatski marš

U Zagrebu se uskoro održava klimatski Marš za opstanak

– Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah – poručuju organizatori. 

– Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah – poručuju organizatori. 

Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na Zemlji, pozivaju sve zainteresirane da se 12. studenog 2021. u 18 sati kod HNK pridruže prvom klimatskom maršu – Maršu za opstanak.

Početkom studenog u Glasgowu će se održati 26. konferencija UN-a o klimatskim promjenama, takozvani COP26. Ovogodišnjem COP-u prethodi 25 takvih konferencija od kojih se očekivalo da će države svijeta svojim klimatskim politikama poduzeti ambiciozne korake za očuvanje klime, no donesene odluke ostale su mrtvo slovo na papiru, poručuju organizatori. 

25 godina kasnije i unatoč Pariškom sporazumu koji je potpisan na konferenciji u 2015., kojim se porast globalne temperature trebao održati ispod 2 °C do kraja stoljeća te ograničiti na 1,5 °C, trenutačnom putanjom hrlimo prema pogubnom zagrijavanju. To je putanja u kojoj nastavljamo upotrebljavati fosilna goriva i emitirati stakleničke plinove, uništavati šume, eksploatirati životinje i tlo te vjerovati u iluziju stalnog rasta na ograničenoj planeti. Ta nas putanja vodi prema otapanju polarnih kapa i porastu razine mora, propadanju usjeva, poplavama, temperaturnim ekstremima, gubitku bioraznolikosti i kolapsu ekosustava. Posljedično, vodi nas prema nestašicama hrane i vode, društvenim nestabilnostima, ratovima i izbjegličkim valovima, upozoravaju organizatori. 
– Premda mala zemlja, i Hrvatska igra svoju ulogu u klimatskoj krizi kada se gledaju emisije po glavi stanovnika i, kako znanstvenici upozoravaju, mediteranska prosječna temperatura već se podigla više od svjetskog prosjeka - za 1,5 °C! Zato povodom zadnjeg dana konferencije COP 26 izlazimo na ulice centra Zagreba i tražimo da se klimatska kriza tretira kao primarna na svakoj razini političkog i gospodarskog odlučivanja. Također smatramo da je klimatska pravda neraskidiva od društvene pravde, što znači da trebamo sustavne, promišljene, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i država globalnog juga koje su već teško pogođene klimatskom krizom. Marširat ćemo jer najbogatijih 10% ljudi uzrokuje pola svih individualnih emisija stakleničkih plinova, a 100 najvećih fosilnih korporacija uzrokuje preko 70% industrijskih i za to ne snose odgovornost. Jer nakon svih akcija, prosvjeda i napora klimatskih i okolišnih inicijativa, udruga i organizacija, nakon održanih konferencija i potpisanih sporazuma, politički vrh i dalje nije voljan dati suosjećajan i funkcionalan odgovor na klimatsku krizu. Jer ne želimo biti generacija koja svjedoči izumiranju, a ne poduzima ništa. Zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturno, energetski nerasipno i pravedno te uopće demokratsko društvo, kao i klimatski što stabilniju, sigurniju budućnost za sva živa bića. Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah! – poručuju organizatori. 
Marš podržavaju Znanstvenici za klimu, Extinction Rebellion Dalmacija, Zelena akcija, Forum za održivi razvoj Zeleni prozor, udruga Vestigium, Zasadi stablo ne budi panj!, Prijatelji životinja, Građanska inicijativa Travoltino, Greenpeace Hrvatska, IPE - Institut za političku ekologiju i Mala otočka biblioteka.

Sve najnovije informacije bit će dostupne na Facebook događaju
FOTO: UNSPLASH