LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Next generation

Svečana primopredaja jedinstvenog medicinskog uređaja u Hrvatskoj

KBC Split prvi u Hrvatskoj raspolaže uređajem koji unaprijed može predvidjeti teške bolesti u organizmu pacijenta.

KBC Split prvi u Hrvatskoj raspolaže uređajem koji unaprijed može predvidjeti teške bolesti u organizmu pacijenta.

U petak, 14. ožujka 2014. godine, održat će se svečana primopredaja sekvencionara kojim će se unaprijed moći odrediti koji je lijek najbolji za teško bolesnu osobu. Pomoću ovog uređaja moći će se promatrati kretanje gena u organizmu oboljelog te unaprijed vidjeti je li organizam napadnut nekom teškom bolesti.

Uređaj je doniran KBC-u Split, točnije Laboratoriju za kliničku i sudsku genetiku. Tako će ljudi prije saznati boluju li od bolesti koje danas odnose živote velikog broja svjetskog stanovništva, poput raka ili leukemije. Time će se lako utvrditi i „genska karta” potencijalnog oboljelog, odnosno pokazati postoji li neka mutacija gena. Cijeli proces provjere događat će se uzimanjem krvi iz tijela pacijenta.

Novčana sredstva za aparat donirala je Splitsko-dalmatinska županija, a riječ je o prvom takvom aparatu u Hrvatskoj. Osim što će ga se u splitskoj bolnici koristiti za otkrivanje tumora i drugih malignih bolesti, bit će i dio edukacije u nastavi studenata medicine, studenata drugih zdravstvenih studija te će se koristiti u znanstvene svrhe.

Kliničko-bolnički centar najavio je kako će prije svega testiranju podvrgnuti bolničke pacijente i na taj će se način lakše moći doznati koji će lijek biti najbolji za svakog pacijenta.

FOTO: Z. MATUTINOVIĆ