WWF i asocijacija Parkova Dinarskog luka

Svjetske organizacije dolaze u Liku radi očuvanja zaštićenih područja

Svjetske organizacije dolaze u Liku pomoći pri očuvanju zaštićenih područja

Glavne teme radionice bit će određivanje indeksa zaštićenih područja, izrada metodologije za praćenje interakcije između zaštićenih područja i lokalne zajednice te osnove za buduću suradnju među zaštićenim područjima.

Radionica projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude na kojoj će sudjelovati Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i asocijacija Parkova Dinarskog luka, održat će se 25. i 26. veljače, u Pećinskom parku Grabovača u Perušiću. Da Republika Hrvatska obiluje prirodnim dobrima nije nova informacija, isto kao ni ona da se na njenom području nalazi čak 420 zaštićenih područja koja se izdvajaju svojom ljepotom, bogatstvom, raznolikošću te zakonskim odredbama koje za njih vrijede.

U ovu bogatu evidenciju spada i Pećinski park Grabovača na čijemu je prostoru zaštićeno devet speleoloških objekata od kojih su tri speleološka objekta zaštićena na nacionalnoj razini kao geomorfološki spomenici prirode, četiri tipa staništa, 16 biljnih vrsta i 39 vrsta životinja. Zbog toga će se baš u ovom parku jedinstvene ljepote održati radionica na kojoj će sudjelovati Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i asocijacija Parkova Dinarskog luka. Velika je to čast za Park koji već duže vremena pokazuje kontinuitet, uspješnost i ozbiljnost u EU projektima, zbog čega su se među brojnim destinacijama istaknuli kao ozbiljan faktor u razvoju turizma Ličko-senjske županije.

– Mi smo mali park u odnosu na sve ostale u Asocijaciji parkova Dinarida, ali park koji u sklopu svojih mogućnosti intenzivno i kontiunirano radi na popularizaciji prirodne baštine. Upravo zbog toga, velika nam je čast biti domaćin svjetskoj organizaciji poput WWF-a jer to samo dokazuje da ono što radimo i stvaramo nije ostalo nezapaženo. – izjavila je ravnateljica PP Grabovača Katarina Milković povodom događanja.

Glavne teme radionice koju će voditi Violeta Orlović Lovren i Jana Kus Veenvliet, stručnjakinje na području održivog upravljanja zaštićenim područjima, bit će određivanje indeksa zaštićenih područja, izrada metodologije za praćenje interakcije između zaštićenih područja i lokalne zajednice te osnove za buduću suradnju među zaštićenim područjima.

U isto vrijeme trajanja radionice WWF-a održat će se i Generalna skupština Asocijacije Parkova Dinarida i sastanak Upravnog odbora Parkova Dinarida na kojoj će sudjelovati članovi Asocijacije, kao i predstavnici zainteresiranih zaštićenih područja, a koje će u ime Ličko-senjske županije pozdraviti župan Milan Kolić.

Komentari na članak

Vezani članci

Radionica o prevenciji nasilja u bliskim vezama

"Ljubav ne boli?!"

Nasilju u vezama izložena je trećina srednjoškolaca

Istraživanje nasilja u vezama iz 2012. dovelo je do poraznih rezultata. Liga za prevenciju ovisnosti održat će radionicu kojom će zainteresirane osnažiti za reakciju na takvo nasilje.

Kampiranje

Savjeti za sretno kampiranje

12 savjeta kako izbjeći neugodnosti na kampiranju

Kampiranje u prirodi s ekipom idealan je predah od studentskih i poslovnih obveza. Donosimo savjete kako na izletu izbjeći neplanirane situacije.

Kazalište

Festival u Savskoj 25

Kritike iz pera studenata i uređenje atrija &TD-a na novom Ganzu

U tijeku su prijave za mlade kazališne kritičare na novom Ganz novom festivalu te za besplatnu radionicu „Atrij je vrt je pozornica je atrij“.

Snimanje filma

Pretvorba ideja u filmski jezik

„Filmska RUNDA“: Besplatna radionica izrade prvog filmskog uratka

Iskusni filmaši stručno će voditi polaznike kroz proces osmišljavanja, pripreme, snimanja i montaže prvog filmskog uratka koji će poslužiti kao najava ovogodišnje „Filmske RUNDE“.

Kapitoline

Istražite vlastitu vučju snagu

Radionica Kapitolina „Probudite vuka u sebi – prvi put”

Kapitoline, radionice za osobni razvoj, organiziraju radionicu „Probudite vuka u sebi – prvi put”, s ciljem upoznavanja i istraživanja svog vuka – jedne svoje snage.