LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt Europske unije „Danube Cycling“

U Ministarstvu turizma predstavljen EU projekt koji potiče razvoj hrvatskog cikloturizma

Riječ je o međunarodnom projektu kojemu je cilj potaknuti razvoj cikloturizma u državama koje u tom pogledu kasne za najboljim europskim praksama.

Riječ je o međunarodnom projektu kojemu je cilj potaknuti razvoj cikloturizma u državama koje u tom pogledu kasne za najboljim europskim praksama.

Projekt Europske unije, „Danube Cycling“ predstavljen je u četvrtak, 18. lipnja, Ministarstvu turizma. Riječ je o međunarodnom projektu kojemu je cilj potaknuti razvoj cikloturizma u državama koje u tom pogledu kasne za najboljim europskim praksama. 

Nositelj je projekta Dunavski centar kompetencije, dok su partneri projekta u Hrvatskoj Ruralni tandem i Sindikat biciklista. Projekt, osim Hrvatske, obuhvaća još i Srbiju, Bugarsku i Rumunjsku.

Predstavljanju projekta i inicijalnom sastanku prisustvovalo je dvadesetak različitih dionika iz raznih krajeva Hrvatske: Ministarstvo turizma, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatske ceste, Hrvatske šume, Hrvatski biciklistički savez, biciklističke udruge, gospodarski subjekti, turističke zajednice, HGSS, Savez za željeznicu.

Prisutni su bili i oni bez čije pomoći ne bi postojale dvije najuspješnije cikloturističke priče u Hrvatskoj: Istra Bike i Mura-Drava Bike.

 – Sastanak je protekao iznimno aktivno i konstruktivno. Svatko od nas dobro poznaje svoje područje ali cjelovitu sliku vidimo tek zajednički i možemo mnogo naučiti jedni od drugih, – komentirao je Davorin Belamarić iz Sindikata biciklista i dodao da dugo nije vidio ovako dobar odaziv na sastanak, što potvrđuje da je tema jako aktualna.

Profesor Zoran Klarić iz Instituta za turizam predstavio je perspektive razvoja cikloturizma u Hrvatskoj obuhvaćene u Akcijskom planu razvoja cikloturizma koje Institut izrađuje za potrebe Ministarstva turizma.

Cikloturizam je važna odrednica Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020., a trenutno stanje biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj označeno je kao jedno od slabijih u Europskoj uniji.

– Cikloturizam može dati novi zamah razvoju cjelogodišnjeg turizma – „Hrvatska 365“, razvoju kontinentalnog turizma, razvoju ruralnih krajeva i malog gospodarstva. Ali za ozbiljan razvoj nam treba ozbiljna nacionalna koordinacija interesno povezanih dionika, koju namjeravamo uspostaviti uz pomoć ovog projekta, – istaknula je Lidija Mišćin iz udruge Ruralni tandem.

Uz povezivanje dionika na državnoj razini, ovaj projekt potiče razvoj kompetencija i međunarodnon razmjenom iskustava.

Osim toga, projekt svojom ekspertizom podržava i ECF – Europska biciklistička federacija, kompetentna i utjecajna krovna udruga koja promiče korištenje bicikla za gradski prijevoz i putovanja. ECF ima razrađene sustave razvoja cikloturističkih ruta, standarde kvalitete, metode evaluacije, analize tržišta i sl. koje nam stoje na raspolaganju, da ne otkrivamo sve sami od početka. ECF ima svoj sustav dugih europskih ruta Eurovelo, od kojih neke prolaze kroz Hrvatsku, i njihov je cilj razvoj nacionalne koordinacije za razvoj cikloturizma, infrastrukture na rutama i jačanje ovog specifičnog oblika turizma koji posebno jača lokalnu zajednicu.

Umrežavanje dionika, razmjena iskustava i razvoj kompetencija nisu jedini ciljevi ovoga projekta. U skladu s imenom fonda „Start“, ovaj projekt, koji traje do ožujka 2016., treba artikulirati i razraditi nekoliko konkretnih ideja za veće buduće projekte, na razini pojedinih država ili preko više država, koji bi se mogli realizirati uz potporu europskih i ostalih fondova.

– Za uspjeh ozbiljnog projekta razvoja cikloturizma trebamo brojna znanja i iskustva: poslovni model, znanje turizma, izgradnja staza, vođenje prometa, ... i naravno osobno iskustvo cikloturizma. Povezivanje ljudi na ovom sastanku svakako je dobra podloga za stvaranje nacionalne koordinacije za cikloturizam.. – zaključuje Belamarić.