"Grafičke tehnike dubokog tiska"

Sveučilište Sjever izdalo knjigu Nevenke Arbanas

Knjiga "Grafičke tehnike dubokog tiska"

-Grafika je s jedne strane umjetnost, a s druge umijeće, i bez toga jedno drugo ne ide. Nevenka Arbanas svojim umijećem grafičke tehnike dubokog tiska pokazala je kako se navedenim udžbenikom mogu koristiti profesori, studenti povijesti i umjetnosti, brojni kustosi, akademici. Ovaj rad je jedinstven.- kazao je Božo Biškupić, bivši ministar kulture

Knjiga Grafičke tehnike dubokog tiska Nevenke Arbanas predstavljena je u četvrtak, 28. siječnja 2016. godine u 17:30 sati u Sveučilišnom centru Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Izdavač knjige je Sveučilište Sjever, a predstavili su je recenzenti dr.sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Črtomir Frelih, redovni profesor za područje grafike na Odsjeku za likovnu pedagogiju Sveučilišta u Ljubljani.

Knjiga je specifična po tome što je svako od poglavlja, kojim se objašnjava pojedina tehnika dubokog tiska, tiskano upravo tom spomenutom tehnikom pa čitatelji knjige mogu odmah, na primjeru koji drže ispred sebe, vidjeti najvažnije karakteristike tehnike o kojoj autorica piše. Knjiga je otisnuta u nakladi od 70 primjeraka, opsega je 69 stranica, a grafički su je uredili Toni Franović i dr. sc. Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica.

Dr.sc. Mikica Maštrović istaknula je da je riječ o udžbeniku koji je, uz to što je udžbenik, ujedno i umjetničko djelo te kazala kako joj je iznimno drago da je Sveučilište Sjever, kao najmlađe sveučilište u Hrvatskoj, prepoznalo važnost ovog udžbenika te pokazao interes za njegovo tiskanje.

Osim studenata, profesora i djelatnika Sveučilišta Sjever, promociji knjige prisustvovao je i Božo Biškupić, bivši ministar kulture u Vladi Republike Hrvatske koji je istaknuo važnost jedne ovakve knjige.

- Grafika je s jedne strane umjetnost, a s druge umijeće, i bez toga jedno drugo ne ide. Nevenka Arbanas svojim umijećem grafičke tehnike dubokog tiska pokazala je kako se navedenim udžbenikom mogu koristiti profesori, studenti povijesti i umjetnosti, brojni kustosi, akademici. Ovaj rad je jedinstven.- kazao je Biškupić i poželio studentima sreću u daljnjem obrazovanju i kasnijem radu.

Na kraju predstavljanja, nazočnima se obratila i sama autorica knjige koja je zahvalila Sveučilištu Sjever i kolegama koji su sudjelovali u izradi knjige.

-Tehnike dubokog tiska su zahtjevne i predstavljaju dugotrajan rad, ali sretna sam što je knjiga obasuta komplimentima i vjerujem da će biti korisna mnogim studentima i profesorima.- zaključila je Arbanas.

Komentari na članak

Vezani članci

Menza na Sveučilištu Sjever, kampus u Koprivnici

Studentska prehrana

Sa Sveučilišta Sjever objašnjavaju razloge odgode otvaranja menze

Premda je planirano otvaranje studentske menze u Koprivnici u lipnju, ono je odgođeno za rujan. Sveučilište Sjever u priopćenju navodi i razloge tome.

With her

Zdravka Kresonja, studentica koja se bavi digitalnom ilustracijom

INTERVJU: "Svaki rad je prilika za vježbu i daljnje razvijanje talenta i tehnike"

Osim crtanjem, Zdravka se bavi i grafičkim dizajnom, uređivanjem blog platformi i igranjem računalnih igrica.

Ugovor o rekonstrukciji nastavne zgrade UNIN 2 Sveučilišta Sjever

Rekonstrukcija dijela zgrade

Počinju radovi na Sveučilištu Sjever, studente očekuju nove predavaonice i laboratoriji

– Ovim radovima u bitnome će se unaprijediti kvaliteta izvođenja nastave na studijskom programu Fizioterapije, jer specifičnosti stručnih kompetencija koje se prenose na studente ovog smjera zahtijevaju primjerene prostore i opremu za izvođenje vježbovne nastave. – istaknuo je rektor Sveučilišta Sjever.

Sveučilište Sjever

Dan otvorenih vrata

Sveučilište Sjever upoznaje posjetitelje sa svojim radom

Otvaraju se vrata svima zainteresiranima za rad Sveučilišta Sjever. Posjetitelji će saznati sve o studijskim programima te će imati priliku razgovarati s profesorima i studentima.

Sveučilište Sjever

Novosti sa Sveučilišta

Sveučilište Sjever postalo osmo javno sveučilište u Republici Hrvatskoj

U idućim godinama Sveučilište Sjever postat će, u europskim okvirima relativno malo, ali kvalitetno sveučilište čiji će cilj biti daljnje podizanje kvalitete obrazovanja, otvaranje novih studijskih programa, prije svega u deficitarnim studijskim programima.