LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival komorne glazbe

U nastavku MAGfestivala nastup Gudačkog kvarteta Porin, osnovanog na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji

Ovogodišnji glazbeni program MAGfestivala najvrjedniji je do sada. Idući će koncert održati Gudački kvartet Porin, jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, a praizvest će skladbu Dubravka Palanovića „Slike minulih ljetnih sutona”.

Ovogodišnji glazbeni program MAGfestivala najvrjedniji je do sada. Idući će koncert održati Gudački kvartet Porin, jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, a praizvest će skladbu Dubravka Palanovića „Slike minulih ljetnih sutona”.

Jubilarni 10. MAGfestival nastavlja se koncertom u utorak, 3. rujna, na kojem će nastupiti Gudački kvartet Porin koji čine Ivan Novinc (violina), Val Bakrač (violina), Lucija Brnadić (viola) i Neva Begović (violončelo). Osnovan je 1998. godine, u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, aktivno je sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a kasnije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet.

Mladi kvartet vrlo se brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske, već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini. Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu, sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na Salzburškom Mozarteumu. Od ostalih značajnih nastupa treba izdvojiti nadasve uspješnu izvedbu 2. gudačkog kvarteta Krzysztofa Pendereckog na Muzičkom Biennaleu Zagreb 2007. kojoj je prisustvovao i sam skladatelj, zatim nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama (2008, 2009. i 2012) i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u sklopu ciklusa Lisinski subotom 2008. godine

Od 2006. godine Kvartet Porin priređuje u Zagrebu vlastite cikluse koncerata, najprije u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, a zatim u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu. Osvojio je i tri vrijedne nagrade: Ivo Vuljević (za najbolje mlade glazbenike u 2002. godini), Darko Lukić i Radio podij. Za ciklus koncerata održanih u sezoni 2007/2008. dobio je najveće priznanje koje komornim sastavima dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika – diplomu Milka Trnina. Na 10. MAGfestivalu praizvest će skladbu Dubravka Palanovića Slike minulih ljetnih sutona.

Skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović (Zagreb, 1977) na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu diplomirao je 1999. kontrabas u klasi Josipa Novosela i kompoziciju u klasi Željka Brkanovića 2008.godine. Trenutačno profesionalno djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji. Osnivač je ansambla Acoustic project u kojem sklada, aranžira i svira s vrsnim hrvatskim glazbenicima, većinom članova Zagrebačke filharmonije. Skladao je za ugledne orkestre i ansamble iz cijele Europe. Dobitnik je niza nagrada za svoje skladbe. Njegove skladbe izvode se na brojnim festivalima te su objavljene na nosačima zvuka ponajboljih hrvatskih glazbenika.

Jubilarni deseti MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održava u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Svi koncerti održavaju se u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati. Cijene su ulaznica 40 kn za pojedinačni koncert, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja. Uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.

 

FOTO: MAGFESTIVAL / PR FOTO