LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Porezni dugovi zagrebačkih fakulteta

Tri zagrebačka fakulteta duguju državi 46 milijuna kuna

Tri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu kroz angažman vanjskih suradnika napravile su porezni dug od 46 milijuna kuna zbog razlika u obračunu. Ministar kaže da sudbina fakulteta nije dovedena u pitanje.

Tri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu kroz angažman vanjskih suradnika napravile su porezni dug od 46 milijuna kuna zbog razlika u obračunu. Ministar kaže da sudbina fakulteta nije dovedena u pitanje.

Situaciju s honorarnim ugovorima vanjskih suradnika na Sveučilištu u Zagrebu već neko vrijeme istražuje inspekcija rada, a u istragu se ovih dana uključila i policija koja provodi kriminalističku obradu.

Na tri sastavnice sveučilišta - Građevinskom fakultetu, Kineziološkom fakultetu i Umjetničkoj akademiji zbog ugovora s vanjskim suradnicima nagomilao se porezni dug od 46 milijuna kuna.

Najviše duguje Građevinski fakultet (28 milijuna), Kineziološki fakultet duguje 10 milijuna, a Umjetnička akademija 8 milijuna kuna poreza.

Da istrage autorskih ugovora na Sveučilištu nisu novost potvrđuje i informacija da financijska policija još od 2009. konstantno nadzire autorske ugovore koje su fakulteti i akademije sklapali s vanjskim suradnicima. Tri navedena fakulteta dobila su drugostupanjsko rješenje o poreznom dugu. Iako se na njega mogu žaliti u upravnom postupku to ne odgađa naplatu duga. Do problema je došlo zbog razlika u obračunu. Naime, stajalište Porezne uprave je da se bilo koji rad na sveučilištu od strane nastavnika ne može honorirati kroz autorski ugovor nego kroz ugovor o djelu. Na autorske ugovore državi se uplaćuju manji doprinosi i zbog toga je došlo do gomilanja duga.

Ministar Željko Jovanović istaknuo je da ovim rješenjem sudbina dužnih fakulteta nije dovedena u pitanje. Kazao je da su sa čelnicima Porezne uprave već održani sastanci na kojima se pokušava pronaći zadovoljavajuće rješenje ove nezgodne situacije. Također je rekao da će u slučaju potvrde ovog duga fakulteti vjerojatno dobiti priliku da dug otplate obročno.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR