sds

Sveučilište u Rijeci provodi projekt potpore rodnoj ravnopravnosti vrijedan 3 milijuna eura

Sveučilište

Sveučilište u Rijeci jedan je od jedanaest članova konzorcija na četverogodišnjem europskom projektu kojem je cilj poboljšati strukturnu potporu rodnoj ravnopravnosti u akademskoj zajednici.

Sveučilište u Rijeci početkom siječnja 2019. godine započelo je s provedbom projekta pod nazivom Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima, akronima SPEAR (engl. Supporting and Implementing Plans for gender Equality in Academia and Research).

Konzorcij projekta vrijednog ukupno 3 milijuna eura čini 11 partnera iz devet europskih zemalja koje koordinira Sveučilište južne Danske, i to: Sveučilište u Uppsali (Švedska), Tehničko sveučilište u Aachenu (Njemačka), neprofitna organizacija Europa Media Ltd. (Mađarska), Istraživački institut Joanneum Research (Austrija), Sveučilište Jugozapad Neofit Rilski (Bugarska), Sveučilište Paisii Hilendarski u Plovdivu (Bugarska), Sveučilište u Vilniusu (Litva), Sveučilište Vitolda Velikog (Litva), Novo Sveučilište u Lisabonu (Portugal) te Sveučilište u Rijeci (Hrvatska). Konzorciju je pridružena i savjetodavna skupina ključnih dionika za rodnu ravnopravnost.

Projekt traje četiri godine, a financiran je sredstvima programa Europske unije Obzor 2020., strateškog prioriteta Znanost s društvom i za društvo.

Odgovor na nedostatak strukturne potpore

Unatoč brojnim inicijativama diljem Europske unije kojima je cilj poboljšati rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici, izazovi i dalje postoje, a posebno je uočeno kako se stručnjaci za rodnu ravnopravnost suočavaju s nedostatkom poticajnih struktura. Upravo s ciljem strukturne potpore, kroz projekt SPEAR pokrenut će se institucionalne promjene u devet europskih znanstveno-istraživačkih institucija, i to putem implementacije planova za rodnu ravnopravnost (eng. Gender equality plans ili GEPs) i GEAR alata Europskog instituta za rodnu ravnopravnost.

Ciljevi, aktivnosti i očekivani učinci

Projektom će se uspostaviti zajednice učenja u kojima će se partneri preko platformi za učenje pratiti na projektu u njihovom identificiranju potreba za djelovanjem u svojim institucijama. Istodobno, SPEAR će uspostaviti i zajednice praksi kao platforme za razmjenu praktičnih iskustava i primjenu stečenih znanja tijekom implementacije planova za rodnu ravnopravnost na partnerskim institucijama. Uspostavom i međusobnim povezivanjem navedenih zajednica, ključnih za uspješnu i održivu provedbu Plana za rodnu ravnopravnost, projekt će pružiti potrebnu strukturnu potporu za poboljšanje rodne ravnopravnosti na partnerskim institucijama, tijekom, ali i nakon provedbe projekta.

U provedbi projekta i ostvarenju njegovih ciljeva koristit će se upute za provedbu planova za rodnu ravnopravnost Europskog instituta za rodnu ravnopravnost, primjenjujući jedinstvenu metodologiju posvećenu kreativnim, otvorenim, primjerenim, postepenim, odgovornim, pametnim (SMART) i održivim promjenama (SPEAR-ov COMPASS). Sastavni je dio projekta SPEAR i poboljšana nepristrana shema evaluacije kojom se potiče povratna informacija i učenje sudionika tijekom projekta.

U sklopu projekta nastojat će se potaknuti održivost u praksama rodne ravnopravnosti u akademskoj zajednici nizom mjera i ishoda, uključujući i veze s drugim srodnim EU projektima, izgradnjom mreže i zajednice unutar i izvan granica projekta te formuliranjem praktičnih preporuka politikama. Očekivani učinci projekta uključuju:

  • povećan broj znanstveno-istraživačkih i visokoobrazovnih institucija koje provode planove za rodnu ravnopravnost
  • povećana participacija žena u području istraživanja i inovacija, te poboljšanje njihovih karijernih mogućnosti
  • poboljšanu rodnu ravnotežu među donositeljima odluka u istraživačkim organizacijama
  • ojačanu rodnu dimenziju u istraživačkim sadržajima

Sudjelovanjem u navedenom projektu Sveučilište u Rijeci potvrđuje svoju stratešku opredijeljenost i dužnost odgovornog i socijalno osjetljivog javnog dionika, stvarajući poticajno okruženje protiv bilo kojih oblika neravnopravnosti u akademskoj zajednici.

Komentari na članak

Vezani članci

Sajam stipendija 2015. - naslovna

11. Sajam stipendija i visokog obrazovanja putuje u Rijeku

Sajam stipendija i visokog obrazovanja otvara se danas u Rijeci

Više od 60 izlagača iz 16 zemalja i bogat popratni program sutra na Sajmu stipendija u Rijeci.

Naslovna

Festival znanosti u Rijeci

FOTO: Dan otvorenih vrata Odjela za biotehnologiju

U sklopu Festivala znanosti koji je obilježen diljem Hrvatske mnogi fakulteti održali su Dan otvorenih vrata. Među njima je Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci gdje su posjetitelji mogli vidjeti laboratorije i doznati čime se bave profesori i studenti.

Laboratorij aplikacija 2014

Sveučilište u Rijeci

Nakon osječkog Sveučilišta, i Rijeka ima svoj laboratorij aplikacija

Otvaranje dvaju laboratorija na Sveučilištu u Rijeci, jednog na Kampusu u Zgradi sveučilišnih odjela, a drugog na Tehničkom fakultetu, studentima omogućava interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija.

Student Day Festival Rijeka

Očekuje vas nezaboravan provod

Peti Student Day Festival u Rijeci

Proteklih godina Student Day Festival postao je najveće studentsko okupljanje u Rijeci. Ove je godine jubilarno, peto izdanje Student Day Festivala, zato ga nipošto ne propustite.

tedx

Sveučilište u Rijeci

Održana prva TEDx konferencija u Rijeci

Tema konferencije bila je „ACT - Many people dream, only few act” pa su i govornici prenosili svoja iskustva o tome kako se motivirati i svoju ideju pretvoriti u stvarnost.